Πανσπερμία ενηλίκων που «διψούν» για γνώση. Εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί με μεράκι. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Αγίας Παρασκευής επιβεβαιώνει και με το παραπάνω τον τίτλο του, δίνοντας τη δυνατότητα μάθησης χωρίς αποκλεισμούς.
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ είχε τη χαρά να επισκεφθεί -για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια- το σπουδαίο αυτό «κύτταρο» Παιδείας, στο Κοντόπευκο, που από το 2016 στεγάζεται στο 3ο Γυμνάσιο της πόλης.

«Είμαστε μια οικογένεια»
Η «Α» συνομίλησε αρχικά με τη διευθύντρια του ΣΔΕ Κωνσταντίνα Καδδά, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Σεπτέμβριο και την εκπαιδεύτρια γλωσσικού γραμματισμού Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου, που υπηρετεί στο σχολείο από το 2020.
Όπως ανέφεραν, η μονάδα φιλοξενεί, αυτό το εκπαιδευτικό έτος, 77 μαθητές, (47 στον πρώτο κύκλο και 30 στο δεύτερο), από ηλικίες 25 έως και 76 ετών.
«Οι περισσότεροι εργάζονται σε Δήμους, ντιλίβερι, άλλοι είναι οικοδόμοι, συνήθως με χαμηλό εισόδημα, αλλά έχουμε και συνταξιούχους, που προτίμησαν τη μάθηση από την… τηλεόραση», επεσήμανε η διευθύντρια. «Δίνουμε», πρόσθεσε, «την ευκαιρία ακόμη και σε ΑμεΑ, με λειτουργικές δυνατότητες παρακολούθησης μαθημάτων».
Το συγκρότημα υποδέχεται εκπαιδευόμενους από σειρά περιοχών της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής (Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Κορωπί, Νέα Μάκρη κ.α.). «Έρχονται, όμως και από το κέντρο της Αθήνας, καθώς εξυπηρετεί ο σταθμός μετρό “Δουκίσσης Πλακεντίας” που απέχει μόνο 200 μέτρα», σημείωσε η Αλ. Βασιλοπούλου. «Διδάσκουμε», πρόσθεσε, «και 15 αλλοδαπούς μαθητές, που έχοντας ολοκληρώσει το δημοτικό σχολείο στη χώρα τους, θέλουν να πάρουν από εδώ το απολυτήριο γυμνασίου, που είναι ισότιμο με των πρωϊνών σχολείων». «Το κάνουν είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε προκειμένου να βελτιώσουν τα ελληνικά τους, είτε για τις εξετάσεις πολιτογράφησης», τόνισε η φιλόλογος της μονάδας.
Μάλιστα, ένα ποσοστό, περίπου 15%, όσων έχουν αποφοιτήσει από το ΣΔΕ Αγίας Παρασκευής συνεχίζει και στο Λύκειο. «Καταλήγουν οι περισσότεροι σε εσπερινά ΕΠΑΛ. Έχουμε όμως και έξι μαθήτριες που φοιτούν στο ΓΕΛ Παλλήνης και διεκδικούν να μπουν στο Πανεπιστήμιο», υπογράμμισε η Κ. Καδδά. «Θα βοηθούσε», συμπλήρωσε, «αν υπήρχε ένα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λυκείου, να συνέχιζαν στο ίδιο περιβάλλον, μετά το γυμνάσιο».
«Θέλουμε τη στήριξη του Δήμου»

Το ΣΔΕ Αγίας Παρασκευής αντιμετωπίζει με κατανόηση την καθημερινότητα των ενήλικων μαθητών. «Όλοι κάνουν μεγάλη προσπάθεια», τόνισε η Αλ. Βασιλοπούλου, προσθέτοντας ότι «είμαστε στο πλευρό τους, σαν μία μεγάλη οικογένεια». «Παρακινούμε άπαντες να έρχονται και δείχνουμε ευαισθησία στις ανάγκες των εκπαιδευόμενων. Μπορεί να έχουν βάρδιες, είναι γονείς και σε κάθε περίπτωση, υπάρχει δυνατότητα αναπληρώσεων χαμένων ωρών», ξεκαθάρισε η ίδια.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί, που για πολλούς λόγους δεν πήραν απολυτήριο γυμνασίου, έρχονται σήμερα στο σχολείο με τη θέλησή τους, όχι υποχρεωτικά», υπογράμμισε η Κ. Καδδά.
Άλλωστε, οι θυσίες που σε πολλά επίπεδα κάνουν οι εκπαιδευόμενοι συγκινεί τους ανθρώπους του σχολείου. «Όλες οι ιστορίες εδώ», είπε η Αλ. Βασιλοπούλου, «είναι σπουδαίες. Αλλά θαύμασα μια μαθήτριά μου, η οποία είχε τέσσερα παιδιά και ήρθε έγκυος στο πέμπτο. Γέννησε και τώρα αποφοιτά από το Λύκειο. Έλεγε ότι “θα τελειώσω το σχολείο, ώστε να αποτελώ παράδειγμα για τα παιδιά μου”».
