Τις απόψεις τους πάνω στο υπό διαβούλευση σχέδιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στα Πευκάκια κατέθεσαν σύλλογοι, σωματεία, φορείς και κάτοικοι της περιοχής. Θέση για την αξιοποίηση του οικοπέδου των 22 στρεμμάτων πήραν ο σύλλογος Πευκακίων «Η Αναγέννηση», ο περιβαλλοντικός – πολιτιστικός σύλλογος Κοντοπεύκου – Παραδείσου – Πευκακίων, ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αγίας Παρασκευής, η Αθλητική Ένωση Αγίας Παρασκευής (Βόλεϊ), ο Αθλητικός Σύλλογος Ολυμπιάδα, το Αθλητικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής, ο Αθλητικός Όμιλος Αγίας Παρασκευής (ποδόσφαιρο) και ο Γυμναστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής. Τη δική του γνώμη για το γνωστό στην περιοχή ως Οικοδομικό Τετράγωνο (ΟΤ) 451 δημοσιοποίησε και ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Καράμπελας, ως δημότης Αγίας Παρασκευής και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Σύλλογος Τσακού στις 4 Ιουνίου.
Ο Σύλλογος Πευκακίων «Αναγέννηση»
Σε ανακοίνωση που υπογράφουν εκ μέρους του Δ.Σ., ο Πρόεδρος Χρήστος Λαμπρινάκης και η Γραμματέας Μαρίνα Καλαντζάκη, σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Πευκακίων «Αναγέννηση» , μεταξύ άλλων, ότι «παρουσιάζεται σε διαβούλευση μία πρόταση με κύριο χαρακτηριστικό το γέμισμα του χώρου ασφυκτικά με γήπεδα στις ανάγκες των αθλητικών σωματείων του Δήμου μας, μη λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές αθλητικές ανάγκες της συνοικίας μας. Αθλητικές δραστηριότητες περισσότερο ανθρωποκεντρικές και φιλικές στο περιβάλλον».
«Ο μελετητής δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την οικιστική φυσιογνωμία της περιοχής, το λιγοστό πράσινο, τις υψομετρικές διαφορές του χώρου και προβαίνει σε σχεδιασμό εγκαταστάσεων σαν ο χώρος να είναι χέρσος», προστίθεται. Όπως τονίζεται επίσης, «καταστρέφεται ο τελευταίος μεγάλος πνεύμονας πρασίνου των Πευκακίων, ο οποίος προσπαθεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις 5 μεγάλες λεωφόρους που περικλείουν την συνοικία μας ( Αττική οδός, Μεσογείων), κόβονται αιωνόβια πεύκα που προϋπήρχαν, καθώς και όλα τα δέντρα που οι κάτοικοι και ο Σύλλογος της Αναγέννησης φύτεψαν και πότιζαν με αγάπη περιμένοντας να τα δουν να μεγαλώνουν και που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιογνωμίας της περιοχής μας, ενώ αναπτύχθηκε ένα μικρόκλιμα από δέντρα, φυτά, διάφορα πουλιά, μικρά θηλαστικά που κόντεψε να καταστραφεί με τις εναποθέσεις μπάζων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή».
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε τη σχετική παρέμβαση του συλλόγου
Σύλλογος Κοντοπεύκου – Παραδείσου – Πευκακίων
Στην «Αμαρυσία» κοινοποίησε τις θέσεις του περιβαλλοντικού – πολιτιστικού συλλόγου Κοντοπεύκου – Παραδείσου – Πευκακίων η πρόεδρος Βούλα Κουτσογιάννη, ο οποίος διαπιστώνει, ανάμεσα στα άλλα, πως «η αρχιτεκτονική- μελετητική ομάδα, υλοποιώντας τη θέληση της Δημοτικής Αρχής (υποθέτουμε), κατάφερε να «στοιβάξει» στον προσφερόμενο χώρο ένα πολύ μεγάλο αριθμό αθλητικών υποδομών».
Όπως επισημαίνεται, «το πρώτο συμπέρασμα είναι πως δεν έχει χαρακτηριστικά ήπιας ανάπτυξης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας, αλλά μας δίνει την εικόνα μιας υπερεκμετάλλευσης του διατιθέμενου χώρου, με ελάχιστους χώρος πρασίνου και με υπερανάπτυξη αθλητικών γηπέδων, (5 γήπεδα τένις, 3 ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ-βόλεϊ και 2 στεγασμένα, 2 γήπεδα beach Volley, 1 γήπεδο ποδοσφαίρου), εικόνα που παραπέμπει σε υπερτοπικό αθλητικό κέντρο και όχι σε ένα τοπικό αθλητικό κέντρο ήπιων δραστηριοτήτων, όπως εξ άλλου ήταν και η διακηρυκτική θέση όλων των παρατάξεων μέχρι τις τελευταίες δημοτικές εκλογές». «Δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπ’ όψιν την εμπειρία μας ως συλλογικότητα μιας περιοχής (Κοντόπευκο –Παράδεισος), που έχει πληγεί από τις επιπτώσεις των Μεγάλων Έργων (Αττικό Μετρό-Αττική Οδός). Και σε όλα αυτά μέσω του παρόντος σχεδίου, έρχεται να προστεθεί και αποψίλωση δεκάδων πεύκων που αποτελούν ανάσα πρασίνου για την γειτονιά μας!», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Δείτε τη σχετική παρέμβαση του συλλόγου ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Τα πέντε σωματεία
Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αγίας Παρασκευής, η Αθλητική Ένωση Αγίας Παρασκευής (Βόλεϊ), ο Αθλητικός Σύλλογος Ολυμπιάδα, το Αθλητικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής και ο Αθλητικός Όμιλος Αγίας Παρασκευής (ποδόσφαιρο), σε κοινή τους ανακοίνωση που αναρτήθηκε στις σελίδες τους στο Facebook, δήλωσαν ότι «συμφωνούν καταρχάς απολύτως ως προς την φιλοσοφία της χωροθέτησης και την λειτουργία των γηπέδων σε κάθε άθλημα», τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Στο σχέδιο που μας απεστάλη υπάρχει σύμμετρη κατανομή των αθλημάτων που σέβεται την αθλητική παράδοση της πόλης μεν, αλλά και την ήπια κινητική δραστηριότητα των κατοίκων». «Επικουρικά», υπογραμμίζεται, «θα πρέπει να γίνει μελέτη, ώστε να δώσουν τη δυνατότητα πέριξ του κέντρου και της περιοχής να δημιουργηθούν δίκτυα ποδηλατόδρομου».
Σύμφωνα με τους συλλόγους, «στο ΦΕΚ προσδιορίζεται ο χώρος ως αθλητικών εγκαταστάσεων και βάσει πολεοδομικής άδειας και όρων δόμησης κι όπως προκύπτει από το σχέδιο, διατηρεί σε πράσινο τα δύο τρίτα του υποχρεωτικός ακάλυπτου χώρου. Επίσης υπάρχει χαμηλό ποσοστό κάλυψης και δόμησης εξυπηρετώντας σφαιρικά τις αθλητικές ανάγκες της πόλης και κάνει το κέντρο να φαντάζει ως ανοιχτή πολιτεία! Μας ευχαριστεί ιδιαίτερα για το κλειστό γυμναστήριο και προπονητήριο, που είναι οι δύο μεγαλύτεροι όγκοι, ότι ευρίσκονται βυθισμένοι στο έδαφος με αποτέλεσμα να μη δημιουργούν κανένα οπτικό εμπόδιο σε κατοικίες».
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε τη σχετική ανακοίνωση των σωματείων
Ο Γυμναστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής
Από την πλευρά του ο Γυμναστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής επεσήμανε σε ανακοίνωση που κοινοποίησε στην εφημερίδα μας, ανάμεσα στα άλλα: «Καλύπτονται οι βασικές αθλητικές ανάγκες και χώροι, φοβόμαστε όμως ότι η διάταξη των εγκαταστάσεων είναι αρκετά πυκνή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για το προβλεπόμενο πράσινο». Σύμφωνα με τον ΓΣΑΠ, «ειδικά οι πεζόδρομοι και οι χώροι κυκλοφορίας δεν εξασφαλίζουν, ούτε αναψυχή των κατοίκων, ούτε την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής ακόμα και η διέλευση των ασθενοφόρων και των πυροσβεστικών οχημάτων».
