Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν ζητήσει άτυπα βοήθεια από το Γραφείο Ανέργων και Ανασφάλιστων του Δήμου Αγίας Παρασκευής, με αποτέλεσμα την κοινωνική αυτή δομή να «ζηλεύουν» και άλλοι δήμοι.
Ρεπορτάζ: Μαρία Πανάγου
Η κ. Νίκη, ο Στέλιος, η Μαρία, η Άννα, ο Γιάννης, απελπισμένοι από την ανεργία, τη φτώχεια και το αβέβαιο μέλλον, ζούσαν κλεισμένοι στο σπίτι τους… Ο ένας είχε χάσει πριν από λίγο καιρό τη δουλειά του, η Μαρία δεν ήξερε πώς να καθησυχάσει το παιδί της που δε βρίσκει δουλειά. Η Άννα βυθιζόταν στην κατάθλιψη βλέποντας τον άντρα της να ψάχνει να βρει λεφτά να ζήσουν και ο Γιάννης έκλαιγε τις νύχτες κρυφά, αφού στα 45 του αναγκαζόταν να παίρνει χαρτζιλίκι από τη σύνταξη του πατέρα του.
Και δεν είναι οι μόνοι που βιώνουν την απελπισία της κρίσης που μαστίζει τη χώρα εδώ και χρόνια. Εκατοντάδες δημότες της Αγίας Παρασκευής βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και σε συναισθηματικό πανικό. Το χειρότερο όμως είναι ότι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς, δε γνωρίζουν τι είδους βοήθεια δικαιούνται από το Κράτος. Και η βοήθεια αυτή μπορεί να τους αλλάξει ολόκληρη τη ζωή.
Ανάσα ζωής, το γραφείο ανέργων του Δήμου
Μέχρι που άκουσαν για το γραφείο ανέργων κι ανασφάλιστων του Δήμου Αγίας Παρασκευής που άρχισε να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά δηλαδή την ανάληψη καθηκόντων της νέας διοίκησης. Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου πριν ακόμη από τις εκλογές και το εγχείρημα, το οποίο ξεκίνησε άμεσα, συνυπέγραψε με μεγάλη επιτυχία η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ζωή Φωτεινού.
«Ως Δημοτική Αρχή θέσαμε άμεση προτεραιότητα της κοινωνικής μας πολιτικής την υποστήριξη των συμπολιτών μας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση με μέτρα, δομές και δράσεις», λέει ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος. «Με την αξιοποίηση της γνώσης, της πείρας και της προσπάθειας των εργαζομένων και την ένταξη της εθελοντικής προσφοράς σε πολλές δράσεις του Δήμου μας, όχι μόνο διατηρούμε και βελτιώνουμε όλες του τις κοινωνικές δομές και δράσεις αλλά και τις ενισχύουμε με νέες».
Στόχος της λειτουργίας του γραφείου είναι η δωρεάν παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και συμβουλευτικής προς όλους τους ανέργους και ανασφάλιστους πολίτες, σε θέματα απασχόλησης και ασφάλισης όπως επιδόματα, προγράμματα απασχόλησης, ασφάλιση, δικαιολογητικά, σύνταξη βιογραφικού κ.ά.
Εργαζόμενοι κι εθελοντές σε καθημερινή μάχη με το χρόνο
Η νέα αυτή κοινωνική δομή, έσωσε στην κυριολεξία πολύ κόσμο από το αδιέξοδο και χάρισε ξανά χαμόγελα αισιοδοξίας σε όσους πλήττονται από την κρίση. Εκατοντάδες άνθρωποι αναζήτησαν και βρήκαν λύσεις. Άνθρωποι που δεν είχαν ρεύμα, ασθενείς με αναπηρίες, ιδιοκτήτες που οι περιουσίες τους υπέστησαν μεγάλες ζημιές και πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις. Η προϊσταμένη της δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής Αντωνία Γκίνη, συναντά καθημερινά πάρα πολλούς δημότες, είτε στο γραφείο της στον Δήμο, είτε στο γραφείο ανέργων που λειτουργεί τις Δευτέρες τα απογεύματα στο Α ΚΑΠΗ. «Οι περισσότεροι δημότες είναι ανενημέρωτοι, δε γνωρίζουν τι και ποια επιδόματα μπορούν να πάρουν. Εμείς είμαστε εκεί για να δίνουμε απαντήσεις και λύσεις σε όλους. Και ξέρετε, έρχεται κάποιος, ενημερώνεται και ξανάρχεται φέρνοντας μαζί του γνωστούς και φίλους που δεν ήξεραν ούτε εκείνοι τι μπορούν να κάνουν. Είναι μια ιδέα, μια γνώση που εξαπλώνεται και μας κάνει να χαιρόμαστε που όλο και περισσότεροι μαθαίνουν ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε», μας λέει.
Για τους νεόπτωχους άλλωστε, ακόμη και το να ζητήσουν βοήθεια είναι δύσκολο. Επιχειρηματίες που έχασαν τα μαγαζιά τους και τα σπίτια τους αισθάνονται καταδικασμένοι και δε ζητούν βοήθεια. «Όταν μαθαίνουμε από τη γειτονιά, από τα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά τους για αυτούς, πηγαίνουμε εμείς και τους βρίσκουμε», λέει η κ. Γκίνη.
«Ο στόχος είναι να τους επαναφέρουμε στην πραγματικότητα όπως είναι σήμερα, πρέπει να τους μάθουμε τι μπορούν να κάνουν τώρα που άλλαξαν τα πράγματα, να επανεκπαιδευτούν».
Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη σε ανάγκη, χρειάζονται συχνά και ψυχολογική υποστήριξη, γι αυτό, όπως μας διαβεβαίωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ζωή Φωτεινού, σύντομα το γραφείο θα αποκτήσει και ψυχολόγο.
«Ο Δήμος οφείλει να είναι δίπλα σε αυτόν που βρίσκεται σε πανικό και δε μπορεί να σκεφτεί» λέει η αντιδήμαρχος. «Στόχος είναι αφού πατήσουν πρώτα στα πόδια τους, αφού νοιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους, να κοινωνικοποιηθούν και να επανενταχθούν. Δε θέλουμε να μείνουμε στη βοήθεια μέσω του Κοινωνικού Μαγειρείου και Παντοπωλείου, θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Το όραμα μας είναι πολύ πρακτικό. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και Ευρωπαϊκά προγράμματα θέλουμε να επιμορφώσουμε και να επιδοτήσουμε ανθρώπους που επιθυμούν να φτιάξουν τη δική τους νέα επιχείρηση. Το ιδανικό είναι να τη φτιάξουν στην Αγία Παρασκευή για το όφελος και της πόλης».