Τις θέσεις που διατύπωσε η εκπρόσωπος του «Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή» Μελίνα Αλεφαντή, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για Προϋπολογισμό και Τεχνικό πρόγραμμα, δημοσιοποίησε η παράταξη, που, παράλληλα, αυτό το Σαββατοκύριακο συλλέγει είδη ανάγκης για τους πρόσφυγες του Λαυρίου.
«Γιατί καταψηφίσαμε τις 3 προτάσεις στο Δ.Σ.»
Αναλυτικά η τοποθέτηση, στις 16 Δεκεμβρίου, της δημοτικής συμβούλου Μελίνας Αλεφαντή για την καταψήφιση τόσο της πρότασης της διοίκησης όσο και των προτάσεων της αντιπολίτευσης για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου το 2021:

«Ξεκινώντας την τοποθέτηση και σχολιάζοντας την συζήτηση και τη διαδικασία δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην εισήγηση του δημάρχου, ο οποίος αφιέρωσε σχεδόν όλο το χρόνο της τοποθέτησής του για να κατακρίνει την αντιπολίτευση και την απλή αναλογική η οποία από ότι φαίνεται τον ενοχλεί γιατί δεν μπορεί να περνάει αυτά που εισηγείται χωρίς συνεργασία, αλλά αγνοεί από ότι φαίνεται ότι η απλή αναλογική αποτελεί έναν πιο δημοκρατικό καθεστώς από το παλιότερο σύστημα. Θεωρώ πως τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και οι πολίτες θα ήθελαν να ακούσουν στην εισήγηση του δημάρχου μία πολιτική τοποθέτηση με ένα πλήρη σχεδιασμό και σκεπτικό για τα έργα και τον προϋπολογισμό που κατατίθενται.
Στην συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό και τα τεχνικά έργα του 2021 κατατίθενται επίσης 2 εναλλακτικές προτάσεις από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες όπως παρουσίασαν και οι ίδιες έχουν κρατήσει στο μεγαλύτερο βαθμό την εισήγηση της δημοτικής αρχής, αλλάζοντας κάποιους λίγους κωδικούς. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτή την ναρκοθετημένη συζήτηση για το ποια πρόταση είναι λίγο καλύτερη ή λίγο χειρότερη από την άλλη γιατί και οι 3 προτάσεις όπως είναι διαμορφωμένες επιβεβαιώνουν το γεγονός πως ακόμα και αν κατατεθεί μία άλλη πρόταση που θα διαχειρίζεται λίγο καλύτερα τον προϋπολογισμό και τα έργα του δήμου δεν παύει να συντηρεί το ίδιο ακριβώς πολιτικό πλαίσιο της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθάρχησης.
Για το συνολικό πλαίσιο που διέπει την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων τα τελευταία χρόνια όπως καθορίστηκε από τη νομοθεσία της μνημονιακής δημοσιοοικονομικής διαχείρισης, έχουμε τα εξής δεδομένα:
-υποχρεωτική κατάρτιση ισοσκελισμένων ή και πλεονασματικών προϋπολογισμών, σε συνδυασμό με δραστική περικοπή της κεντρικής χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που υπερβαίνει το 50% σε σχέση με την προμνημοναική περίοδο,
-υποχρέωση της Τ.Α. να επιβάλλει ανταποδοτικά τέλη στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες, γεγονός που περιορίζει τα περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής, και τέλος,
δραστικό – ασφυκτικό έλεγχο (επιτροπεία) που ασκείται από όργανα – εκπροσώπους της κεντρικής εκτελεστικής εξουσίας επί των αποφάσεων των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων της Τ.Α. αλλά και σε σχέση με την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη δυνατότητα επιβολής «κυρώσεων» σε περίπτωση αποκλίσεων από αυτόν.
Τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν απλά ως στόχο να εξορθολογήσουν τις οικονομικές λειτουργίες της Τ.Α, αλλά να επιβάλουν, και σε αυτό τον τομέα της δημόσιας διοίκησης, ως μόνιμο καθεστώς τις αρχές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού. Ιδιαίτερα το καθεστώς των υποχρεωτικά ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που εδραιώθηκε στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής κρύβει μία ολόκληρη πολιτική κατεύθυνση και στόχευση. Είναι ένα βαθύ ταξικό εργαλείο άσκησης πολιτικής. Είναι ένα εργαλείο το οποίο στερεί από την τοπική αυτοδιοίκηση την δυνατότητα άσκησης στοιχειώδους φιλολαϊκής πολιτικής, καθώς περιορίζεται η οποιαδήποτε δυνατότητα του Δήμου να διεκδικήσει παραπάνω κρατική χρηματοδότηση.
