Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 25/01/2023
Προσφέρουν κατ΄οίκον ιατρική φροντίδα σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, ηλικιωμένους κι ανθρώπους με αναπηρίες, αγοράζουν – δίνουν φάρμακα, μεταφέρουν τρόφιμα, διευκολύνουν στη συμπλήρωση εγγράφων, επικοινωνούν με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληρώνουν λογαριασμούς. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προσφέρουν έργο πραγματικά πρώτης γραμμής. Στη διάρκεια της πανδημίας, εκτός όλων των παραπάνω, χάρισαν μια καλή κουβέντα ή ένα πρόθυμο αυτί ακροατή σε ανθρώπους που με δυσκολία επιβιώνουν. Άλλωστε, αυτός είναι ο όρος για να δεχθεί κάποια-α συμπολίτης μας τέτοιες υπηρεσίες, δηλαδή να είναι ηλικίας άνω των 70 ετών, χωρίς υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, με σοβαρή αναπηρία ή πολύ χαμηλό εισόδημα.
Οι εργαζόμενοι στη «Βοήθεια στο Σπίτι» βρέθηκαν κυριολεκτικά στα «χαρακώματα» ειδικά από το 2020. Στην Αγία Παρασκευή εξυπηρετούσαν περισσότερα από 100 αιτήματα σε εβδομαδιαία βάση, δεκάδες ανάγκες καλύπτονταν σε Παπάγου και Χολαργό, ενώ το Χαλάνδρι επιστράτευσε ίδια μέσα και δομές του Δήμου, καθώς το πρόγραμμα διεκόπη το 2011, χωρίς προς το παρόν να ενταχθεί ξανά, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προ τριετίας.
Κάθε πρόγραμμα ανά πόλη πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον έναν νοσηλευτή κοινωνικό επιστήμονα και οικογενειακό βοηθό. Είναι όμως απαραίτητες και άλλες ειδικότητες, γιατροί και φυσικοθεραπευτές, ενώ χρειάζονται ψυχολόγοι καθώς οι ανάγκες υποστήριξης αυξάνονται. Οι άνθρωποι, ιδίως στις πιο μεγάλες πόλεις, είναι απομακρυσμένοι, ενώ δεν υπάρχουν οι παλιότεροι δεσμοί ακόμα και μέσα σε μια οικογένεια.
Από το 2000, που ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., το προσωπικό της υπηρεσίας δούλευε με συμβάσεις οι οποίες τις «καλές εποχές» ανανεώνονταν κάθε χρόνο, ενώ αρκετές φορές υπογράφεται νέα σύμβαση κάθε δύο ή τρεις μήνες. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το 2010 και μετά, ωστόσο, έμειναν απλήρωτοι.
Πριν από λίγες μέρες, με ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών επιτυγχάνεται η μονιμοποίηση του συνόλου των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Μέσω αυτής της παρέμβασης αντιμετωπίζεται το ζήτημα που ανέκυψε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ακύρωσε προκήρυξη του ΑΣΕΠ (2020) που προέβλεπε ότι ειδική εμπειρία λαμβάνεται υπόψη μόνο ως προς τις θέσεις με βαθμολογούμενο κριτήριο. Η διάταξη δίνει ανάσα σε 2.900 ανθρώπους, που περιλαμβάνονταν στους πίνακες διοριστέων της προ τριετίας προκήρυξης. Παράλληλα, η απόφαση διατηρεί στο πόστο τους υπαλλήλους που γνωρίζουν τη δουλειά, αλλά κυρίως ξέρουν και συνδέονται με τα πρόσωπα που φροντίζουν. Οι Δήμοι που δεν διαθέτουν «βοήθεια στο σπίτι» ή έχουν ανάγκη περισσότερο προσωπικό θα μείνουν με την αγωνία, μάλλον έως τις… επόμενες βουλευτικές εκλογές.