Στο μεγάλο ζήτημα της έλλειψης σχολικής στέγης που ταλαιπωρεί την Αγία Παρασκευή και «στην αδήριτη ανάγκη» απόκτησης του ΟΤ 119 (πρώην εκπαιδευτήρια Μακρή) για την ανέγερση του 12ου Δημοτικού και ενός τουλάχιστον νηπιαγωγείου στον ίδιο χώρο, αφιέρωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων της πόλης την φετινή πρωτοχρονιάτικη πίτα.
Η σχετική εκδήλωση έγινε στις 9 Φεβρουαρίου στο φιλόξενο συγκρότημα του 2ου Δημοτικού & 5ου Νηπιαγωγείου. Οι καλεσμένοι, σύμφωνα με τη γονεϊκή κοινότητα, «στριμώχθηκαν» σε μία τάξη διδασκαλίας, αφού το συγκεκριμένο σχολείο, όπως και σχεδόν όλα της «επάνω γειτονιάς», δεν διαθέτουν καμία άλλη υποδομή (αίθουσα τελετών/πολλαπλών χρήσεων/συγκέντρωσης μαθητών κτλ), παρά μόνο αίθουσες διδασκαλίας.
Οι συγκεντρωμένοι, όπως λένε οι διοργανωτές, «είχαν την ευκαιρία να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τι ακριβώς σημαίνει έλλειψη σχολικής στέγης, ποιους κινδύνους εγκυμονεί για την ασφάλεια των παιδιών μας και πώς επηρεάζει την καθημερινότητά τους». Τους καλεσμένους καλωσόρισε το αρχαιότερο μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης, ο Αντώνης Παπάζογλου.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος Μαρία Ξυνογαλά, όπου συνοπτικά αναφέρθηκε στα μείζονα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη σχολικής στέγης και ειδικότερα στα σχολεία της άνω της Λ. Μεσογείων περιοχής.
Στάθηκε επίσης στην αναγκαιότητα ανέγερσης του 12ου Δημοτικού, στην ανάγκη ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων και στην αδυναμία να προχωρήσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στην πόλη, λόγω απουσίας διαθέσιμων χώρων, καθώς και στις συνέπειες που επιφέρει η αδυναμία εφαρμογής του μέτρου στους παιδικούς σταθμούς του προαστίου, οι οποίοι επίσης υποφέρουν από την έλλειψη στέγης.
Επίσης, έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός για την επίλυση του κορυφαίου αυτού προβλήματος της πόλης και στενή συνεργασία μεταξύ όλων των παρατάξεων και αρμοδίων φορέων για την απόκτηση του Ο.Τ. 119, που όντας μοναδικό οικόπεδο στην περιοχή έχει καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της σχολικής κοινότητας ολόκληρης της πόλης.
«Επειδή, όμως, μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις και επειδή η πραγματική δύναμη της Ένωσης είναι οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων, ο λόγος δόθηκε στους Συλλόγους Κηδεμόνων των 1ου, 2ου, 3ου, 6ου & 8ου Δημοτικών που ανέλαβαν να μας… ξεναγήσουν στην καθημερινότητα και στα προβλήματα των μονάδων τους και των νηπιαγωγείων που φιλοξενούνται σε αυτά, να μας κάνουν όλους κοινωνούς της πραγματικότητας του κάθε σχολείου και να εξηγήσουν -καλύτερα από τον καθένα- τους λόγους για τους οποίους παλεύουμε και επιμένουμε για την απόκτηση του Ο.Τ. 119 και για την ανέγερση νέων σχολείων» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του φορέα.
Με σύντομη περιγραφή των προβλημάτων και προβολή των φωτογραφιών του κάθε σχολείου, με projector, οι προαναφερόμενοι σύλλογοι κατέδειξαν, όπως τονίζει η Ένωση, με εξαιρετικό τρόπο την αμείλικτη πραγματικότητα των μονάδων της πόλης, εστιάζοντας:
• Στο πού και πώς στεγάζονται τα 1ο και 5ο νηπιαγωγεία (φιλοξενούμενα του 1ου και 2ου Δημοτικού αντίστοιχα) και γιατί είναι απαραίτητη η μεταστέγασή τους. τόσο για τα νήπια όσο και για τα παιδιά των δημοτικών.
• Στα containers στα προαύλια προκειμένου να φιλοξενηθεί ο αυξανόμενος μαθητικός πληθυσμός (1ο και 3ο Δημοτικά) μέσα στην υγρασία και στα προβλήματα.
• Στις αίθουσες εκδηλώσεων που έχουν «τεμαχιστεί» για να δημιουργηθούν αίθουσες διδασκαλίας (3ο Δημοτικό).
