Ένα ταξίδι γεύσεων, παραδόσεων και μνήμης υπόσχεται στην Αγία Παρασκευή, το Σωματείο Ρουμελιωτών Βόρειας & Ανατολικής Αττικής.
«Φτιάχνουμε κουραμπιέδες και μπακλαβά, όπως τους έπλαθαν οι παλιές μαγείρισσες, με σεβασμό στα έθιμα και την τέχνη της γιορτινής κουζίνας», ανέφερε το κάλεσμα του συλλόγου.
Το σχετικό «ραντεβού» έχει δοθεί για την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, στις 6:30μ.μ. στο κατάστημα «Fouzer» (Ειρήνης 114Α & Αμαριλλίδος 1)
Τη βραδιά θα πλαισιώσει ο λαογράφος – χορογράφος Γιώργος Φραγκάκης,, ο οποίος θα παρουσιάσει:
– τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Ρούμελη,
– την παράδοση των γλυκών στο Δωδεκαήμερο,
-τον ρόλο του γλυκού ως δωρεά, ευχή και προστασία του σπιτιού,
-καθώς και μικρές, σπάνιες ιστορίες από τα χωριά, εκεί όπου ο κουραμπιές δεν ήταν απλώς γλυκό, αλλά σύμβολο καλωσορίσματος – ευημερίας κι ο μπακλαβάς τιμή και φιλοξενία
«Η δράση δεν είναι μόνο γαστρονομική, αλλά λαογραφική, βιωματική και συλλογική, μια ευκαιρία να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε ευχές και να προετοιμαστούμε μαζί για τις γιορτές, μέσα σε πνεύμα ενότητας, συνεργασίας και πολιτιστικής παράδοσης», ανέφερε ο σύλλογος, προσθέτοντας: «Θα μιλήσουμε για τα αρώματα, τα μπαχαρικά, την τέχνη του στησίματος των φύλλων, αλλά και για το πώς κάθε νοικοκυρά μετέφερε παράδοση – πίστη – γεύση από γενιά σε γενιά».
«Μια βραδιά γλυκιά, ζεστή και βαθιά ρουμελιώτικη, με στόχο όχι μόνο να μάθουμε τις συνταγές, αλλά να αφουγκραστούμε τον κόσμο από τον οποίο προέρχονται», σημείωσε το σωματείο, καταλήγοντας: «Σας περιμένουμε να μοιραστούμε γεύσεις, παραδόσεις και ιστορίες που μας ενώνουν και μας κρατούν ριζωμένους».
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, θα ακολουθήσει γευστική δοκιμή, με παράλληλη λαογραφική αφήγηση & μικρή συζήτηση.
Ειδήσεις από την Αγία Παρασκευή στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook





































































































