Φίλε κύριε διευθυντά
Πρέπει να πάμε πίσω πολλές δεκαετίας για να βρούμε θεομηνία σαν τη δυσώνυμη Μήδεια, αλλά δεν χρειάζεται ισχυρή μνήμη για να θυμηθούμε ότι μετά από κάθε μεγάλη κακοκαιρία επαναλαμβάνεται το πινγκ-πονγκ των ευθυνών (ή το blame game για υποψήφιους κατόχους proficiency).
Τα ΜΜΕ που συχνά κατηγορούνται για καλλιέργεια τρόμου και πανικού, παίρνουν τη ρεβάνς ασκώντας κριτική για λάθη ή παραλείψεις των Αρχών (συνταγή «πού είναι το κράτος;») και προτείνοντας εκ των υστέρων θαυματουργές λύσεις (η πρόβλεψη είναι εύκολη ειδικά όταν γίνεται κατόπιν εορτής). Αυτή τη φορά το μέγα θέμα ήταν οι πολυήμερες διακοπές ρεύματος και οι πολύωρες διακοπές ύδρευσης σε πάρα πολλές περιοχές. Στο στόχαστρο μπήκε η ΔΕΔΔΗΕ που μάλλον σεμνά και ταπεινά απολογήθηκε ότι τις περισσότερες διακοπές τις προκάλεσαν δέντρα και κλαδιά δέντρων που υποχώρησαν από το βάρος της χιονόπτωσης και επέπεσαν στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Παρά την άοκνη προσπάθεια των συνεργείων της, η αποκατάσταση των ζημιών απαιτούσε πολύ χρόνο και περισσότερη υπομονή (που για τους καταναλωτές είχε ευλόγως εξαντληθεί).
Οι τελάληδες των ερτζιανών μεταμορφώθηκαν εν μια νυκτί από λοιμωξιολόγους σε ηλεκτρολόγους.
Αποφάνθηκαν με τη σιγουριά του αδαούς ότι για την απελπιστική κατάσταση φταίνε τα καλώδια του δικτύου που είναι εναέρια και όχι υπόγεια – γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στον Τρίτο Κόσμο. Η διαπίστωση είναι σωστή, αλλά ελάχιστοι ασχολήθηκαν με το κόστος της προτεινόμενης λύσης, την υπογειοποίηση δηλαδή όλου του δικτύου. Οι ειδικοί (που δεν κοσμούν τα τηλεπαράθυρα) εκτιμούν ότι το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 150 και 200 χιλιάδων ευρώ το χιλιόμετρο. Αν πολλαπλασιάσει κάποιος το κόστος του ενός χιλιομέτρου με τα χιλιόμετρα ενός μέρους μόνο του δικτύου, θα βρει ένα λογαριασμό μεταξύ 10 και 20 δισεκατομμυρίων – εξαρτάται από το πόσο γενναιόδωρος είναι αυτός ο κάποιος με τα λεφτά των άλλων. Ας ληφθεί επίσης υπόψη ότι παρόμοια έκτακτα καιρικά φαινόμενα δεν συμβαίνουν κάθε μέρα.
Η άλλη πρόταση ήταν λιγότερο δαπανηρή, αλλά όχι ευκολότερη: να κοπούν ή να κλαδευτούν τα «ύποπτα» δέντρα. Όποιος έχει επιχειρήσει να κλαδέψει (όχι να κόψει) ένα τεράστιο πεύκο που απειλεί τη στέγη του, τα καλώδια τηλεφώνου και ηλεκτρικού, τα αυτοκίνητα ή τους ανύποπτους πεζούς, μπορεί να κατατοπίσει τους αιθεροβάμονες για τις ανυπέρβλητες δυσκολίες. Επ’ αυτού υπάρχει μια πονεμένη ιστορία από την οδό Ξενοφώντος.
Την αναφέρω εν συντομία:
Πριν από τρία χρόνια, συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ κλάδευε δέντρα στην Κωνσταντινουπόλεως, 50 μέτρα μακριά από την Ξενοφώντος. Σπεύσαμε να τους υποδείξουμε ότι και στον δικό μας δρόμο υπήρχαν επικίνδυνα δέντρα που έπρεπε να κλαδευτούν, αλλά μας είπαν ότι στην Ξενοφώντος δεν υπάρχουν καλώδια της ΔΕΗ! Τους εξηγήσαμε ότι κανένα σπίτι δεν διαθέτει οικιακό πυρηνικό αντιδραστήρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την ηλεκτροδότησή μας την παρέχει με παραδοσιακά μέσα η ΔΕΗ. Μάταιος κόπος (ίσως να έληγε και η βάρδια τους).