Το ΣΔΕ, αυτήν την περίοδο, έχει το αναγκαίο προσωπικό, αλλά με μία μικρή… καθυστέρηση. «Το καλό είναι ότι διδάσκουν έξι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και 12 ωρομίσθιοι, που δουλεύουν άψογα. Το πρόβλημα είναι ότι τα κενά καλύπτονται μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου», επεσήμανε η διευθύντρια. Η ίδια έκανε λόγο για άψογη συνεργασία με τους ανθρώπους του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής. «Θέλουμε και τη στήριξη του Δήμου. Περιμένουμε μια συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Μυλωνάκη, για να μας γνωρίσει, όπως κι οι δημότες της πόλης», ανέφερε.
Εκτός των άλλων, το ΣΔΕ έχει εξωστρέφεια, οργανώνει ειδικές εκδηλώσεις εντός κι εκτός σχολείου και επιμορφωτικά σεμινάρια «Υπέβαλα, μάλιστα, πρόταση ευρωπαϊκής κινητικότητας Erasmus+ για ροές εκπαιδευομένων και αναμένουμε απάντηση τον Αύγουστο», είπε η Κ. Καδδά.
Ιστορίες ανθρώπων που συγκινούν
Η «δίψα» για μάθηση έφερε στο ΣΔΕ Αγίας Παρασκευής την 71χρονη κυρία Μαρίνα από την Καισαριανή. «Ήμουν παιδί σε μια εποχή που είχαν την κακή συνήθεια το αγόρι να σπουδάζει και το κορίτσι να παντρεύεται, όποτε τέλειωσα μόνο το δημοτικό», είπε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
Μεγαλώνοντας και αποκτώντας οικογένεια, είχε μέσα της το παράπονο ότι δεν πήγε στο γυμνάσιο. «Τα δύο μου κορίτσια ήξεραν αυτό τον καημό που είχα. Μου είπανε “μαμά πήγαινε σε ΣΔΕ, είναι φιλικά προς τους ανθρώπους που δεν προχωρήσανε”. Και έτσι ήρθα εδώ πέρσι», υπογράμμισε. Η ίδια δεν κρύβει τη χαρά της για το περιβάλλον του σχολείου. «Οι καθηγητές εδώ είναι μια ανοιχτή αγκαλιά. Θα λύσουν το πρόβλημά σου και θα συμπαρασταθούν με ένα χαμόγελο», τόνισε.
Η αγάπη της για το διάβασμα και τα γράμματα ήταν διαχρονική, αλλά το απολυτήριο του γυμνασίου θα κλείσει τον εκπαιδευτικό κύκλο της. «Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά. Αποκατέστησα τα παιδιά μου, μαζί με τον σύζυγο. Τελειώνω φέτος και είμαι ευτυχισμένη. Από εδώ και πέρα ήρθε η ώρα να ξεκουραστώ», σημείωσε η κυρία Μαρίνα.

Ο 58χρονος Εζζελντίν από την Αίγυπτο ζει στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από το 1999, μαζί με τα δύο ενήλικα παιδιά του και σήμερα φοιτά στον πρώτο κύκλο του ΣΔΕ. «Τέλειωσα το δημοτικό στην Αλεξάνδρεια. Μετά από τόσα χρόνια εδώ, θέλω να κάνω αίτηση ιθαγένειας και είναι απαραίτητο το απολυτήριο γυμνασίου», δήλωσε αρχικά στην «Α».
Κάτοικος Μελισσίων και φανοποιός αυτοκινήτων το πρωί, ήθελε να επιστρέψει στο σχολείο και για λόγους καθημερινότητας. «Είναι ντροπή να ζεις εδώ, τόσα χρόνια και να μη μπορείς να διαβάζεις μια ταμπέλα στον δρόμο. Επίσης, θέλω να συμμετέχω σε συζητήσεις, να καταλαβαίνω τι λέει ο κόσμος στα καφέ, στις πλατείες», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί στην υποστήριξη που έχει από το ΣΔΕ. «Όλοι οι εκπαιδευτικοί και η διευθύντρια βοηθάνε πάρα πολύ. Είναι φιλικότατο το κλίμα και έχουν υπομονή απέναντί μου, αν κάτι δεν το καταλαβαίνω», επεσήμανε ο Εζζελντίν.
Η Εύα, μητέρα τριών παιδιών, από τον Γέρακα, είχε μεγάλο απωθημένο να επανέλθει στα θρανία. «Ζούσα σε χωριό και με σταμάτησε ο πατέρας μου στην πρώτη τάξη γυμνασίου. Έκανα οικογένεια στην Αθήνα και περίμενα να μεγαλώσουν τα παιδιά μου για να συνεχίσω το σχολείο», είπε χαρακτηριστικά στην «Α».
