Πρόσωπο των προηγούμενων ημερών ήταν ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, με τον «μεγάλο περίπατο» που απέδωσε σε πεζούς και ποδηλάτες μεγάλο μέλος κεντρικών δρόμων της πόλης. Από τη μία, υπήρχαν οι αντιδράσεις για την ταλαιπωρία εργαζομένων και επισκεπτών του κέντρου που έκαναν μεγάλες… στάσεις, μποτιλιαρισμένοι στα οχήματά τους (τα οποία οι ειδικοί συστήνουν για τις μετακινήσεις τους αυτή την περίοδο). Από την άλλη, υποστηρίχθηκε η πρόθεση της δημοτικής Αρχής για μία πρωτεύουσα «φιλική» στο περιβάλλον, με προτεραιότητα σε πεζούς – ποδηλάτες, προσβάσιμη και σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
Ανεξαρτήτως καλών προθέσεων ή προβλημάτων εφαρμογής (και οικονομικού κόστους) των αποφάσεων της συγκεκριμένης Διοίκησης, η πραγματικότητα δεν είναι μάλλον τόσο «πράσινη» όσο… μαύρη, λίγα μέτρα παραπέρα, εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων στα σύνορα με του Παπάγου – Χολαργού. Μια επίσκεψη μόνο, αυτή την περίοδο, στο Πάρκο Γουδή μπορεί να είναι αποκαλυπτική της -διαχρονικής- υποβάθμισης ενός από τους μεγαλύτερους «πνεύμονες» μέσα στο λεκανοπέδιο. Χειροπιαστά προβλήματα, όπως ο ατελείωτος αριθμός σκουπιδιών στο μεγαλύτερο μέρος του χώρου είναι κάτι που με ευκολία οδηγεί έναν περιπατητή στο αρχικό συμπέρασμα πως λεφτά… δεν υπάρχουν για την Καθαριότητα.
Στην «καρδιά» του Πάρκου στέκουν, επίσης, όλα τα μπάζα από παλιό αναψυκτήριο, που μετά από προσπάθειες συλλόγων και φορέων της περιοχής, η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων φρέναρε τη «γιγάντωσή» του, καθώς απαγορεύεται η οικοδόμηση στον χώρο τουλάχιστον έως την 1.10.2020, όταν και λήγει οριστικά η (τρίτη) αναστολή σχετικών παρεμβάσεων. Στην ίδια έκταση που ανήκει με τη «βούλα» στο ταμείο Εθνικής Άμυνας, τότε κόπηκαν δέντρα για να αναγερθεί το νέο κτίριο. Στο σημείο, σήμερα, υπάρχει μια εμφανής… μετακίνηση όγκου χωμάτων, μαζί με την τοποθέτηση πλαστικών σωλήνων, εικόνα που δημιουργεί ξανά απορίες καθώς δεν υπάρχει ενημερωτική πινακίδα για εργασίες.
Σαν να μην έφταναν αυτά, όπως επισήμανε η επιτροπή αγώνα για το Πάρκο, ο «πνεύμονας» πρασίνου έχει μετατραπεί και σε εγκατάσταση… τροχόσπιτων που βρίσκονται παρκαρισμένα, δίπλα σε εγκαταλελειμμένα (;) αυτοκίνητα και άλλα «κατάλοιπα» ΙΧ, πιθανόν από συντήρηση ή απόσυρση οχημάτων. Αυτή την «κερκόπορτα» πρόσβασης των… τεσσάρων τροχών μέσα από το Πάρκο άνοιξε, πριν από κάποια χρόνια, η ανέγερση του γηπέδου «Μπάντμιντον» και η εξυπηρέτησή του, που δημιούργησε δύο μεγάλα περάσματα δρόμων με αποτέλεσμα ο χώρος να είναι διάτρητος από διερχόμενους μέσω των Λεωφόρων Μεσογείων και Κατεχάκη.
Βέβαια, τον περασμένο Μάρτιο, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε σύσκεψη παρουσία των δημάρχων από τους εμπλεκόμενους δήμους, Παπάγου-Χολαργού, Ζωγράφου και Αθηναίων, δεσμεύτηκε για μέτρα προστασίας με στόχο την απόδοση του Πάρκου στους πολίτες «μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο». Μέχρι τότε, κάτοικοι της περιοχής, επισκέπτες που ακόμη μπορούν να κάνουν ελεύθερα τον όποιο περίπατό τους -χωρίς να ταλαιπωρούν συμπολίτες τους- θα αντικρύζουν ένα Γουδή σε… «πολιορκία».