Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 23/12
Βρισκόμαστε λίγα μόλις 24ωρα πριν την εκπνοή του 2021 και όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο ανατρέχουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Google σχετικά με τις δημοφιλέστερες λέξεις, ειδήσεις αλλά και τάσεις τις οποίες αναζήτησαν οι Έλληνες τη χρονιά που φεύγει.
Όπως είναι φυσιολογικό η πανδημία και οι επιπτώσεις της είναι κάτι που αποτυπώνεται στις περισσότερες σχεδόν αναζητήσεις. Παράλληλα, αρνητικές ειδήσεις όπως «επώνυμοι» θάνατοι (αιφνίδιοι οι περισσότεροι), φριχτά εγκλήματα που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Αρχές, θέματα πρακτικής υφής όπως η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά και «spoilers» (πληροφορίες που αποκαλύπτουν το τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια) για γνωστά τηλεριάλιτι ή σειρές του Netflix ήταν στην πρώτη θέση των αναζητήσεων.
Στην κατηγορία «ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις», στις πρώτες θέσεις εμφανίζονται όροι που αφορούν στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (προφανώς από αγχωμένους γονείς και μαθητές που έψαχναν περισσότερες διευκρινήσεις για μια άχαρη διαδικασία που μπήκε στις ζωές μας το 2020) όπως «eClass» και «Edupass».
Στις αναζητήσεις για «διασημότητες», τα μισά ονόματα της κατηγορίας σχετίζονται με το ελληνικό «Me Too» (Δημήτρης Λιγνάδης και Πέτρος Φιλιππίδης βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας), ενώ ακολουθεί το τένις, μέσω του Στέφανου Τσιτσιπά (νούμερο 3 στη λίστα) και της Μαρίας Σάκκαρη (νούμερο 6).
Δυο θάνατοι που έγιναν γνωστοί με διαφορά λίγων μόλις ωρών , αυτοί των Μίκη Θεοδωράκη και του γνωστού ράπερ Mad Clip καθώς και η απώλεια της Φώφης Γεννηματά, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις «εκλιπούσες διασημότητες».
Στην κορυφή της λίστας για τον κορωνοϊό βρίσκεται το self-testing και ακολουθούν ο αριθμός κρουσμάτων, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα rapid test.
Στην κατηγορία «τι είναι», η πρωτιά ανήκει στη λέξη «’Ασπεργκερ», ειδικότερα μετά την αποκάλυψη του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Δημήτρη Παπανικολάου ότι έχει διαγνωστεί με το συγκεκριμένο σύνδρομο στο οποίο αναφέρθηκαν φέτος Έλληνες και ξένοι διάσημοι, ενώ ακολουθούν αναζητήσεις, όπως «ειλεός» , «μυοκαρδίτιδα», «ΚΕΘΕΑ» και «Ταλιμπάν».
Τέλος, στην «επικαιρότητα» πρώτο στη σειρά σε αριθμό αναζητήσεων στην Google ήταν το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, αμέσως μετά η απογραφή του 2021 και στη συνέχεια η επιστρεπτέα προκαταβολή.
Το συμπέρασμα είναι πανθομολογούμενο και καθόλου πρωτότυπο: το κακό «πουλάει». Όχι ως μυθοπλασία (πλείστα τα παραδείγματα αρνητικών ηρώων σε βιβλία ή ταινίες, ανθρώπων που κινούνται εμφορούμενοι από αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις αλλά παρ΄ όλα αυτά γίνονται όχι μόνο «ευπώλητοι» αλλά και αγαπητοί) αλλά ως πραγματικότητα.
«Αν πράττουμε το κακό, είναι επειδή εκείνη τη στιγμή πιστεύουμε πως κάνουμε κάτι το αγαθό» , έλεγε ο Σωκράτης. Αν ζούσε σήμερα ο μέγας φιλόσοφος μάλλον θα αναθεωρούσε λέγοντας πως «όσοι πράττουν το κακό ενδεχομένως το κάνουν για να βγουν πρώτοι στις λίστες της Google».
Η περίφημη φράση του «ουδείς εκών κακός» στη μηχανή αναζήτησης έχει μόλις 748 αποτελέσματα. Αν κάποιος πατήσει τις λέξεις «έγκλημα στα Γλυκά Νερά» θα βρει 1.320.000 αποτελέσματα. Σημεία των (περίεργων) καιρών…