Η επιστροφή στην τάξη έγινε δεκτή με ανάμεικτες αντιδράσεις από τον περίγυρό της. «Άκουσα και αρνητικά σχόλια, όπως “τι θα πας να κάνεις τώρα, σε τι σου χρειάζεται το γυμνάσιο;”. Πολλοί δεν σε καταλαβαίνουν», ανέφερε.
Ωστόσο, οι απαιτήσεις της οικογένειας και η πρωινή εργασία δεν ευνοούν το καθημερινό της πρόγραμμα. «Πρέπει να αγαπάς πάρα πολύ το σχολείο, γιατί μόνο τότε θα βρεις τον χρόνο για μάθηση. Όταν το θέλεις, μπορείς να τα καταφέρεις όλα», τόνισε με νόημα.
Η ίδια δεν αποκλείει να συνεχίσει την εκπαιδευτική της πορεία και μετά το γυμνάσιο. «Θα ήθελα πάρα πολύ να γινόταν ένα Λύκειο Δεύτερης Ευκαιρίας όπως αυτό της Αγίας Παρασκευής. Είναι μεγάλο όνειρο. Αλλιώς, ίσως ακολουθήσω κάποιο ΕΠΑΛ», σημείωσε η Εύα.

Ο 56χρονος Παναγιώτης, πατέρας δύο παιδιών από τη Νέα Μάκρη, διανύει περισσότερα από 20 χιλιόμετρα καθημερινά για να έρχεται στο ΣΔΕ του Κοντοπεύκου. «Όταν σταμάτησα το σχολείο, δεν ήταν υποχρεωτική η φοίτηση στο γυμνάσιο. Τότε ήθελα περισσότερο να δουλεύω. Συνεχίζω τώρα καθαρά για μένα. Όταν κάνεις μια αίτηση ή συμπληρώνεις ένα έγγραφο, γράφεις “απόφοιτος δημοτικού”. To θεωρούσα αυτό κάπως υποτιμητικό», ανέφερε.
Παρά τις απαιτήσεις της οικογένειας και των υποχρεώσεων του ως υδραυλικός, η απόφαση του να επανέλθει στα θρανία τον δικαίωσε. «Μου αρέσει τόσο πολύ, που αν -όταν ήμουνα μικρός που παράτησα το σχολείο- είχα τα ίδια συναισθήματα με σήμερα γι’ αυτό το γυμνάσιο, τώρα μπορεί να ήμουν γιατρός. Αναρωτιέμαι τόσο καιρό γιατί δεν το είχα κάνει νωρίτερα», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, εισπράττει τέτοια ικανοποίηση από τη μάθηση, που θα συνεχίσει την εκπαίδευση και μετά το ΣΔΕ. «Έχω έναν φίλο που έχει βγάλει το γυμνάσιο και επειδή του είπα ότι εγώ του χρόνου θα ακολουθήσω το Λύκειο, μου απάντησε “θα πάμε παρέα”, σε εσπερινό ΕΠΑΛ στη Ραφήνα», τόνισε.
Πώς λειτουργεί το ΣΔΕ
Τα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγίας Παρασκευής στην οδό Δερβενακίων 113 είναι γυμνάσιο ενηλίκων στο πεδίο της Δια Βίου Μάθησης. Απευθύνεται σε πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Σκοπός του ΣΔΕ είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων και η πληρέστερη συμμετοχή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι, καθώς και την αποτελεσματικότερη ένταξη ή βελτίωση της θέσης τους στην αγορά εργασίας.
Η δομή και η λειτουργία υπαγορεύονται από τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες και τα κίνητρα των εκπαιδευομένων, τους οποίους εφοδιάζουν με σύγχρονες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες. Έμφαση δίνεται στην απόκτηση τόσο βασικών (γραφή, ανάγνωση και αριθμητικοί υπολογισμοί) όσο και νέων (χρήση ξένης γλώσσας και νέες τεχνολογίες) δεξιοτήτων. Το πρόγραμμα σπουδών διαφοροποιείται σημαντικά από τα αντίστοιχα της τυπικής εκπαίδευσης, κυρίως ως προς τις αρχές, το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων.
Η χρονική διάρκεια της εκπαίδευσης είναι 2 σχολικά έτη. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα καλύπτει 25 ώρες. Το ωράριο λειτουργίας είναι απογευματινό (16:30-20:30). Η έναρξη και η λήξη των διδακτικών περιόδων, οι σχολικές γιορτές και αργίες και οι διακοπές ακολουθούν εκείνα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι λαμβάνουν τίτλο σπουδών ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου. Δικαίωμα εγγραφής έχουν όσοι ξεπέρασαν το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν ολοκληρώσει πλήρως την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή και κάποια/ες από τις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.
Ειδήσεις από την Αγία Παρασκευή στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook