Τις παραιτήσεις τους από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού – Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής (ΔΛΠΑΠ) υπέβαλαν η κοσμήτωρ Στέλλα Πριοβόλου και οι καθηγητές Χρήστος Αυγουλάς, Γιάννης Αυγουστάτος, Νίκος Γεωργαντζόγλου & Ανδρέας Μιχαλόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδρούν στα σχέδια της διοίκησης του Δήμου για «κατάργηση του αυτοδιοίκητου της μονάδας» και σε «αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας».
Η εξέλιξη προκάλεσε τις παρεμβάσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Οι αντιδράσεις κατά χρονική σειρά
Bασίλης Σάρκουλας
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» ανέφερε σε ανάρτησή του:
«Κύριε δήμαρχε,
Με αφορμή τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο και την παραίτηση της Κοσμήτορος και των καθηγητών μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου, παρακαλώ για την έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για ενημέρωσή μας, συζήτηση και λήψη αποφάσεως, προκειμένου ο εξαιρετικός αυτός από 25ετίας θεσμός να μην οδηγηθεί σε διάλυση».
Ακολούθησε, κάποιες ώρες αργότερα και σχετική ανακοίνωση: «Ο δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης, με μια ακόμη ακατανόητη και αυταρχική απόφασή του, οδηγεί σε διάλυση έναν ακόμη σημαντικό θεσμό του Δήμου μας Μετά την ουσιαστική κατάργηση της Δημοτικής Ομάδας Θεάτρου, σειρά είχε το Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (ΔΛΠ) που λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια.
Χωρίς να συζητήσει με κανέναν από τους άμεσα εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους (Καθηγητές και Σπουδαστές), χωρίς καν να υπάρχει κάποια απόφαση από την Επιτροπή που είχε, με δική του εισήγηση, δημιουργηθεί, συνέταξε (άγνωστο με ποιους) έναν νέο «Κανονισμό Λειτουργίας». Με τον νέο «Κανονισμό», το ΔΛΠ υποβαθμίζεται σε μια Υπηρεσία του Δήμου, καταργείται το αυτοδιοίκητό του (κατοχυρωμένο με Καταστατικό επικυρωμένο από το Πρωτοδικείο) και αντικαθίσταται το Διοικητικό του Συμβούλιο από Επιτροπή διορισμένη από τον Δήμαρχο.
Είχαν προηγηθεί και άλλες υποτιμητικές και αυταρχικές πράξεις του Δημάρχου και Αντιδημάρχων του. Το καλοκαίρι, στην τελετή λήξης των κύκλων σπουδών, για πρώτη φορά στην ιστορία του, δεν δόθηκαν στους Σπουδαστές οι Βεβαιώσεις Παρακολούθησης. Επίσης ενώ από τον Σεπτέμβριο είχαν υποβληθεί 4 αιτήματα, οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας κύριοι Κώστας Γουργούλης και Γιάννης Λογοθέτης, αρνήθηκαν να τους χορηγήσουν αιτήσεις εγγραφής, προφασιζόμενοι γραφειοκρατικές διαδικασίες και έλλειψη χρημάτων (περίπου 400 φωτοαντίγραφα, κόστους 40 περίπου ευρώ, που μπορούσαν να εκτυπωθούν και στα μηχανήματα του Δήμου). Μάλιστα, ο κ. Λογοθέτης, απάντησε προς τους Σπουδαστές με απαξιωτικό και προσβλητικό τρόπο.
Αποτέλεσμα ήταν, τόσο η Κοσμήτορας όσο και οι Καθηγητές μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΛΠ (όλοι εθελοντές, μη αμειβόμενοι) να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, μη αποδεχόμενοι τις προσβολές, την υποτίμηση και την υποβάθμιση. Τα αναγραφόμενα στις επιστολές παραιτήσεων, που κοινοποιήθηκαν σε ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι κόλαφος για τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους του. Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση των Σπουδαστών, με ομόφωνη απόφασή του, καταγγέλλει την μεθόδευση του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου κ. Γιάννη Λογοθέτη και δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τετελεσμένα και τον νέο «Κανονισμό».
Ζητήσαμε από τον Δήμαρχο την έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο να παρίστανται και εκπρόσωποι του ΔΛΠ ώστε, όλοι μαζί, να βρούμε τον τρόπο να αποσοβήσουμε αυτή την κρίση που δημιούργησε η ακατανόητη αυτή απόφασή του. Έχουμε προτάσεις για το θέμα αυτό και αναμένουμε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να τις καταθέσουμε».