Ακούγοντας ορισμένους Συμβούλους από την αντιπολίτευση να μαλώνουν τη δημοτική αρχή που δεν έκανε τίποτα για τις ανάγκες του δημότη, που εκφράζουν την ανησυχία για την εκτόξευση της ανεργίας και για τους εργαζόμενους/επαγγελματίες που έχουν συνέπειες από τα δυσβάσταχτα βάρη των μέτρων της πανδημίας (και καλά κάνουν) αλλά είναι οι ίδιοι που εξυπηρετούν αυτή την πολιτική, οι ίδιοι που δεν είπαν κουβέντα για αυτά τα ζητήματα σε όλες τις συναντήσεις τους με στελέχη τόσο αυτής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι οι ίδιοι που δεν έχουν διεκδικήσει ούτε στο ελάχιστο την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ. Παράλληλα βέβαια βλέπουμε και την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να απαιτήσει και να διεκδικήσει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και να σφυρίζει αδιάφορα. Αρκείται μόνο, κάποιες ελάχιστες φορές να γκρινιάζει για την «οικονομική ασφυξία και την υποστελέχωση των δήμων», γενικά κι αόριστα σα να μη φταίει κανείς, χωρίς ίχνος διάθεσης για διεκδίκηση.
Η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση από τον καιρό των μνημονίων η οποία μένει ίδια κάθε χρόνο είναι μια πραγματικότητα που εξωθεί τους δήμους στο να κυνηγάνε το ένα πρόγραμμα μετά το άλλο, το ένα ΕΣΠΑ μετά το άλλο και ας μη συζητήσουμε για τις επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με τον εκάστοτε περιφερειάρχη ή τον ένα βουλευτή ή τον άλλο λες και έτσι θα διασφαλίσει ένας δήμος τις πάγιες ανάγκες του. Και ειδικά όταν μιλάμε για ΕΣΠΑ, πέρα από το ότι σε βάζουν σε ένα δεσμευτικό πλαίσιο είναι και για πεπερασμένο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τις κοινωνικές ανάγκες που είναι διαρκείς.
Μεγάλο πρόβλημα που παραμένει σοβαρό είναι και η τεράστια υποστελέχωση και έλλειψη εργαζόμενων στο Δήμο. Πρόσκαιρες αλλά, λειψές κι αυτές, προσλήψεις με τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, ανακύκλωση ανέργων, παραπέρα εντατικοποίηση σε καίριους τομείς, αποτυπώνουν μια κατάσταση που επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Κατάσταση, που συντηρείται και προωθείται ως άλλοθι με στόχο να προχωρήσουν παραπέρα οι ιδιωτικοποιήσεις με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις ή σε ωθούν σε ΣΔΙΤ πράγμα που για εμάς είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, που δείχνει προς τα πού θα κινηθεί συνολικά η κεντρική και τοπική διοίκηση. Περικοπές σε όλες τις κοινωνικές ανάγκες όπως στην παιδεία και την υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του δήμου για τις παραπάνω δαπάνες που δεν αυξάνονται στο μέτρο κοινωνικών αναγκών.
Συζητάμε έναν προϋπολογισμό όπως αυτόν που κατέθεσε η δημοτική αρχή που οι μόνες μεγάλες αλλαγές σχετίζονται με έργα. Χωρίς να λέω ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό, αλλά είναι όμως τελείως αντίστοιχο της συγκυρίας. Δηλαδή, δεν γίνεται να έχει περάσει ένας χρόνος που βιώνουμε μια πανδημία και που θα συνεχίσουμε να τη βιώνουμε και το 2021, και οι μόνη διαφοροποίηση να είναι στο τεχνικό πρόγραμμα. Δεν γίνεται η αποτύπωση της πανδημίας στον προϋπολογισμό να φαίνεται μόνο στις περικοπές σε διάφορα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα και να μην αποτυπώνεται αντίστοιχα σε ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.
Πιο συγκεκριμένα:
Ο Κρατικός προϋπολογισμός μειώνει τις δαπάνες για την υγεία κατά 572 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι προτελευταία ανάμεσα στα κράτη-μέλη του στις κατά κεφαλή πρόσθετες δαπάνες του 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τι σημαίνει αυτό για το δήμο μας και τον προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής; Μηδενίζονται όλοι οι κωδικοί που αφορούν σε πόρους για τον covid λες και μαγικά με την αλλαγή της χρονιάς η πανδημία θα εξαφανιστεί! Συγκεκριμένα μηδενίζονται οι κωδικοί 1219.02, 1219.03, 1219.04, 10.6142.48 και 10.6682.01.
