Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης
«Το πρόβλημα με τον νεοφιλελευθερισμό είναι ότι κάποια στιγμή τελειώνουν τα λεφτά του κράτους»! Άγνωστος blogger
Πολλά ήσαν τα φαινόμενα που συνόδεψαν την επιδημία στη μέχρι σήμερα φάση της, σε όλο τον κόσμο. Για να περιοριστούμε στην Ελλάδα, υπήρξαν σωστές και λάθος επιλογές, θετικοί και αρνητικοί πρωταγωνιστές και πολλοί «ανώνυμοι ήρωες». Η γενική εικόνα στη χώρα μας είναι σίγουρα θετική και ευχόμαστε να παραμείνει έτσι, επειδή το έχουμε πολύ ανάγκη. Προφανώς η επιστημονική ομάδα που διαχειρίστηκε την επιδημία έκανε σωστές εισηγήσεις, από το ξεκίνημα του προβλήματος και μέχρι σήμερα! Αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Η κάθε επιτυχία ή αποτυχία πιστώνεται ή χρεώνεται αναλόγως σε αυτήν…
Η «μεγάλη εικόνα», λοιπόν, δείχνει μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, σε έναν… διεθνή ανταγωνισμό διάσωσης ζωών! Οι αριθμοί αρκούν, ώστε να μην απαιτείται εξειδικευμένη επιχειρηματολογία, τουλάχιστον από καλόπιστους σχολιαστές.
Oι πραγματικοί ήρωες…
Αν η επιτυχία για την απόφαση πιστώνεται στην κυβέρνηση, είναι αδύνατο να μην αναζητηθούν τα «εκτελεστικά όργανα», δηλαδή εκείνοι που αντιμετώπισαν το δραματικό πρόβλημα στη ρίζα του. Κυρίως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κατά γενική ομολογία, οι ζωές χιλιάδων Ελλήνων βρέθηκαν στα χέρια αυτών των ανθρώπων, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και εμπειρία, συχνά χωρίς τα πιο απλά μέσα ατομικής προστασίας τους! Γιατροί, χειριστές μηχανημάτων, νοσηλευτές, καθαρίστριες, οδηγοί ασθενοφόρων, ακόμα και το διοικητικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων σήκωσαν το βάρος της αντιμετώπισης ενός «άγνωστου» μέχρι τώρα εχθρού. Και το έκαναν με μεγάλη επιτυχία!
Και η «δόξα»;
Ύμνοι ακούστηκαν ξαφνικά από παντού, εμβατήρια δοξαστικά παιανίζονταν από κάθε γωνιά της «δημόσιας ζωής». Όσοι δεν έχουμε χάσει εντελώς τη μνήμη μας, αναρωτιόμασταν: «ξέχασαν οι Έλληνες ποιοι επώνυμοι πολιτικοί κατακεραύνωναν σε καθημερινή βάση τη δημόσια υγεία, έχοντας ως διακηρυγμένο στόχο την περαιτέρω υποβάθμισή της; Ποιοι έκοβαν συστηματικά τα κονδύλια και απέφευγαν τις απαραίτητες προσλήψεις;»
Έχουν, άραγε, ξεχαστεί οι περίφημες δηλώσεις που είχε κάνει ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ, ως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά; «Αν υπάρξουν απολύσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, σας παρακαλώ αυτό δεν θέλω να το χρεωθεί η τρόικα, δεν θέλω να μου παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν για τα αυτονόητα. Οι αποφάσεις είναι δικές μου».
Η επόμενη μέρα
Οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του πρωθυπουργού, κυρίως κατά του «κράτους», το οποίο φρόντισε να «μειωθεί» όσο ήταν δυνατόν από τη θέση του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης (sic) στην κυβέρνηση Σαμαρά, βρίσκονται λογικά στη μνήμη του καθενός μας. Δεν τον ακούσαμε να πει ούτε μια λέξη αυτοκριτικής. Μόνον «ύμνοι» απρόσωποι, για τους «ανώνυμους ήρωες» του ΕΣΥ, χειροκροτήματα στα… μπαλκόνια και ανέξοδες υποσχέσεις: «Μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση άλλαξαν πολλά με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αλλάξαμε και εμείς. Πιστεύω προς το καλύτερο. Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται ήδη, καθώς σε μόλις πέντε εβδομάδες, έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες. Συναντήθηκα και μίλησα με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία. Θαύμασα τις ικανότητες, την αφοσίωση και τη θέλησή τους. Και διαπίστωσα από κοντά ότι μαζί με τα κτήρια και τα τεχνικά μέσα, εκσυγχρονίζονται και οι αντιλήψεις για τον ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας υγείας»!
Δεν έχει νόημα να αναρωτηθούμε αν ο ξαφνικός «θαυμασμός» του πρωθυπουργού για όσα και όσους κατέκρινε επί πολλά χρόνια, ως θεμελιώδη πολιτική του επιλογή, είναι όντως ειλικρινής. Ο καθένας μπορεί να τον πιστέψει ή όχι. Σημασία έχει τι θα ακολουθήσει! Αν η αλλαγή 180 μοιρών θα οδηγήσει στη στήριξη του ΕΣΥ και την αποκατάσταση του κύρους του, όπως είχε αρχίσει να γίνεται επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Και όλοι θυμόμαστε την ένταση των επιθέσεων εναντίον των τότε δυο αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι κατά γενική ομολογία «νοικοκύρεψαν» τα δημόσια νοσοκομεία, βάζοντας τέλος στην πρωτοφανή σπατάλη πόρων! Ούτε, ασφαλώς, θα λησμονήσει ο ελληνικός λαός ότι όλα τα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, που με καμάρι εξαγγέλλει η κυβέρνηση, χρηματοδοτούνται από το «μαξιλαράκι ασφαλείας» των 37 δισ. ευρώ, που άφησαν πίσω τους οι «λαϊκιστές και κρατιστές»!
Περισσότερο από κάθε άλλον, οι ίδιοι οι άνθρωποι που υπηρέτησαν και υπηρετούν το ΕΣΥ τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίζουν πολύ καλά τις παραπάνω αλήθειες. Και είναι αυτοί που μπορούν και πρέπει να κρίνουν τις μελλοντικές αποφάσεις της κυβέρνησης, που αφορούν τη δημόσια υγεία. Θα νιώσουν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία τι εννοεί ο πρωθυπουργός όταν μιλάει για «εκσυγχρονισμό των αντιλήψεων» για το αγαθό της υγείας! Η επιδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά ούτε και οι γενικότερες ανάγκες των πολιτών που χρειάζονται το ΕΣΥ. Η επιτυχία είναι προσωρινή και οφείλεται κυρίως στα έως πρόσφατα «μαύρα πρόβατα», τους γιατρούς και το προσωπικό του δημοσίου. Σύντομα θα γνωρίζουμε αν η «μεταμέλεια» είναι ειλικρινής και μόνιμη ή υποκριτική και προσωρινή…