• Στις αίθουσες διδασκαλίας που χωρίστηκαν στα δύο (μισές αίθουσες δηλαδή) που φιλοξενούν τάξεις 20-22 παιδιά (3ο Δημοτικό).
• Στα κυλικεία που μετατράπηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας (3ο Δημοτικό).
• Στους βοηθητικούς χώρους που μετατράπηκαν σε τμήματα ένταξης χωρητικότητας μόλις 2 παιδιών (2ο Δημοτικό).
• Στους βοηθητικούς χώρους λίγων τετραγωνικών που μετατράπηκαν σε αίθουσες (σε όλα τα σχολεία της πάνω περιοχής).
• Στις βιβλιοθήκες που έχουν «τεμαχιστεί» και μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας (8ο Δημοτικό).
• Στις ανύπαρκτες αίθουσες πολλαπλών χρήσεων-εκδηλώσεων (1ο, 2ο και 6ο Δημοτικά).
• Στα προαύλια με προδιαγραφές να φιλοξενούν 150-180 παιδιά και φιλοξενούν σήμερα πάνω από 300 (1ο, 2ο, 6ο, 8ο Δημοτικά), εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά τους.
Στην εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ένωσης παρέστησαν οι Γιώργος Μαργαρίτης, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Β. Ζορμπά και πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Κεφαλογιάννη Λουκία, αντιπεριφερειαρχης Βόρειου Τομέα Περιφ. Αττικής, Βασίλης Γιαννακόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών, Γιάννης Σταθόπουλος, τέως δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Νίκη των Πολιτών, Γιώργος Οικονόμου, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Νέα Αρχή, Γιάννης Μυλωνάκης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Αλλάζουμε, Ανδρέας Γκιζιώτης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, Ελισάβετ Πετσατώδη, πρώην δημοτική σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Πέτρος Σταύρου, εκπρόσωπος της παράταξης Φυσάει Κόντρα.
Η Ένωση ευχαριστεί τον Σύλλογο Γονέων του 2ου Δημοτικού και τη διευθύντρια του σχολείου για την εξαιρετική φιλοξενία.
Παρέστησαν και οι: Θεόδωρος Μπουρλιάσκος, πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Σπύρος Παπασπύρος, πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, Γεωργία Πίσπα, πρόεδρος του κέντρου «Αργώ», Φανή Παναγιωτοπούλου, αντιπρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ, Νικολέττα Μπελεχρή-Κυριάκου, οργανωτική γραμματέας της παράταξης Αγ. Παρασκευή η Πόλη μας, Γιώργος Γεωργίου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων των ΠΑΙΣΔΑΠ, Χρήστος Γιαννακάκος, μέλος Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ, Γεώργιος Νεκταρίδης, μέλος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης Διαβήτη και μέλος Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ, Γιάννης Αρβανιτάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ανεγέρσεως Αγ. Αναργύρων και μέλος Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ, Γιώργος Καράμπελας, πρόεδρος του ΓΣΑΠ, Γιώργος Δάρρας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού, Στέφανος Μπακογιάννης, πρ. πρόεδρος Συλλόγου Πευκακίων και οι πρώην πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Γιάννης Ρήγος, Αύρα Μπασακίδου, Βασίλης Τραυλός και Μένιος Αϊδίνης.
Επίσης κοντά στην Ένωση βρέθηκαν ήταν οι εκπαιδευτικοί Βελισσαρίου, δ/ντρια 2ου Δημοτικού, Σαμαρά, δ/ντρια 6ου Δημοτικού, Δούκα δ/ντρια 2ου ΓΕΛ, Καραμούζης, δ/ντής 2ου ΕΠΑΛ και ο Μπαλάσκας, υποδ/ντής 1ου ΓΕΛ Αγ. Παρασκευής. Δυναμικό «παρών» έδωσαν τα παλαιά μέλη της Ένωσης, οι πρώην πρόεδροι της Ένωσης Λεωνίδας Ριτζάκης, Αύρα Μπασακίδου-Καράμπελα και Εύη Ματιάτου-Χατζοπούλου, η πρώην αντιπρόεδρος Αλέκα Ζιώγα και τα πρ. μέλη Μαίρη Ριζκ-Καρακατσάνη και Μάκης Μητσάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι από τους εν ενεργεία Συλλόγους και εκπροσώπους τους.
«Ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία, ειρήνη, αγωνιστικότητα και νέα σχολεία», καταλήγει στο μήνυμά της το Δ.Σ. της Ένωσης.
Διαβάστε επίσης: Β. Ζορμπάς: «Τεχνογνωσία» από τον Δήμο Γλυφάδας για νέο παιδικό σταθμό