Τι ψήφισαν τα μεγάλα αστικά κέντρα
Υψηλά ποσοστά έλαβε η επιλογή του «Όχι» στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Εξαίρεση αποτελούν ο δήμος Αθηναίων, καθώς το «Όχι» επέλεξε το 53,20% των εκλογέων, δηλαδή 8% χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με την επικράτεια και ο δήμος Θεσσαλονίκης με το «Όχι» στο 53,14%.
Αντίθετα, το «Όχι» επέλεξαν οι 7 στους 10 Πατρινούς, καθώς και οι κάτοικοι του Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και του Βόλου, οι Πειραιώτες είπαν «Όχι» σε ποσοστό 60,14%, οι κάτοικοι του δήμου Λάρισας με 63,26%.
Τι ψήφισαν οι γειτονιές της Αθήνας
Οι πρωταθλητές του «Όχι»:
Δήμος Ασπροπύργου 79,20%, Φυλή 77,22%, Πέραμα 76,64%, Αχαρνές 75,25%, Κερατσίνι– Δραπετσώνα 72,84%, Νίκαια – Αγ. Ιωάννης Ρέντη 72,61%, Αγία Βαρβάρα 72,75%, Ελευσίνα 71, 88%, Λαυρεωτική 71,81%, Ταύρος 71, 28, Αιγάλεω 70,68%, Περιστέρι 70,31%.
Οι πρωταθλητές του «Ναι»:
Εκάλη (84,62%), Διόνυσος (69,78%), Βουλιαγμένη (66,27%), Κηφισιά (64,59%), Δροσιά (65,42%), Βούλα (63,88%).
Οι αντιδράσεις των πολιτικών στην Αγία Παρασκευή
Γ. Σταθόπουλος: «Νίκη της Δημοκρατίας χωρίς διχασμούς και διαιρέσεις»
Σε εξαιρετικά δύσκολες κοινωνικά και οικονομικά συνθήκες ολοκληρώθηκε με την υποδειγματική και δημοκρατική συμπεριφορά των πολιτών το δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου. Θέλω να ευχαριστήσω τους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες του Δήμου Αγίας Παρασκευής (συμμετοχή 74,7%) που σε κλίμα ηρεμίας και ομαλότητας συμμετείχαν στη διαδικασία, όπως επίσης τους δεκάδες των εργαζομένων του Δήμου που διεκπεραίωσαν άψογα στην πόλη μας μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.
Το δημοψήφισμα υπήρξε κορυφαία διαδικασία επιστροφής της πολιτικής και παρά τις όποιες οξύνσεις ολοκληρώθηκε με πολιτισμό και ενότητα, χωρίς διχασμούς και διαιρέσεις. Οι πολιτικές συγκρούσεις είναι μια στιγμή της πολιτικής όχι το κέντρο της και οφείλουμε όλοι να διαχωρίσουμε τη διαφωνία από την επιθυμία «εξόντωσης» του άλλου.
Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού έδωσε αυξημένη πλειοψηφία στο «όχι». Θέλω να πιστεύω ότι είναι η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μετώπου εθνικής προοπτικής για την άμεση διεκδίκηση λύσης που θα εξασφαλίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αναβαθμισμένοι στη λαϊκή βούληση έχουν τη δύσκολη αποστολή της βιώσιμης συμφωνίας σε μια Ευρώπη που οφείλει να βρει το δρόμο της αρχικής σύλληψης δικαιοσύνης, δημοκρατίας και αλληλεγγύης των οραματιστών της.
Με ψυχραιμία που είναι απαραίτητη για τη διαύγεια και την κριτική σκέψη όπως ο διάλογος για τη Δημοκρατία, θα είμαστε όλοι παρόντες για το αύριο της νεολαίας, του τόπου και του λαού.
Η αποστολή της Δημοτικής Αρχής είναι, μαζί με όλα τα άλλα, να στηρίξουμε την κοινωνία που δοκιμάζεται και να επεκτείνουμε το κοινωνικό πρόσωπο ασφάλειας και πρόνοιας σε όσο γίνεται περισσότερους πολίτες, κατεύθυνση στην οποία εργαζόμαστε καθημερινά».
Βασίλης Ζορμπάς, πρ. δήμαρχος ΑΓΙΑΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ: «Όλοι μαζί»
«Μετά από μια εβδομάδα διχαστικών διλημμάτων, έντονων αντιπαραθέσεων αλλά και αβεβαιότητας για το «αύριο» της Χώρας, ο λαός προσήλθε στις κάλπες για το δημοψήφισμα και εξέφρασε την κυρίαρχη θέλησή του.
Η άποψη μου είναι ότι δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» Έλληνες. Δεν υπάρχουν «πατριώτες» και «προδότες». Κανείς δεν θριαμβεύει και κανείς δεν τιμωρείται. Υπάρχει μόνο μια και αδιαίρετη Πατρίδα. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μας πασχίζουμε για την ανάπτυξη και την ευημερία της και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα βγούμε κερδισμένοι από αυτό. Ας εργαστούμε λοιπόν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, βάζοντας στην άκρη τις όποιες διαφορές μας, προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης των εθνικών μας δικαιωμάτων, μέσα στην μεγάλη και ασφαλή οικογένεια της Ευρώπης
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση έλαβε το σωστό μήνυμα από την ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού. Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και πρέπει να παραμείνει».
Βασίλης Γιαννακόπουλος, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ
«Μπορεί επί της ουσίας το ερώτημα στο δημοψήφισμα να ήταν ασαφές και η απάντηση που θα έδιναν οι πολίτες να ήταν εντελώς υποκειμενική, παρήγαγε όμως σημαντικά πολιτικά μηνύματα και προκάλεσε έντονες πολιτικές εξελίξεις. Ο λαός είχε την ευκαιρία μέσα από το δημοψήφισμα να εκφραστεί συναισθηματικά. Είναι ολοφάνερο ότι επικράτησε ο αυθορμητισμός και ο θυμός που έκρυβε μέσα του για την πολιτική του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης απέναντι στην χώρα μας. Επίσης, ανανέωσε την υποστήριξη στον πρωθυπουργό και του έδωσε δεύτερη ευκαιρία να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Η εντολή που έλαβε όμως τώρα ο Αλέξης Τσίπρας από τον λαό είναι να ξανακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρει συμφωνία-συνεννόηση έτσι ώστε να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το τελευταίο μήνυμα του Έλληνα πολίτη ψηφοφόρου ήταν η εντολή ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού. Στην μεν κυβέρνηση με την αλλαγή του υπουργού Οικονομικών σηματοδοτώντας αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης και συνεννόησης με τους αντίστοιχους υπουργούς της Ευρώπης και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η παραίτηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ολοκληρώνει μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά την ανανέωση των στελεχών της τελευταίας πενταετίας που διαχειρίστηκαν την περίοδο της κρίσης. Εν κατακλείδι μπορεί το δημοψήφισμα να ήταν ανεπίκαιρο προκάλεσε όμως τις πολιτικές αλλαγές που ανέφερα και συνέβαλε στην αλλαγή νοοτροπίας. Η σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας είναι το νέο διακύβευμα. Είναι λοιπόν ιστορική ευκαιρία όλων να συνεννοηθούν, να ενώσουν τους Έλληνες έτσι ώστε όλοι μαζί να καταφέρουν μια νέα συμφωνία που θα κρατά την χώρα στην Ευρώπη και ταυτόχρονα θα ομαλοποιεί το τραπεζικό σύστημα. Μια συμφωνία που θα μπορεί να υλοποιηθεί από τον δοκιμαζόμενο εργαζόμενο άνεργο και συνταξιούχο και παράλληλα θα δίνει προοπτική ανάπτυξης της χώρας μας»