Δύο σχεδόν μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου στην Αττική, διευθυντές και εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να λειτουργήσουν σαν …μηχανικοί και μάλιστα να κάνουν αυτοψία στα πιο ευαίσθητα δημόσια κτίρια, αυτά που στεγάζουν εκατοντάδες μαθητές. Αυτή την οδηγία προκύπτει ότι έδωσε επίσημα στους Δήμους η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚτΥπ), ο αρμόδιος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές (νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια).
Εύλογα είναι τα ερωτήματα που μεταφέρθηκαν στην Αμαρυσία από γονείς παιδιών πώς ο μετασεισμικός έλεγχος, κάτι που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, μπορεί να ανατεθεί στο διευθυντικό ή εκπαιδευτικό προσωπικό και να κριθεί στο τι «είδε» ή «δεν είδε». Το ευτύχημα είναι ότι σε ένα τόσο κομβικό θέμα ασφάλειας, δεν έχουν έως τώρα παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα στις σχολικές μονάδες στους Δήμους Χαλανδρίου, Παπάγου – Χολαργού και Αγίας Παρασκευής.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προσεισμικών ελέγχων των σχολείων που είχε ξεκινήσει το 2004 διακόπηκε το 2011 λόγω της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων που προβλεπόταν από το μνημόνιο, ενώ την ίδια χρονιά κόπηκε και το 60% του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων του ΟΣΚ, με αποτέλεσμα να μην εκταμιευτούν τα 2,5 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη φάση των ελέγχων. Έτσι, η φάση αυτή, που αφορά παλιά σχολικά κτίρια, τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα και που αποτελούν το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων της χώρας, δεν ξεκίνησε ποτέ.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο τέως αντιδήμαρχος Παιδείας Αγίας Παρασκευής, Πάνος Γκόνης, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η προηγούμενη δημοτική Αρχή, του Γιάννη Σταθόπουλου.
«Ο μετασεισμικός έλεγχος στα σχολεία δεν ξέρω κατά πόσο έχει γίνει θέμα. Μας έχει έρθει έγγραφο από τις Κτηριακές Υποδομές, σύμφωνα με το οποίο η σειρά που ακολουθείται στη διαδικασία είναι: πρώτα έρευνα των διευθυντών των σχολείων για πιθανές ρηγματώσεις στα κτίρια, κλήση των υπηρεσιών του Δήμου, αυτοψία από την Τεχνική Υπηρεσία και στο τέλος, εφόσον χρειαστεί πρωτοβάθμιος μετασεισμικός έλεγχος από την ΚΤΥΠ».
Οι Υπηρεσίες του Δήμου Αγ. Παρασκευής
Απαντώντας στο από 29/7/19 αίτημα του Τμήματος Παιδείας, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίας Παρασκευής διευκρίνισε στις αρχές Αυγούστου ότι οι έλεγχοι κτηρίων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών διενεργούνται από μηχανικούς της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών.
«Κατά συνέπεια, δεν προκύπτει η υποχρέωση συγκεκριμένων ενεργειών από μέρους μας», τόνισε, σε έγγραφό του, ο Προϊστάμενος Α. Μαυρομαράς. Από την ίδια Διεύθυνση του προαστίου επισημάνθηκε πως σε κάθε περίπτωση, εφ’ όσον υπάρξει αίτημα από διευθυντή/ντρια σχολικής μονάδας, θα συνδράμει για μια πρώτη Τεχνική Εκτίμηση, κάτι που έχει ήδη γίνει σε δύο Λύκεια (1ο και 4ο) και στο 4ο Δημοτικό σχολείο της πόλης.
Α. Γκιζιώτης: «Να γίνει άμεσα σεισμικός έλεγχος»
Το ζήτημα των αυτοψιών έθεσε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίας Παρασκευής, Ανδρέας Γκιζιώτης. «Πολλές μονάδες έχουν να ελεγχθούν από τη δόνηση του 1999. Προσεισμικός έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί στο 1/5 των σχολείων της Αττικής και ήταν μόνο οπτικός». Σύμφωνα με τον αρχηγό της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, Δημοτικό Συμβούλιο και δημοτική αρχή πρέπει να διεκδικήσουν:
-Να ελεγχθούν όλα τα κτήρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ (νυν ΚτΥπ), σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Ο ενδελεχής έλεγχος των μονάδων να γίνει άμεσα σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
-Να εξασφαλισθούν πόροι και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος, σε μόνιμη βάση. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και η αντιδημαρχία να ενημερώσουν αν και πότε έχει γίνει έλεγχος των μονάδων και αν υπάρχει σχετικό μητρώο ελέγχων».
Τι λέει η ΚΤΥΠ
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος στις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», Γιάννης Χαρωνίτης μιλώντας, πριν από λίγες εβδομάδες στην ΕΡΤ, υπενθύμισε πως «οι επισκευές από το 1990 ανήκουν στους Δήμους. Εμείς παρεμβαίνουμε μόνο κατόπιν πρόσκλησης των Δήμων, στην περίπτωση που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους». Αμέσως μετά, βέβαια, είπε πως «αυτή τη στιγμή, η εντολή που έχουμε από το Υπουργείο Υποδομών είναι να ελέγξουμε όλα τα σχολεία. Δεν τίθεται θέμα γι’ αυτό».
Παράλληλα, ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «τα σχολικά κτίρια κατασκευάζονται με μεγαλύτερους συντελεστές ασφαλείας και πιο αυστηρές προδιαγραφές, αλλά επειδή είναι ζωντανοί οργανισμοί, χρειάζεται ένα “τσεκ – απ”». «100% σίγουροι δεν μπορεί να είμαστε ποτέ, αλλά με μεγάλη βεβαιότητα τα κτίρια είναι ασφαλή και δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της ΚτΥπ παραδέχτηκε ότι μονάδες που κτίστηκαν τη δεκαετία του 1960 μπορεί να είναι πιο ευάλωτες, καθώς ήταν διαφορετικά τα αντισεισμικά κριτήρια. Ο κ. Χαρωνίτης έκανε λόγο για ελλείψεις προσωπικού στον φορέα, όπου «υπάρχουν 80 μηχανικοί για 1.500 κτίρια». Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, οι οικογένειες ίσως φτάνουν να εύχονται να μην είναι γεμάτα τα σχολεία στον επόμενο σεισμό, σε μια χώρα που εκλύει το 50% της σεισμικής ενέργειας στην Ευρώπη…
Διαβάστε: Στα θρανία ξανά με φόντο τις νέες μεταρρυθμίσεις: Αφιέρωμα της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ στην εκπαίδευση.
Αλέξανδρος Καζαντζίδης