Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 07/12/2022
Στο επίκεντρο της επικαιρότητας την προηγούμενη εβδομάδα -αν και όχι όσο άρμοζε στην περίσταση- ήταν οι αλλαγές που δρομολόγησε η κυβέρνηση στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. Ανεξάρτητα από τη θέση του καθενός στο ζήτημα (αντέδρασε η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου, ακόμη και επιστήμονες που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία), το νέο πλαίσιο διακηρυγμένα ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα ως «ελεύθερη επιλογή» γιατρών και ασθενών.
Η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του ΕΣΥ -σε κεντρικό επίπεδο- λόγω πανδημίας, αλλά και σε τοπική κλίμακα (Πρωτοβάθμια Φροντίδα), την τελευταία τριετία. Το Κάτω Χαλάνδρι, η μεγαλύτερη γειτονιά ενός δήμου 100.000 κατοίκων, βρίσκεται από το 2020 χωρίς σειρά ειδικοτήτων (όπως παθολόγος, γυναικολόγος, καρδιολόγος!) στη δημόσια δομή του ΙΚΑ. Έληξε η σύμβαση των ειδικευμένων γιατρών και οι πολίτες θα υποχρεώνονται σε ατέλειωτη αναμονή στα νοσοκομεία ή εναλλακτικά, να πληρώσουν για τις αναγκαίες ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις, τα φάρμακα, τον προγεννητικό έλεγχο.
Η ειρωνεία είναι ότι λίγους μήνες πριν, έγινε η προαναγγελία έναρξης προγραμμάτων προσυμπτωματικού και περιγεννητικού ελέγχου, τη στιγμή που ακόμα και οι μαιευτικές κλινικές της μονάδας καταργούνται ή στην καλύτερη περίπτωση συγχωνεύονται ενώ τα κέντρα μάνας και παιδιού συνεχώς υποβαθμίζονται.
Την ίδια ώρα, πολίτες της Αγίας Παρασκευής εδώ και αρκετές ημέρες προσπαθούν μάταια να κλείσουν ραντεβού με παθολόγο στο Κέντρο Υγείας καθώς η πλατφόρμα δεν εμφανίζει καν το ημερολόγιο με τις ωριαίες ζώνες για σχετική αναζήτηση. Ομοίως πριν από μερικές εβδομάδες, καταγγέλθηκε ότι απομακρύνθηκε συμβασιούχος καρδιολόγος, με αποτέλεσμα οι πολίτες που παρακολουθούνταν από τη συγκεκριμένη ιατρό, να χάνουν τα ραντεβού, να πρέπει να κλείσουν νέα και να εξηγεί πάλι από την αρχή το ιστορικό του στο υπόλοιπο (υπάρχον) ιατρικό προσωπικό.
Με τις ελλείψεις αυτές, καταλαβαίνει κανείς, επίσης, τις συνθήκες που μπορεί να δημιουργηθούν στην περίπτωση μιας εξάπλωσης του «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης, για το οποίο προειδοποιούν οι ειδικοί. Ως προς όλα αυτά τα προβλήματα, μπορεί να έχει χυθεί μελάνι σε προηγούμενες συγκυρίες, αλλά στη σημερινή, αντικειμενικά τα ίδια ζητήματα γίνονται «θερμοκήπιο» παραγωγής… ανασφάλειας στους πολίτες, αλλά και έδαφος για μια στάση παραίτησης ή λύσεις μόνο με το χέρι στην τσέπη.
Σε τελική ανάλυση, ένα από τα ηθικά διδάγματα της πανδημίας ήταν η επίκληση όλων (αλλά και ανάθεσης έργου από πλευράς ιδιωτικών δομών) στο δημόσιο σύστημα Υγείας για βοήθεια. Αυτά τα λόγια μάλλον δεν πήραν «σάρκα και οστά», για να φροντίζουν, με… ιατρική ποδιά, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.