Πριν από μερικούς μήνες και μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στον Δήμο, εμφανίστηκε συνεργείο με κοπτικά εργαλεία, προς μεγάλη μας ικανοποίηση. Σύντομα διαπιστώσαμε ότι η αποστολή τους ήταν καλλωπιστική: κλάδεψαν θάμνους και άλλα φυτά στα παρτέρια. Φυσικά δεν ήταν λογικό να περιμένουμε να ασχοληθούν με το κορυφαίο πρόβλημα που μας απασχολούσε κι εξακολουθεί να μας απασχολεί. Ευτυχώς μαζί τους ήταν και ένας γεωπόνος που είχε την καλοσύνη να εξετάσει την κατάσταση, να διαπιστώσει τον κίνδυνο και να μας υποσχεθεί ότι θα έκανε σχετική έκθεση στην αρμόδια Υπηρεσία. Έκτοτε δεν είχαμε ενημέρωση για την τύχη της αναφοράς του.
Στις αρχές του μηνός αποστείλαμε τρία emails επισημαίνοντας τους κινδύνους, αλλά μόνο σε ένα από αυτά υπήρξε μια ευγενική απάντηση – ίσως γιατί, όπως αποδείχθηκε, υπήρχε η έκθεση του γεωπόνου. Στα άλλα δύο ουδείς φιλοτιμήθηκε να απαντήσει. Πάντως και η απάντηση ήταν μια αόριστη υπόσχεση ότι το θέμα έχει προγραμματιστεί, χωρίς δέσμευση για τον χρόνο επίλυσής του. Υπάρχει η ελπίδα ότι θα προλάβουμε την επόμενη Μήδεια, αλλά δεν δικαιολογείται υπερβολική αισιοδοξία, διότι υπήρξε και μια προϋπόθεση: ότι η επέμβαση δεν θα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δασαρχείου κι ότι δεν θα εμπλέκονται καλώδια της ΔΕΗ οπότε το θέμα ανήκει στις αρμοδιότητες του ΔΕΔΔΗΕ. Όλα αυτά φαντάζομαι πως είναι απαραίτητα για τη διαφύλαξη και προστασία των πεύκων εν όψει των θερινών δασικών πυρκαγιών, η πλειονότητα των οποίων διευκολύνεται από αυτό ακριβώς το αυστηρά προστατευόμενο δέντρο.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Κώστας Γιαννόπουλος
ΥΓ. Αν έχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν μερικά 24ωρα χωρίς ηλεκτρικό στο Τέξας, που δεν ανήκει στον Τρίτο Κόσμο, η απάντηση είναι ότι έπαθε βλάβη κάποια γεννήτρια, λόγω χαμηλής θερμοκρασίας (-12 βαθμοί Κελσίου) και χωρίς να πέφτουν δέντρα στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Δεν έχω πληροφορίες για τις αντιδράσεις των Δήμων και της αντιπολίτευσης.
Κλάδεμα δέντρου για λόγους ασφάλειας
Προς: perivallon@maroussi.gr
synergeia@maroussi.gr
dimarxos@maroussi.gr
Κοινοποίηση: εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ
Αγαπητοί κύριοι
Μετά την τελευταία κακοκαιρία επανέρχομαι για να τονίσω και εγγράφως την ανάγκη μερικής κοπής τεράστιου δέντρου (πεύκου) στην οδό Νεμέσεως 9, 15124, Μαρούσι για λόγους ασφάλειας, τους οποίους αναφέρω στη συνέχεια:
Το δέντρο βρίσκεται σχεδόν στη μέση του δρόμου, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που επισυνάπτω.
Τα καλώδια ηλεκτροδότησης αλλά και τα τηλεφωνικά καλώδια περνούν μέσα από τα κλαδιά του πεύκου (βλ. φωτογραφία), τα οποία όταν φυσάει ακουμπούν στα καλώδια και υπάρχει τεράστιος κίνδυνος αποκοπής τους και ηλεκτροπληξίας εφόσον είναι σε αστική περιοχή, αλλά και διακοπής των τηλεφωνικών επικοινωνιών.
Σε περίπτωση πτώσης κλαδιών του πεύκου, ο κίνδυνος καταπλάκωσης αυτοκινήτων (βλ. φωτογραφία) ή τραυματισμού ανθρώπων είναι υπαρκτός, προβλέψιμος και μεγάλος.
Τα κλαδιά του δένδρου επηρεάζουν σε περίπτωση πτώσης τους, τουλάχιστον 5 κατοικίες (τις εισόδους και τις αυλές τους) με πολλές οικογένειες να διαμένουν σε αυτές.
Σημειώνω ότι επανειλημμένως έχω ενοχλήσει τηλεφωνικά την τελευταία δεκαετία τον Δήμο και επειδή δεν
υπήρχε ανταπόκριση, αναγκάστηκα παλαιότερα προσωπικά να ανέβω στο πεύκο, με υπόδειξη της πρώην ιδιοκτήτριας για να κόψω μερικά κλαδιά από τα οποία κινδύνευε η ίδια και η οικογένειά της.
Ελπίζω αυτή τη φορά να υπάρξει ανταπόκριση
Δρ. Δ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ddimitrakopoulos@gmail.com