Η ανακούφιση, προσωπικό στοίχημα
Πολίτες λοιπόν, που έμαθαν ότι δικαιούνται επιδόματα, σχολικοί φύλακες που έχουν απολυθεί, φοιτητές, απόστρατοι, μητέρες στη λοχεία, πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και χρειάστηκαν τη βοήθεια κάποιου με γνώσεις υπολογιστή για να υποβάλλουν μια αίτηση. Όλοι βρίσκουν μια λύση. Ακόμη και γυναίκες που κακοποιήθηκαν από τους συζύγους τους και φεύγοντας από το σπίτι τους δεν ήξεραν τι βοήθεια μπορούσαν να ζητήσουν από την Πολιτεία, βρήκαν απαντήσεις στις απορίες και τα προβλήματά τους. «Άνθρωποι σε πανικό, απογοητευμένοι, μπλοκαρισμένοι μπαίνουν στα γραφεία μας», λέει η κ. Γκίνη, «όχι μόνο χωρίς όρεξη αλλά και με καχυποψία. Άντε, άλλη μια υπηρεσία είναι κι αυτή, σκέφτονται, αλλά φεύγουν ανακουφισμένοι και συχνά επιστρέφουν με ένα γλυκό ή ένα λουλούδι για να μας πουν ευχαριστώ».
Το σημαντικό είναι ότι μα πάνω απ’ όλα βρήκαν έναν άνθρωπο να μιλήσουν, κάποιον να πουν τον πόνο τους, κάποιον να τους πει ότι δεν είναι μόνοι στη τραγωδία τους.
Ο εθελοντής-συνεργάτης του δημάρχου
Ο άνθρωπος από τον οποίο ζήτησε βοήθεια από την πρώτη στιγμή ο Γιάννης Σταθόπουλος είναι ο Δημήτρης Γυφτέας, υπάλληλος του ΟΑΕΔ, με άριστη γνώση σε θέματα ανεργίας και ασφάλειας. Ο κ. Γυφτέας συμφώνησε να προσφέρει τον χρόνο και τις γνώσεις του εθελοντικά. Γι αυτό και κάθε Δευτέρα απόγευμα, που το γραφείο ανέργων κι ανασφάλιστων δέχεται κόσμο για συμβουλές, ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται εκεί για να δίνει απαντήσεις «στα χιλιάδες ερωτήματα που ευτυχώς προκύπτουν στους πολίτες», όπως μας χαρακτηριστικά λέει. «Όταν φτάνουν σε μας για να μάθουν τι μπορούν να κάνουν όταν μένουν άνεργοι για παράδειγμα, μπορεί τελικά να μάθουν ότι δικαιούνται κι άλλα κι άλλα κι άλλα», μας λέει. «Αν είσαι μητέρα ανηλίκων δικαιούσαι επιδόματα, αν είσαι φοιτητής κάποια άλλα, κάθε κατηγορία έχει διαφορετικά δικαιώματα, πώς να τα ξέρει αυτά ο κόσμος;», μας λέει ο κ. Γυφτέας.
Η ενημέρωση σε αυτά τα θέματα σε ιδιωτικό γραφείο κοστίζει πολλά, γι αυτό και οι ευπαθείς αυτές ομάδες, μην έχοντας να πληρώσουν μένουν καταδικασμένοι στην άγνοια των δικαιωμάτων τους.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές το 55% των ανέργων είναι γυναίκες ενώ το 44% άνδρες. Σημαντικό είναι επίσης να επισημάνουμε ότι οι νεόπτωχοι της Αγίας Παρασκευής αγγίζουν το 50% του πληθυσμού, εκ του οποίου το 80% ανήκε στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο.
Από τις δομές της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής 210 άτομα ενημερώθηκαν για προγράμματα ΤΟΠΣΑ, 50 από αυτούς παρακολούθησαν κάποιο από αυτά και 25 είναι ήδη στο πρόγραμμα και ξεκινούν την εφαρμογή της υλοποίησης του.
Μεταξύ άλλων, έχουν δοθεί επίσης, 73 οικογενειακά επιδόματα, 2 ΑμεΑ πήραν κάρτα ανεργίας διαρκείας, δύο εξαρτημένα άτομα από ουσίες έβγαλαν κάρτα ανεργίας κι έτσι μπήκαν σε πρόγραμμα μεθαδόνης, 4 άτομα επέστρεψαν στις δουλειές τους μετά από συνεννόηση με τις επιχειρήσεις που δούλευαν.