ΕΠΕΑΠΤΕΡΟΕΝΤΑ
Γράφει ο Άγγελος Πολύδωρος
Και ενώ οι εφημερίδες μάς έπειθαν ότι ο Τραμπ αγκαλιάζει τον Πούτιν και αδειάζει τον Ζελένσκι («Δικτάτορα χωρίς εκλογές», «Λατρεύω την Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι έκανε χάλια δουλειά», «Καλά θα κάνει να κινηθεί γρήγορα, αλλιώς δεν θα του μείνει χώρα»), έχοντας υιοθετήσει το αφήγημα της Ρωσίας ότι «Η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο». Και ενώ επίσης ο Ζελένσκι δήλωνε ότι ο Τραμπ ζει σε μια «φούσκα ρωσικής παραπληροφόρησης» και ενώ μας ζάλιζαν ότι «Τραμπ και Πούτιν πάνε για νέα Γιάλτα» τρομοκρατώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες – θεατές, έσκασε η μπόμπα: Ο Ζελένσκι εξέφρασε την επιθυμία του για «μια ισχυρή και αποτελεσματική συμφωνία επενδύσεων και ασφάλειας με τις ΗΠΑ», δηλώνοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εργαστεί «γρήγορα και ακούραστα» για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Συμφωνία επενδύσεων από τον «μέτριο ηθοποιό»; Δηλαδή, money talks, που λένε και οι καπιταλιστές. Μπράβο Ζελένσκι.
Διαβάζω ότι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογίας, στην Ουκρανία υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σε κρίσιμα ορυκτά της Ευρώπης, που περιλαμβάνει ανεκμετάλλευτο Λίθιο και Τιτάνιο. Επίσης, διαθέτει στοιχεία σπάνιων γαιών όπως Λανθάνιο και Διμίτριο, που χρησιμοποιούνται σε τηλεοράσεις και φωτισμό. Επίσης, Νεοδύμιο που χρησιμοποιείται σε ανεμογεννήτριες και μπαταρίες, καθώς και Έρβιο και Ύτριο, των οποίων οι εφαρμογές κυμαίνονται από πυρηνική ενέργεια έως τα λέιζερ, που εκτιμάται ότι έχουν αξία άνω των 14,50 τρισεκατομμυρίων ευρώ περίπου (στοιχεία από το Forbes Ukraine). Ορυκτά, δηλαδή, ζωτικής σημασίας για ηλεκτρικά οχήματα, καθαρή ενέργεια και αμυντική παραγωγή. Το Foreign Policy, γράφει ότι η Ουκρανία κατέχει «εμπορικά σημαντικά τα 117 από τα 120 πιο χρησιμοποιούμενα βιομηχανικά ορυκτά σε περισσότερα από 8.700 κοιτάσματα που εξετάστηκαν».
Το Κίεβο από το 2021, λέει, πρόσφερε σε ξένους επενδυτές φορολογικές ελαφρύνσεις και επενδυτικά δικαιώματα για να βοηθήσει στην εξόρυξη αυτών των ορυκτών, αλλά όλα αυτά σταμάτησαν με την εισβολή των Ρώσων που εν τω μεταξύ κατέχουν το 53% αυτών των ορυκτών που βρίσκονται κάτω από τις προσαρτημένες πόλεις Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Μη σας πω για τα ορυκτά της Κριμαίας… Τα διαβάζω και δεν το πιστεύω!
Οπότε, πήγε ο «επιχειρηματίας» Τραμπ στον Πούτιν και του ψιθύρισε: «Ό,τι πήρες, πήρες. Άσε να πάρει και κανένας άλλος». Έπιασε ύστερα τον Ζελένσκι και «ό,τι ελέχθη, ελέχθη. Κρατάω τα ορυκτά και σου στέλνω τους επενδυτές μου για ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και για σένα δώρο μια ντάτσα για τις διακοπές σου».
Παρακολουθεί άφωνη η Ευρώπη της κλασσικής παιδείας, με τα γαλλικά της και το πιάνο της.