Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 18/02/2022
Η δύναμη της εικόνας μπορεί να είναι τεράστια, να επηρεάζει καταστάσεις, να ανυψώνει ή και να συνθλίβει ανθρώπους και να διασύρει υπολήψεις.
Η εικόνα μπορεί να λέει όσα δεν λένε χίλιες λέξεις μαζί αλλά ταυτόχρονα μπορεί να παραπλανά ή και να καταστρέφει.
Κι όταν μια εικόνα χρησιμοποιείται σαν «αποδεικτικό στοιχείο» για να συνοδεύσει λόγια που κατηγορούν, που καταδικάζουν ή που καταγγέλλουν, τότε η ζημιά είναι τεράστια.
Γιατί υπάρχουν οι περιπτώσεις όπως αυτή που παίρνω σαν αφορμή σήμερα, για αυτή εδώ τη στήλη, όταν η φωτογραφία και οι ισχυρισμοί που τη συνοδεύουν, αποδεικνύονται μέσω της δικαιοσύνης ψεύτικοι και η τιμωρία ακολουθεί. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνων που δεν έμαθαν ποτέ το λόγο που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για κάτι, ή που διασύρθηκαν ή κι εκείνοι που δεν είχαν τα μέσα να πατήσουν στα πόδια τους, να υψώσουν το ανάστημά τους και να ζητήσουν δικαίωση.
Στην πρώτη περίπτωση ανήκει η «Κοινωνική Μέριμνα» του Δήμου Κηφισιάς, η οποία βρέθηκε κατηγορούμενη -και μάλιστα με βαριές εκφράσεις- μέσω ανάρτησης σε δημόσια ομάδα του facebook ότι μοίραζε σάπιο φαγητό σε δικαιούχους. Οι θιγόμενοι είχαν τη γνώση και τη δύναμη να προχωρήσουν νομικά και κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του διαχειριστή της ομάδας και σχεδόν ένα χρόνο μετά, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ήρθε με απόφασή του να τους δικαιώσει.
Ο Δήμος Κηφισιάς είχε τα μέσα, κυνήγησε αυτόν που θεώρησε ότι τον αδίκησε και σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, αποδείχθηκε ότι συκοφαντήθηκε.
Στην άλλη περίπτωση όμως, τι γίνεται; Εκεί που ο άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία τέτοια κατάσταση, δεν έχει ούτε τους πόρους, ούτε τα μέσα, ούτε ίσως και την ψυχική δύναμη να πολεμήσει για το δίκιο του;
Πριν από λίγα χρόνια ένα 22χρονο κορίτσι έπεσε από τον 9ο όροφο του κτηρίου του ΑΠΘ, μην αντέχοντας τους συνεχείς εκβιασμούς, από άνδρες που είχαν στα χέρια τους φωτογραφίες που κάποιος, έτσι για την πλάκα του, ανέβασε στο διαδίκτυο, εκθέτοντας την κοπέλα, την οποία είχε κοροϊδέψει προκειμένου να τις αποκτήσει.
Στη ΓΑΔΑ, οι επισκέψεις γυναικών οι οποίες καταγγέλλουν ότι φωτογραφίες και βίντεο τους κάνουν τον γύρο του διαδικτύου χωρίς τη συγκατάθεσή τους, πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.
Το edit, τα φίλτρα και η παραποίηση της εικόνας, είναι πλέον παιχνιδάκι και για τον τελευταίο χρήστη κοινωνικών δικτύων.
Κι εμείς, ανοίγοντας τα για να «ενημερωθούμε» ή απλά για να περάσει η ώρα μας, πέφτουμε πάνω σε εικόνες που μας είναι τόσο εύκολο να πιστέψουμε και πιθανά να το κάνουμε, σχηματίζοντας άποψη για αυτό που βλέπουμε χωρίς καν να γνωρίζουμε αν είναι αληθινό.
Κι από μια τέτοια εικόνα, από ένα μικρό σχόλιο, μπορεί να αρχίσει ένα γαϊτανάκι που αν ποτέ ξεμπλέξει, θα έχει σύρει το «θύμα» του μέσα από μια κόλαση.
Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα, στην ίδια δημόσια ομάδα του facebook, η οποία ασχολείται με τον Δήμο Κηφισιάς, οι ίδιοι οι πολίτες ζητούν από τον διαχειριστή της να κατεβάσει φωτογραφίες που εκθέτουν κατοίκους εν αγνοία τους, χωρίς καν να έχει αποδειχθεί ότι αυτοί είναι οι υπαίτιοι του προβλήματος της εν λόγω «καταγγελίας».