Γιώργος Οικονόμου
Λίγη ώρα αργότερα, τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή», τονίζοντας σε δήλωσή του:
«Είχα προειδοποιήσει στον σύντομο χαιρετισμό μου στην τελετή λήξης του ακαδημαϊκής χρονιάς 2023-2024 ότι: η σχεδιαζόμενη από την δημοτική αρχή αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου θα πρέπει πρωτίστως να σεβαστεί το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και να επιλύσει όλες τις λειτουργικές αδυναμίες που αφορούν τις υποδομές και την συνδρομή του Δήμου.
Δεν άκουσαν, προφανώς άλλα σχεδίασαν και σήμερα φθάσαμε στο χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα: να παραιτηθεί σύσσωμο το Δ.Σ. του Πανεπιστημίου, η κοσμήτωρ καθηγητρια Στέλλα Πριοβόλου και οι καθηγητές Χρήστος Αυγουλάς, Ιωάννης Αυγουστάτος, Νικόλαος Γεωργαντζόγλου και Ανδρέας Μιχαλόπουλος. Κάνουμε έκκληση να επικρατήσει η λογική και να μην απαξιώνεται η ανιδιοτελής προσφορά τόσων ανθρώπων που διατηρεί το Πανεπιστήμιο σε τόσο υψηλό επίπεδο, με την συμμετοχή και ενεργή συνδρομή των φοιτητών συμπολιτών μας».
Γιάννης Σταθόπουλος
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νίκη Πολιτών» σημείωσε από την πλευρά του:
«Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ρώτησα τι συμβαίνει με το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αγ. Παρασκευής, διότι είχα κάποιες ανησυχητικές πληροφορίες. Η απάντηση της Δημοτικής αρχής ήταν απολύτως καθησυχαστική. Την Τρίτη 29/10 ήρθαν τα κακά νέα: Παραιτούνται όλες/οι του σώματος των Καθηγητών του Πανεπιστημίου με επικεφαλής την κοσμήτορα κ. Στ. Πριόβολου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του.
Είναι πολύ λυπηρό ότι η Δημοτική αρχή φαίνεται συγκρουσιακή και διαλυτική, ενός θεσμού 25 ετών αρκετά επιτυχημένου. Η πρόταση μας είναι η άμεση σύγκληση σύσκεψης, με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων προσώπων, όπως και εκπροσώπων των παρατάξεων (τυχαίνει να είμαι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου του Πανεπιστημίου μαζί με πολλούς ακόμη αυτοδιοικητικούς της πόλης μας).
Σκοπός της σύσκεψης θα είναι η ανεύρεση λύσης που θα σέβεται ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου με παράλληλη υπαγωγή του στην Διεύθυνση Παιδείας. Θεωρούμε ότι υπάρχει λύση και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ακολουθηθεί ο δρόμος της συνεννόησης, της συναντίληψης και της ηπιότητας».
Κώστας Τσιαμπάς
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα για την Αγία Παρασκευή» δήλωσε
«Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μυλωνάκης με την παράταξή του αναστάτωσαν τη εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης μας με αψυχολόγητες ενέργειες οδηγώντας σε παραίτηση τα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής και σε έντονες διαμαρτυρίες της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών.
Απορία προκαλεί γιατί οι Δημ. Σύμβουλοι της παράταξης «αλλάζουμε» του κ. Μυλωνάκη πανεπιστημιακού επιπέδου δεν έφεραν αντίρρηση σε απόφοιτο Λυκείου. Η θεωρία ΄΄ στις προσταγές σου ΑΓΑ μου ΄΄ έρχεται από παλιά και δεν τιμάει κανέναν.
Ο σκοπός των παρεμβάσεων του κ. Μυλωνάκη στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου, δεν είναι η αναβάθμισή του αλλά η ματαιόδοξη προσπάθειά του να ελέγξει κάθε δραστηριότητα του Δήμου και να βάλει το λογότυπο «Μυλωνάκης-Αλλάζουμε» . Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να προσθέσουμε δύο κεφαλαία γράμματα.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξα κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημ. Συμβούλιο στις 22/10/2024 όπου σε επίμονες ερωτήσεις μου προς τους κ.Μυλωνάκη και Λογοθέτη, ποιος αποφάσισε τις αλλαγές και εάν συζητήθηκαν με το Διοικ. Συμβούλιο του Πανεπιστημίου και τους φοιτητές , η απάντηση ήρθε από τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Κρητικίδη : «εμείς το αποφασίσαμε, είπαμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα>>.