«Εάν, για την διασφάλιση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των αθλητικών εγκαταστάσεων, εμείς θα προτείναμε να μείνει μόνο ένα ανοικτό γήπεδο μπάσκετ, αντί των τριών, να μην προβλεφθούν γήπεδα beach volley, οι δε λοιποί χώροι να προβλεφθούν με τις ελάχιστες εκ των κανονισμών διαστάσεις και αριθμό. Ειδικά για την κυκλοφορία πρέπει να εξασφαλιστεί η προσέγγιση των εγκαταστάσεων με την χρήση ποδηλάτου και να προβλεφθεί Κτήριο Διοίκησης, απολύτως απαραίτητο», υπογράμμισε το σωματείο για να συνεχίσει: «Η υψομετρική χωροθέτηση όλων των εγκαταστάσεων στο χαμηλότερο επίπεδο όλου του τετραγώνου, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μεγάλων υψομετρικών διαφορών που φθάνουν και τα 7,50μ. οδηγεί σε εκτίναξη του κόστους κατασκευής».
Δείτε τη σχετική παρέμβαση του συλλόγου ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Ο Σύλλογος Τσακού
Στην παρέμβασή του, στις 4 Ιουνίου, ο Σύλλογος Κατοίκων Τσακού ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα: «Η πρόταση από μεριάς του δήμου να αναπλαστεί ο χώρος αποκλειστικά και μόνο σαν Αθλητικό Κέντρο και μάλιστα από ιδιώτες με τη μορφή των ΣΔΙΤ, μας βρίσκει αντίθετους, γιατί αυτό θα δημιουργήσει ακριβώς εμπόδια στην πολύπλευρη και ελεύθερη πρόσβαση, όπως αναφέραμε πιο πάνω. Έτσι η μεν χρηματοδότηση θα πρέπει να αναζητηθεί από κονδύλια κρατικά, περιφέρειας και από Ευρωπαικούς πόρους.
«Ως προς δε το συγκεκριμένο σχέδιο, που παρουσιάστηκε από το δήμο, οι παρατηρήσεις μας είναι ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη χώρου με αθλητικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη πρασίνου και χώρων πολιτισμού και αναψυχής. Εμείς σαν Σύλλογος κατοίκων Τσακού, θα συμβάλλουμε μαζί με τους άλλους συλλόγους και φορείς της πόλης στην υλοποίηση της ανάπλασης του χώρου στην παραπάνω κατεύθυνση», προσθέτει το Διοικητικό Συμβούλιο.
Δείτε τη σχετική παρέμβαση του συλλόγου ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Ο Γιώργος Καράμπελας
Ο πολιτικός μηχανικός, δημότης Αγίας Παρασκευής και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, Γιώργος Καράμπελας σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του που απέστειλε στην «Α»: «Η πρόταση δεν συνοδεύεται από τεχνική έκθεση – πράγμα που έχει ήδη επισημανθεί και από άλλους – ούτε από μελέτη σκοπιμότητας, η οποία είναι εκ των ουκ άνευ». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Προβλέπονται μόνο 2200μ2 φύτευσης, ενώ ο νόμος ορίζει 8300μ2; Τι γίνεται με τα υπόλοιπα 6100μ2; Λόγω επαγγελματικής εμπειρίας επιχειρώ την απάντηση: Οι συντάξαντες την πρόταση συνυπολόγισαν τον χλοοτάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου στην φύτευση! Ωραίο κόλπο, αλλά με επιπτώσεις».
«Ο χλοοτάπητας, για να θεωρηθεί, έστω καταχρηστικά, ως φύτευση πρέπει να είναι φυσικός. Η εμπειρία από το γήπεδο της Νότου , που έχει φυσικό χλοοτάπητα είναι η εξής: Το ετήσιο κόστος συντήρησης του φυσικού χλοοτάπητα της Νότου ανέρχεται σε 80.000€, όπως λέει ο ΠΑΟΔΑΠ, άρα κάτι ανάλογο θα έχουμε και στα Πευκάκια και το χειρότερο σενάριο όμως είναι να μην επιτρέπονται αγώνες των υποδομών της ομάδας ποδοσφαίρου ούτε στα Πευκάκια, όπως δεν επιτρέπονται και στη Νότου, για να μην χαλάσει ο φυσικός χλοοτάπητας. Δηλαδή θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό! Θα μας κοστίζει ο κούκος αηδόνι και δεν θα το χρησιμοποιούμε;», συμπλήρωσε.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε την αρχική παρέμβαση του Γιώργου Καράμπελαο, ο οποίος επανήλθε με νέο του κείμενο που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά σε αυτό ΤΟ ΛΙΝΚ