Γράφει ο Δημήτριος Κοτσώνης: Πολιτικός Μηχανικός – Επιστημονικός συνεργάτης των Γ.Γ. ΥΠΕΧΩΔΕ 1990-1993
Η λύση για τον Χωροταξικό Χάρτη της Χώρας εκκρεμεί επί 45 χρόνια (Ν. 360/1976) και μαζί με αυτόν και η ΑΝΑΠΤΥΞΗ που απεγνωσμένα χρειάζονται οι άνεργοι Έλληνες και η Άμυνα της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει επειδή λογω των παραλογισμών της δασικής νομοθεσίας το 72% του Εθνικού Χώρου χαρακτηρίζεται ΔΑΣΟΣ, τη στιγμή κατά την οποία η Ε.Ε., με τους δασικούς χάρτες που έχει συντάξει για όλα τα κράτη της, τα δάση στην Ελλάδα καταλαμβάνουν το 51% και οι βοσκότοποι το 18%, κατά τη στιγμή που στην Ε.Ε. ο Μέσος Όρος της Δασοκάλυψης είναι 34%, ποσοστό, που εφ’ όσον λάβουμε υπ’ όψη την εκτεταμένη δασοκάλυψη των βορείων χωρών, το ποσοστό κατέρχεται στο 34%[1] στη δε Γερμανία στο 29,8%.
Το γεγονός αυτό προσδιορίζει τα όρια που πρέπει να καταλαμβάνει η δασοκάλυψη στη χώρα μας και ποιος πρέπει να αποφασίζει για αυτό, αλλά και τα όρια της συνταγματική επιταγής του άρθρου 24 του Συντάγματος, απέναντι στο δημόσιο συμφέρον. Και αυτός είναι το ΚΡΑΤΟΣ.
Η λύση για το Χωροταξικό Σχέδιο είναι προφανής και χρειάζεται:
1. Ο περιορισμός της έκτασης των δασών στην Ελλάδα στο 35%, επί της υπολοίπου δε εκτάσεώς των η ελευθέρα μεταβολή της χρήσης τους, υπό την προϋπόθεση αναδασώσεως ίσης επιφάνειας. Αντίστοιχες ρυθμίσεις πρέπει να ισχύσουν και για της Ακτές της Ελλάδας, που επί 40 χρόνια δεν μπορεί να χορηγηθεί ούτε μια άδεια για κατασκευή μιας μαρίνας ή για την κατασκευή λιμενικών έργων μιας βιομηχανίας.
2. Η κατάργηση των γνωματεύσεων περί αρχαιολογικών χώρων και η κατάργηση κάθε χωροθετικής και περιβαλλοντικής έγκρισης -πλην του ελέγχου για τις αέριες υγρές και στερεές εκπομπές των διαφόρων παραγωγικών μονάδων-, στις εκτάσεις που το Χωροταξικό Σχέδιο θα καθορίσει χρήσεις, μετά από γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής, η οποία θα καθοριστεί με νόμο, από άτομα που διαθέτουν καθολική θεώρηση των πραγμάτων και των οικονομικών αναγκών[2] της χώρας. Η επιτροπή αυτή θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος θα συντάσσει την πρότασή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίζει επ’ αυτών και θα εγκρίνει το ν/σ για τον Χωροταξικό Χάρτη.
Θα χρειαστεί ακόμη, για την επιτάχυνση ενάρξεως των επενδύσεων να νομοθετηθεί, ότι η έκδοση των οικοδομικών αδειών θα χορηγείται με την κατάθεση των σχετικών μελετών στην αρμόδια Πολεοδομία της σχετικής αίτησης άμεσα και χωρίς κανέναν έλεγχο, παρά μόνο με την έγκριση της μελέτης των μέτρων προστασίας εργαζομένων και τρίτων, που πρέπει να εγκρίνεται πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής του έργου.
Ο έλεγχος των σχεδίων της οικοδομικής άδειας και η έγκρισή τους, θα περιορίζεται μόνο στον έλεγχο των δικαιωμάτων που παρέχονται από το κράτος στο συγκριμένο οικόπεδο (δηλαδή μόνο στον έλεγχο του πραγματοποιούμενου συντελεστή δομήσεως, συντελεστή καλύψεως, αποστάσεων από τα όρια, μέγιστο ύψος και αφετηρία μετρήσεώς του), σε ότι δε αφορά όλες τις υπόλοιπες μελέτες που καθορίζει η πολεοδομική νομοθεσία, αυτές θα κατατίθενται σε συμβολαιογράφο και θα προσκομίζεται στην Πολεοδομία, βεβαίωσή του, με αναφορά στις μελέτες που κατατέθηκαν, ενώ σε πλήρη έλεγχο από την Πολεοδομική Υπηρεσία θα υπόκεινται οι μελέτες παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας. Οι εγκρίσεις αυτές αποτελούν την προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας λειτουργίας.
Κάθε προβλεπόμενος έλεγχος από την ισχύουσα νομοθεσία για όσα θεσπίζονται ενταύθα καταργείται.
Τρόπος αντιμετώπισης της δασικής νομοθεσίας
Για να καταστούν τα ανωτέρω εφαρμόσιμα, πρέπει να αντικατασταθούν οι Δασικοί Χάρτες από εκείνους που έχει συντάξει η Ε.Ε. με το σύστημα «KOPERNIKOUS», με το οποίο προσδιόρισε τη χλωρίδα επί του εδάφους του συνόλου των κρατών της, εργασία που δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με την ακρίβεια του προσδιορισμού των επιφανειών, ούτε με την ακρίβεια του χαρακτηρισμού των Δασικών Χαρτών που για λογαριασμό του ελληνικού κράτους συντάχθηκαν από ιδιώτες με εργολαβικά συμφωνητικά.
α) η κατάργηση της υπαγωγής στον δασικό νόμο των βοσκοτόπων και των δασωμένων τοιούτων, όχι βάσει χαρακτηρισμού τους από τις Υπηρεσίες αλλά σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που αναφέρεται στα συμβόλαια ή άλλα επίσημα έγγραφα, με απόφαση επιτροπής από δικηγόρο του κράτους, δικηγόρου που θα ορίσει ο Περιφερειάρχης και ένα τοπογράφο μηχανικό, και τη υπαγωγή τους στην αστική νομοθεσία. Αυτό θα ελευθερώσει το 18%, τουλάχιστον της επιφανείας της και θα επιτρέψει άμεσα την αδειοδότηση μερικών από τις επενδύσεις, με την κατάρτιση ενός ενδιάμεσου χωροταξικού σχεδίου, μέχρι την κατάρτιση οριστικού χωροταξικού χάρτη.
[1] Και να θυμηθούμε μόνο για την απαγόρευση της τουριστικής ανάπτυξης και την αύξηση, από αυτή, των εισπράξεων κατά 8.0 δισ. ετησίως, η οποία απαγορεύεται από τη δασική νομοθεσία, όπως διακηρύσσει, από τον Γενάρη του 2014, η Εθνική Τράπεζα, με την ειδική μελέτη της για τον Τουρισμό. Δηλαδή η Ελλάδα έχασε έκτοτε 56 δισ. ευρώ, με όσα αυτό συνεπάγεται, όχι για τους Έλληνες που δυστυχούν, αλλά για την Εθνική Άμυνα, αφού μια κράτηση 3% επ’ αυτών για τις ανάγκες του στόλου, αρκούσε για να υπάρξει καθοριστική υπεροπλία στο Αιγαίο.
[2] Προφανώς θα συμπεριληφθούν στην επιτροπή αρχαιολόγοι εγνωσμένου κύρους και ίσως να χρειαστεί και η συμμετοχή Ξένων (όχι όμως Ιταλών, αφού Ιταλός προήδρευε στην επιτροπή της τρόικας για την επίλυση του δασικού ζητήματος της Ελλάδας, που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και στην απαγόρευση της ανάπτυξης όλα αυτά τα χρόνια).