Γράφει η Μαριάνθη Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου: Οικονομολόγος, ΜΒΑ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ Επικεφαλής Συνεδριακού Τουρισμού
Ο Ελληνικός λαός παρακολούθησε με ενδιαφέρον, αλλά και δυσπιστία τις εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο διεξαγωγής της ΔΕΘ. Δυσπιστία, αφού κάποτε ακούγοντας, στην ίδια έκθεση, τον σημερινό Πρωθυπουργό πείστηκε ότι η μέρα είναι νύχτα και το αντίστροφο και ψήφισε ελπίζοντας στην μεγάλη αλλαγή. Στη σεισάχθεια, σε κατώτατο μισθό 751ευρώ, σε κατάργηση ΕΝΦΙΑ.
Εφέτος ο Πρωθυπουργός πιο γήινος. Προσπάθησε να βρει μία ισορροπία ανάμεσα στις επιθυμίες των ψηφοφόρων, που έχουν εξαντληθεί από δεκαετή ύφεση και εκείνες των αγορών και των πιστωτών της Ευρωζώνης που δεν θέλουν απόκλιση από τις αυστηρές πολιτικές, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα. Προχώρησε σε εξαγγελίες για ευνοϊκότερες πολιτικές στη φορολογία, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στο ιδιωτικό χρέος και στην κίνηση κεφαλαίων. Σε αντίστοιχες εξαγγελίες προχώρησε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ίσως η ουσιαστικότερη διαφορά είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ένα όραμα, βασισμένος σε καλά μελετημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα.
Ο σημερινός Πρωθυπουργός εφέτος δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια, καθότι γνώριζε καλά ότι η κυβέρνησή του έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι τον δανειστών της χώρας, οι οποίοι παρακολουθούσαν την συνέντευξή του και με τους οποίους συνομιλεί και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται παρά την «μεταμνημονιακή» περίοδο που βρισκόμαστε. Μία διαπραγμάτευση, φοβάμαι, που βασικό της άξονα έχει όχι τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών, αλλά την παραμονή της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία με τις λιγότερες απώλειες. Εξ ου και η συζήτηση με τους δανειστές για το θέμα της περικοπής των συντάξεων, εξαντλείται στο ποια παράταση εφαρμογής της θα πετύχει και όχι στο πώς να μην πραγματοποιηθεί.
Παρά τον πιο προσγειωμένο λόγο του, ο κ. Τσίπρας στο θέμα αναφορικά με την κάλυψη των δανειακών αναγκών από το ταμειακό απόθεμα που δημιουργήθηκε, ξέφυγε. Με τη δήλωσή του ότι: «Δεν μας απασχολεί και τόσο πολύ», αφού «κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή». Ο Πρωθυπουργός είτε ψεύδεται συνειδητά, είτε αγνοεί ότι η χρήση του ταμειακού αποθέματος θα στείλει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές, αυξάνοντας τα ήδη υψηλά επιτόκια και το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και τραπεζών. Σε αυτό υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι αρκετά άνω του 4%, επίπεδο που θεωρείται απαγορευτικό για τα σφιχτά δημοσιονομικά της χώρας. Η Αθήνα έχει δοκιμάσει τις αγορές ομολόγων δύο φορές από τον Ιούλιο του 2017, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδια για περισσότερες εκδόσεις αυτό το καλοκαίρι, εξαιτίας της νευρικότητας στις αγορές, που πηγάζει από την Ιταλία, αλλά και την οικονομική αναταραχή στη γειτονική Τουρκία.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο με βασικούς άξονες τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ώστε να οδηγήσει σε αύξηση του πλούτου της χώρας και να εξασφαλίσει την πραγματική έξοδο από τα μνημόνια και ταυτόχρονα την ασφαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας.