Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 στο θέατρο του PIERCE – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στην Αγία Παρασκευή η εκδήλωση της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας για την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος «Ελαττώνω το Θυμό, Αυξάνω τη Συνεργασία μέσα από την Αγωγή στη Συγχώρηση». Ο στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια και η ενίσχυση της δημοκρατικής κουλτούρας στη σχολική τάξη, της κουλτούρας πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, μέσα από τη δημιουργία ενός ισχυρού πυρήνα συνεργαζόμενων φορέων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio με τίτλο: «Εκφοβισμός των Εφήβων: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης στο σχολικό περιβάλλον Ελλάδος και Κύπρου». Η εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη μίας γόνιμης συνεργασίας μεταξύ δύο καταξιωμένων επιστημόνων, του Dr. Robert D. Enright του Πανεπιστημίου του Wisconsin – Madison των Η.Π.Α. και της Δρ. Πέλης Γαλίτη, οι οποίοι τίμησαν τη βραδιά με την παρουσία τους, και δέκα Δημόσιων και Ιδιωτικών Γυμνασίων, αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής, κ. Στέφανος Καπέλλας, ο πρώην Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, κ. Δημήτριος Σιψής, ο Πρόεδρος της Β΄ΕΛΜΕ, κ. Ανδρέας Κότσιφας, ο καθηγητής Ψυχολογίας κ. Αλέξανδρος Κακαβούλης, η Γενική Διευθύντρια της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ», Αδελφή Εσπεράνς, έγκριτοι επιστήμονες από το χώρο της Ιατρικής και της Ψυχολογίας, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές. Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, η Γενική Διευθύντρια του PIERCE – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, κ. Olga E. Julius και ο Διευθυντής Λυκείου του PIERCE, κ. Γεώργιος Βακερλής, ενώ χαιρετιστήρια επιστολή απέστειλε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κ. Γαβριήλ.
Στη συνέχεια ο Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, κ. Αθανάσιος Φαλούκας, μίλησε για την αριστοτελική «ευδαιμονία» ως κοινωνική ανάγκη, αλλά και ως τρόπο αντιμετώπισης της αξιακής κρίσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η ευδαιμονία είναι μια ευχάριστη ψυχική κατάσταση που προκύπτει από τη δραστηριότητα της ψυχής, εφόσον η δραστηριότητα αυτή είναι σύμφωνη με την τέλεια αρετή. Η επίτευξή της ευδαιμονίας είναι ουσιαστικά εφικτή μόνο μέσω της αρετής και του δίκαιου βίου. Ο Αριστοτέλης συνδέει ετυμολογικά τις λέξεις έθος και ηθική, καταδεικνύοντας ότι η ηθική είναι ένα πλέγμα συμπεριφορών και αντιδράσεων, που μπορούν να παγιωθούν ως χαρακτηριστικό γνώρισμα του ατόμου, μόνο μέσα από τον εθισμό, τη συνήθεια. Στην εποχή μας οι ανθρωπιστικές αρχές και γενικότερα οι ηθικές αξίες περνούν κρίση. Για μας, η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Θεωρούμε πως είναι γενικευμένη και κυρίως κρίση αξιών. Η βία αποτελεί πολύ συχνά τον επικρατέστερο τρόπο συμπεριφοράς. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι «η βία γεννά βία», αφού είναι έκφραση εκδικητικών κατώτερων ενστίκτων.
Η παρατήρηση αυτή οδήγησε τη Διεύθυνσή μας στην ανάληψη της πρωτοβουλίας για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio, με στόχο τον περιορισμό της ενδοσχολικής βίας. Μέσα από την αγαστή συνεργασία μας με το Δρ. Robert Enright και τη Δρ. Πέλη Γαλίτη, στο πλαίσιο του Comenius Regio, ευχόμαστε να γίνουμε πολλαπλασιαστές της γνώσης και των εμπειριών, δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και καλλιεργώντας το ιδανικό της Αριστοτελικής ευδαιμονίας, στην οποία είναι δυνατόν να φτάσουν όλοι με τον εθισμό και την επανάληψη θετικών μορφών συμπεριφοράς».
Τους βασικούς άξονες του πιλοτικού προγράμματος παρουσίασε η Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β’ Αθήνας, κ. Αντωνία Παπατριανταφύλλου στην ομιλίας της με τίτλο «Συγχώρηση, η ομαδική δράση καταστολής κάθε παραβατικής αντίδρασης», η οποία ανέφερε ότι «η Συγχώρηση (συν + χώρος = συνυπάρχω στον ίδιο χώρο), επιλέχθηκε ως λέξη – κλειδί και ως μέθοδος συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων, καθώς προϋποθέτει την πνευματική συμπόρευση με τον Άλλο, τον διαφορετικό, μέσα από το δημιουργικό διάλογο, την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία, την κοινή πορεία. Το «μαζί» είναι η διορθωτική παρέμβαση στη λανθασμένη μοναχικότητα, στην αίσθηση υπεροχής, στην αντιπαλότητα, την επιθετικότητα και αποτελεί το αντίδοτο για τη δημιουργία μια γόνιμης σχέσης με πολιτιστικές αξίες και την προαγωγή της υγείας ενός ψυχικά ανθεκτικού ατόμου».
Τη βραδιά λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Dr. Robert D. Enright, καθηγητής Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Wisconsin – Madison των Η.Π.Α και ιδρυτικό μέλος του International Forgiveness Institute, ο οποίος μέσα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του αναφέρθηκε στη φιλοσοφία, τους στόχους και τις προοπτικές του προγράμματος. Στο ερώτημα πώς να υπερασπιστεί κάποιος την προσωπική του ελευθερία και αξιοπρέπεια, όταν τον έχουν πληγώσει και κατάφορα αδικήσει, ο Dr. Enright προτείνει το δρόμο της συγχώρησης, της άρνησης να ζήσουμε την υπόλοιπη ζωή μας με το βάρος του μίσους, που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ψυχοσωματικά προβλήματα και εντέλει να καταστρέψει τη ζωή μας. Ο άνθρωπος μέσα από την αναγνώριση των ατελειών της ανθρώπινης φύσης, γνωρίζοντας τον εαυτό του και καλλιεργώντας την επιείκεια και τη συμπόνια για τον Άλλο, φτάνει στη συγχώρηση και κατακτά την προσωπική του λύτρωση, δωρίζοντας στον εαυτό του ψυχική και σωματική υγεία.
Στη συνέχεια η Δρ. Πέλη Γαλίτη, Υπεύθυνη του πιλοτικού προγράμματος της «Αγωγής στη Συγχώρηση» στην Αθήνα και συνεργάτιδα του Dr. Robert Enright, έκανε μία σύντομη παρουσίαση του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν 280 μαθητές της Α΄ Γυμνασίου από 10 σχολεία της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας. Η Δρ. Γαλίτη αναφέρθηκε στη θεραπευτική αξία της συγχώρησης, η οποία δεν είναι μόνο ηθική αλλά κυρίως οντολογική αλήθεια. Η συγχώρηση αποτελεί μια εσωτερική, αθόρυβη διαδικασία, που μέσα από την υπέρβαση του ατομικού ναρκισσισμού, οδηγεί στην απελευθέρωση από το βάρος του θυμού και στη λύτρωση του ανθρώπου. Σύμφωνα με την Δρ. Γαλίτη η «Αγωγή στη Συγχώρηση» είναι μάθημα πρόληψης που μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά και στην περίπτωση του bullying.
Ιδιαίτερη απήχηση είχε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Όσο μπορείς…» που δημιούργησαν οι μαθητές της Α΄ Τάξης του Α΄ Γυμνασίου Αρσακείου Ψυχικού σε συνεργασία με τον καθηγητή τους κ. Κωνσταντίνο Αραμπατζή. Η Ομάδα Χορού Comenius Regio του 2ου ΓΕΛ Βριλησσίων παρουσίασε μαγνητοσκοπημένη τη χορογραφία «Βία – Φόβος – Διαμεσολάβηση – Επίλυση!», την οποία επιμελήθηκε η γυμνάστρια κ. Φωτεινή Γριτσοπούλου, ενώ η βραδιά έκλεισε με αφήγηση μιας μικρής ιστορίας και ενός μελοποιημένου τραγουδιού με συνοδεία φλάουτου από μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Κηφισιάς, που επιμελήθηκε η καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, κ. Μαριάννα Σίσκου.
Στο τέλος της βραδιάς, μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, δόθηκαν συμβολικά δώρα από το Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, το Διευθυντή Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, τη Συντονίστρια του Comenius Regio της Δ.Δ.Ε. και τη Γενική Διευθύντρια του Pierce, στον Dr. Robert Enright, στη βοηθό του Dr. Jaqueline Song και στη Δρ. Πέλη Γαλίτη.