Mπορεί τις προηγούμενες εβδομάδες να απασχόλησε το 1ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής ο αποκλεισμός πρόσβασης σε μαθητή και εκπαιδευτικό με κινητικά προβλήματα, αλλά η μονάδα της οδού Νεαπόλεως επανήλθε σύντομα, δριμύτερη, στις σταθερές διακρίσεις της. Το ΓΕΛ περιλαμβάνεται και φέτος στα σχολεία που επιλέχθηκαν να βραβευτούν για τις περιβαλλοντικές του δράσεις, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση του συγκροτήματος.
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) θα τιμήσει μονάδες, εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετείχαν με επιτυχία στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα «Φύση χωρίς σκουπίδια» και «Πράσινες γωνιές της γειτονιάς μου» κατά τα έτη (2016-2022). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19), το Σάββατο 18 Μαρτίου, 10:00- 15:00.
Οι δράσεις, που υλοποιήθηκαν στο Λύκειο, αφορούν:
– Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Πράσινες γωνιές – αειφορικό μοντέλο διαβίωσης», υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Πράσινες Γωνιές», του οποίου ιδρυτής και εθνικός χειριστής είναι η ΕΕΠΦ.
– Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Ανα-κύκλωσ-η ζωής».
– Δεντροφύτευση στην περιοχή Νταού Πεντέλης.
– Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου.
– Εφαρμόστηκαν καλές πρακτικές που αξιοποιήθηκαν από προγράμματα Erasmus+ σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής και συγκεκριμένα την αντιδημαρχία Καθαριότητας & Πρασίνου.
-Ι) Δημιουργία «Μικρού πράσινου σημείου» μέσα στον χώρο της μονάδας. (Συστοιχία δίτροχων κάδων επτά ρευμάτων ανακύκλωσης (λαμπτήρες, οικιακές μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μέταλλο/πλαστικό, χαρτί/χαρτόνι, βιοαπόβλητα, τηγανέλαια) τοποθετημένων εντός σταθερού πλαισίου.
-ΙΙ) Συντονισμός ομάδων εθελοντών – μαθητών, οι οποίοι 1) μετέφεραν καθημερινά τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, στις κοντινές γωνίες ανακύκλωσης του Δήμου Αγίας Παρασκευής, 2) συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών μικροσυσκευών 3) αναγνώριση των φυτών του σχολικού κήπου – φύτεμα αρωματικών φυτών 4) κομποστοποίησαν τα φυτικά υπολείμματα στον αυτοσχέδιο κομποστοποιητή, ο οποίος είχε κατασκευαστεί σε προηγούμενη χρονιά 5) είχαν την επιμέλεια ποτίσματος του σχολικού κήπου με σύστημα στάγδην άρδευσης, για την εξοικονόμηση νερού 6) δημιούργησαν αφίσες που τοιχοκολλήθηκαν στις αίθουσες 7) συμμετείχαν στον διαγωνισμό για δράσεις αειφορίας των «bravo schools» (ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου με σχετικό ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό)
– Υλοποιήθηκαν δύο ευρωπαϊκά προγράμματα eTwinning σε συνεργασία με δίκτυο ευρωπαϊκών σχολείων με θεματολογία στο πλαίσιο των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ισότητα των φύλων, εκφοβισμός, αειφορία, ανθρώπινα δικαιώματα, διακρίσεις, κυκλική οικονομία)
«Με αυτό τον τρόπο το σχολείο μας καινοτομεί κι ευελπιστεί να γίνει εστία διάδοσης καλών πρακτικών στην τοπική κοινωνία που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικολογία», ανέφερε η διεύθυνση του ΓΕΛ, καταλήγοντας: «Ψυχή αυτής της προσπάθειας είναι η εθελοντική περιβαλλοντική μας ομάδα και φυσικά η γεωπόνος, εκπαιδευτικός του σχολείου Ασημίνα Ταράτσα!».
Δείτε επίσης: Καινοτομεί το 1ο Λύκειο με όμιλο ρομποτικής