Και η επιβεβαίωση ήρθε με τις χειρίστου είδους κακοήθειες περί αδιαφάνειας, εναντίον των καθηγητών, άνθρωποι οι οποίοι πρόσφεραν αφιλοκερδώς τον χρόνο τους και τις υπηρεσίες τους, χωρίς καμιά χρημαδότηση από το Δήμο παρά μόνο διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη (αστεία πράγματα) .
Κύριε Μυλωνάκη ότι λειτουργεί σωστά πολλά χρόνια, το βελτιώνεις δεν το καταστρέφεις και επειδή επικαλείστε συχνά τους δημότες που σας ψήφισαν, σας θυμίζω ότι δεν σας έδωσαν λευκή επιταγή (υπάρχει και αντιπολίτευση), σας ψήφισαν για να αλλάξετε τα κακώς κείμενα και όχι τα καλώς κείμενα .
Κύριοι της Δημοτικής αρχής σας προτείνω να αφήσετε στην άκρη τους δογματισμούς ,την αλαζονεία και τον ετσιθελισμό, στοιχεία και αντιλήψεις ολοκληρωτικές και να κάτσετε /κάτσουμε όλοι μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα , να βρούμε την ΒΕΛΤΙΣΤΗ λύση και το Πανεπιστήμιο να συνεχίσει να κινείται στις ράγες της προόδου και της συνεχούς βελτίωσης όπως κάνει 25 χρόνια. Να θυμάστε ότι η καταξίωση κερδίζεται, δεν επιβάλλεται».
Η θέση της δημοτικής Αρχής
Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκε για το θέμα ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης, δηλώνοντας:

«Το Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο είναι ένα σωματείο το οποίο έως τώρα λειτουργεί με ένα διοικητικό συμβούλιο, ως θεωρητικά δομή του Δήμου. Με τα νέα δεδομένα, την κατάργηση Νομικών Προσώπων, η χρηματοδότησή του από τον Δήμο είναι αδύνατη σε αυτή τη μορφή.
Η πρωτοβουλία μας είναι ένα μοντέλο το οποίο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε αρκετούς Δήμους (Aγίων Αναργύρων κ.ά), ως δομή του Δήμου -και όχι σωματείο- που θα έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δηλαδή μια διοικούσα επιτροπή η οποία θα ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη λειτουργία της μονάδας. Περιμένω με ενδιαφέρον προτάσεις από όλες τις παρατάξεις, προκειμένου όλοι μαζί από κοινού να συναποφασίσουμε και να συνδιαμορφώσουμε το νέο κανονισμό λειτουργίας του Πανεπιστημίου, προς όφελος όλων.
Όμως, αν επιθυμούν να συνεχίσει όπως σήμερα όπου γίνονται ενέργειες χωρίς να λαμβάνει γνώση ο Δήμος π.χ. αν τυπώνονται διπλώματα, δίχως να μπορεί να το χρηματοδοτεί και να γίνονται αλχημείες όπως στο παρελθόν, εμείς δεν το θέλουμε. Το σκεπτικό μας είναι να μπει μια τάξη στο Πανεπιστήμιο, με ανθρώπους τους οποίους το Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει ορίσει να λειτουργούν τη δομή».
Πώς λειτουργεί σήμερα το ΔΛΠΑΠ
Σύμφωνα με το επίσημο σάιτ της μονάδας, η οποία ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια, «το Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αγ. Παρασκευής διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, τα πέντε μέλη του οποίου εκλέγονται κάθε τρία χρόνια από τη Γενική Συνέλευση των μελών, στην οποία μπορούν να πάρουν μέρος μόνο τα τακτικά μέλη του Σωματείου. Δύο επίσης μέλη του Δ.Σ. είναι ο δήμαρχος της Αγ. Παρασκευής και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Τα δε υπόλοιπα δύο μέλη είναι ο/η εκάστοτε Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εκπροσώπησης των Φοιτητών του Δ.Λ.Π.ΑΠ. Το Πανεπιστήμιο διέπεται ως προς τις διατάξεις λειτουργίας από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας (ΕΚΛ), ο οποίος εγκρίνεται ή τροποποιείται ανά τριετία μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εκπροσώπησης Φοιτητών στο Δ.Σ.»
Δείτε επίσης: Σπ. Παπασπύρος: «Μακριά τα χέρια από το Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο»