Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 08/10/21
1η Οκτωβρίου 2021: «Για πρώτη φορά φέτος ο Δήμος Κηφισιάς βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να επιβάλει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε ιδιοκτήτες οι οποίοι αμέλησαν να φροντίσουν για την αποψίλωση των οικοπέδων τους», ενημερώνει η δημοτική Αρχή.
Flash back δύο μόλις μήνες πριν, τον Αύγουστο του 2021: «Στην Αττική έγιναν στάχτη 73.870 στρέμματα» αναφέρει το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, λίγα εικοσιτετράωρα αφού η πύρινη λαίλαπα πέρασε και από τον Δήμο Κηφισιάς πλήττοντας με μανία γη και ανθρώπους.
Επιστροφή στο σήμερα, με τη δημοτική Αρχή Κηφισιάς να αποκαλύπτει ότι τον περασμένο Ιούλιο, είχε στείλει 1.700 ενημερωτικές επιστολές σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών οικοπέδων σχετικά με την υποχρέωση καθαρισμού τους. Κι αν ένα μεγάλο ποσοστό προχώρησε στην απομάκρυνση ξερών χόρτων και εύφλεκτων υλικών από τα οικόπεδά του, υπήρξαν κι εκείνοι -και δεν ήταν μία και δύο οι περιπτώσεις- που δεν συμμορφώθηκαν και στους οποίους επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο.
Την ίδια ώρα, έφτασε στην «Αμαρυσία» καταγγελία από δημότες Κηφισιάς, για έναν χώρο στην «καρδιά» του Δήμου, τον οποίο χαρακτηρίζουν «βόμβα έτοιμη να εκραγεί».
Σύμφωνα με την καταγγελία το οικόπεδο (το οποίο βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο Χρυσαλλίδος, Θησέως, Τατοΐου και Πρωτέως, στη Νέα Κηφισιά), είναι εδώ και πολύ καιρό εγκαταλελειμμένο και αποτελεί κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς καθώς βρίσκεται εντός του αστικού ιστού.
Οι εικόνες είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές, με τον χώρο να είναι γεμάτος σκουπίδια, σπασμένα δέντρα και κλαδιά, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν παρανάλωμα του πυρός και να απειλήσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Ο Δήμος έχει απευθυνθεί πολλάκις στον διαχειριστή του οικοπέδου αλλά χωρίς αποτέλεσμα και τα χέρια του είναι «δεμένα».
Με αφορμή λοιπόν τα πρόστιμα και τις καταγγελίες, έρχομαι να αναρωτηθώ. Πού σταματάει η ευθύνη της Πολιτείας και που αρχίζει η δική μας; Είναι δυνατόν σε έναν Δήμο, ο οποίος ακόμα μετρά πληγές, ακόμα στηρίζει πυρόπληκτους, ακόμα -θα έλεγε κάποιος- «μυρίζει» καμένο, να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να καθαρίσουν τον δικό τους χώρο ώστε να βάλουν ένα λιθαράκι στην αντιπυρική προστασία της ίδιας τους της πόλης;
Κατόπιν εορτής, κλαίμε για τους «ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους» και αναθεματίζουμε «την Πολιτεία που δεν φροντίζει να προστατέψει τους πολίτες» αλλά πριν φτάσουμε σε αυτά, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας; Έχουμε κοιτάξει τι κάνουμε ΕΜΕΙΣ για να προστατέψουμε την πόλη στην οποία ζούμε και κατ’ επέκταση τη χώρα στην οποία ζούμε;
Σαφώς οι ελλείψεις είναι πολλές, σαφώς τα κενά υπάρχουν και σαφέστατα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα από την κεντρική Διοίκηση αλλά και την Αυτοδιοίκηση, ώστε να οχυρωθεί όχι μόνο ο Δήμος Κηφισιάς, η Αττική αλλά και η Ελλάδα ολόκληρη απέναντι σε ένα επόμενο καλοκαίρι πύρινης κόλασης. Όμως όλα αρχίζουν από εμάς.
Από τον πολίτη που δεν θα πετάξει το σκουπίδι του στο δάσος, τον πολίτη που δεν θα ανάψει φωτιά για να κάψει ξερά κλαδιά όταν φυσάει αέρας και τον πολίτη που θα καθαρίσει το ΔΙΚΟ του οικόπεδο ώστε να μην αποτελεί πιθανή εστία πυρκαγιάς.