Γράφει ο Τάσος Μεργιάνης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Πεντέλη – Μελίσσια – Βριλήσσια – 22/07/2021
Όταν τον Απρίλιο του 2020 εν μέσω του πρώτου αναγκαστικού εγκλεισμού που επέβαλε η κυβέρνηση ως μέτρο αντιμετώπισης της επερχόμενης πανδημίας, το υπουργείο Εσωτερικών με σχετική Εγκύκλιο αποτύπωνε τις παραμέτρους της λειτουργίας των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας που είχαν ήδη δημιουργηθεί σε αρκετούς Δήμους της χώρας, δεν ήταν λίγοι αυτοί που κουνούσαν το κεφάλι με συγκαταβατική ειρωνεία ενθυμούμενοι την ρήση «αν δεν θέλεις να λύσεις ένα θέμα, φτιάξε μια Επιτροπή».
Σήμερα, που βιώνουμε την έξαρση της έμφυλης βίας με τα απανωτά περιστατικά να μην σταματούν να σοκάρουν την κοινή γνώμη, οι πολιτικές που σχεδιάζουν οι κατά τόπους Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων καθώς και η εφαρμογή του εργαλείου της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων δεν επιδέχονται ειρωνείας αλλά προσεκτικής μελέτης.
Τα στοιχεία που βγήκαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Συνολικά, την προηγούμενη χρονιά η Ελληνική Αστυνομία ανέλαβε 5.413 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα 4.243 γυναίκες (73%) και 1.566 άνδρες. Το 83% των δραστών των περιστατικών αυτών ήταν άνδρες (4.633) και 917 γυναίκες.
Η έμφυλη βία δε γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά ή εθνικά σύνορα. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκτιμάται ότι μια στις τρεις γυναίκες (30%) έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, ενώ στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 18% των γυναικών έχουν υποστεί κακοποίηση από τον σύντροφό τους.
Το ποσοστό αφορά τις γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να το καταγείλουν , καθώς η πλειοψηφία των περιστατικών δεν φτάνουν ποτέ στην αστυνομία ή σε άλλους φορείς λόγω του κοινωνικού αντίκτυπου. Αξίζει να σημιωθεί οτι το 2018 έγιναν 5.088 τηλεφωνικές κλήσεις στη «Γραμμή SOS» από γυναίκες που ήθελαν να καταγγείλουν ότι είναι θύματα έμφυλης βίας ή να ζητήσουν βοήθεια, χωρίς να επιθυμούν να προβούν σε επίσημη καταγγελία.
Οι τραγωδίες που μας έκαναν να νιώσουμε ένα σφίξιμο στο στομάχι τον τελευταίο καιρό ήρθαν απανωτά. Η δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών, η δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλιάς από τον 30χρονο σύντροφό της στην Φολέγανδρο , οι σοκαριστικές καταγγελίες της 19χρονης από την Ηλιούπολη που οδήγησαν στην σύλληψη του πατέρα της και του αστυνομικού που την εξέδιδε…
Τρεις υποθέσεις που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, λόγω των εξελίξεων που σημειώθηκαν κατά τη διερεύνησή τους αλλά και λόγω των ανατριχιαστικών στοιχείων που τις συνέθεσαν.
Σε όλες τα θύματα ήταν γυναίκες και οι θύτες άνδρες. Τρεις υποθέσεις που σχεδόν συνέπεσαν χρονικά για να μας υπενθυμίσουν οτι η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές μιας ευνομούμενης Πολιτείας που πρέπει να διασφαλίζει την ισονομία και αξιοπρέπεια σε όλους τους πολίτες.
Πριν από λίγες ημέρες, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Βριλησσίων με ανακοίνωσή της ζήτησε από την Πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση παρόμοιων φαινομένων.
Και επειδή οι κατά τόπους ΔΕΠΙΣ δεν έχουν κατασταλτικό αλλά καταγγελτικό χαρακτήρα (σαν το «καμπανάκι» που χτυπά όταν κάτι δεν πάει καλά) καλό είναι να θυμόμαστε οτι οι Επιτροπές συγκροτούνται, προτείνουν, συστήνουν, διεκδικούν όμως δεν υποκαθιστούν την ταλαίπωρη έννοια της «ατομικής ευθύνης».
Η εξαγγελθείσα αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για περιστατικά έμφυλης βίας είναι μεν προς στην σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια. Γι’ αυτό καλό θα είναι ως γονείς και ως υπεύθυνοι πολίτες να πάρουμε την λύση στα χέρια μας.
Να γκρεμίσουμε τα φαιδρά στερεότυπα με τα οποία μεγάλωσε μέχρι και η γενιά των millenians, να ορθώσουμε νέα υψηλά τείχη αξιοπρέπειας και ισονομίας και όσοι από εμάς μεγαλώνουμε αγόρια ας τα διδάξουμε τον βασικότερο κανόνα αυτοβελτίωσης που δεν είναι πως να γίνουν «σωστοί άνδρες» αλλά πως να γίνουν «σωστοί άνθρωποι»…