Η δημοτική αρχή μέσα στην πανδημία του covid 19 θα έπρεπε και πρέπει να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Για παράδειγμα θα έπρεπε με πρωτοβουλία του δήμου να οργανωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η πιο πολύτιμη υπηρεσία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να προσληφθεί υγειονομικό προσωπικό που να καλύπτει τα λειτουργικά προβλήματα του κέντρου υγείας. Όπως γνωρίζετε, ο δήμος μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες και από μόνος του στο πως θα ασκεί πολιτική. Δεν χρειάζεται πάντα να είναι πιστός ακολουθητής των κυβερνητικών οδηγιών! Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η Διοίκηση του δήμου δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με αυτή την πολιτική. Ακόμη και στον τομέα της εργασίας ο δήμος εφαρμόζει πιστά το αποδιαρθρωμένο πλαίσιο εργασίας με ελαστική εργασία και συμβάσεις δύο ή τεσσάρων μηνών και επιχείρησε μάλιστα να απολύσει και εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς εν μέσω πανδημίας.
Σε αυτό το σημείο να σχολιάσουμε κάποιους ακόμα κωδικούς του προϋπολογισμού:
-Κωδ.0311.01 Έσοδα από τέλη καθαριότητας και φωτισμού παραμένουν ίδια
Σε περιόδους υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης ο δήμος αντί να μειώνει τα έξοδα των δημοτών τα διατηρεί ίδια και δεν έχει μπει καν στην διαδικασία να μειώσει τα τέλη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές καθ’ό λη τη διάρκεια του lockdown.
-καμία αύξηση σε σχολικές επιτροπές
-πληθώρα κωδικών για έργα που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ή για έργα που είναι σε προγράμματα όπως Φιλόδημος ΙΙ που κανείς δεν εγγυάται ότι θα καταφέρει να τα πάρει ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία εκτίμηση από τη δημοτική αρχή σε ποιο ποσοστό υλοποιήθηκε ο προηγούμενος προϋπολογισμός και τα τεχνικά έργα.
Με βάση παραπάνω πολιτικό σκεπτικό προχωρούμε στην καταψήφιση του προϋπολογισμού. Κλείνοντας με την τοποθέτησή μας θέλουμε να δηλώσουμε ότι θα προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση εστιών αντίστασης, αγώνα αλλά και αλληλεγγύης στη γειτονιά, καλώντας τους εργαζόμενους του δήμου, τους κατοίκους και τους φορείς και τις συλλογικότητες να δώσουμε από κοινού τις μάχες που μας αναλογούν για τις ανάγκες μας γιατί μόνο έτσι μπορούμε να θέσουμε αναχώματα σε αυτή την πολιτική, τα τεχνικά προγράμματα και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».
«Η αλληλεγγύη το όπλο μας!»
Στο κάλεσμα συλλογής ειδών για τους πρόσφυγες του Λαυρίου, το «Φυσάει Κόντρα» αναφέρει:
«Η συνθήκη που ζούμε με την έκρηξη της πανδημίας για δεύτερη φορά μετά το άτακτο άνοιγμα του τουρισμού και την άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ,να αποσυμφορήσει τις σχολικές αίθουσες και τα ΜΜΜ,να πραγματοποιήσει μαζικά και στοχευμένα tests σε χώρους εργασίας έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς συνανθρώπους μας από τον ιό κάθε μέρα.Σε αυτή την κατάσταση πέρα από τις διεκδικήσεις και τους λαικούς αγώνες έχει σημασία να δείχνουμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, ειδικά σε όσες κι όσους δυσκολεύονται οικονομικά, δεν μπορούν λόγω καραντίνας να μετακινηθούν ή ζουν αόρατοι/ες για τις κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστριες/ες.
Αυτό το Σαββατοκύριακο ως αριστερό δημοτικό σχήμα ανοίγουμε το γραφείο μας (Λ. Μεσογείων 419, δίπλα στην ΕΥΔΑΠ) και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας συλλέγουμε για τους Κούρδους πρόσφυγες του Λαυρίου τα εξής είδη πρώτης ανάγκης:
ΟΣΠΡΙΑ
ΖΑΧΑΡΗ
ΑΛΕΥΡΙ
ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ
ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ
ΜΩΡΟΜΑΝΤΗΛΑ
ΒΡΕΦΙΚΕΣ ΠΑΝΕΣ ν. 1, 2, 3, 4
ΒΡΕΦΙΚΟ ΓΑΛΑ Ν. 2, 3, 4
ΓΑΛΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
ΓΑΝΤΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ
ΧΑΡΤΙΑ ΥΓΕΙΑΣ
Εννοείται πως κατά την παράδοση των πραγμάτων καλούμε τον κόσμο να τηρεί απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας».
-Δείτε επίσης: Στην τελική ευθεία το εμβολιαστικό κέντρο της πόλης για τον κορωνοϊό