Από τη στήλη ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ – Γράφει ο Άγγελος Πολύδωρος
Ωραίο θέμα είχε η συζήτησή μας στην καφετέρια και καλά περνούσαμε, όσο οι φίλοι μου περίμεναν να πέσει η κυβέρνηση λόγω των υποκλοπών. «Βαθαίνει το πράγμα», έλεγαν, «επειδή φανερώνει έλλειμμα δημοκρατίας, διαφάνειας και σεβασμού στα ατομικά δικαιώματα». Όλα καλά, μέχρι που ο αστείος της παρέας τούς έκοψε το βήχα λέγοντας: «Βρε παιδιά, πώς περιμένετε να δουλεύει μια μυστική υπηρεσία; Εδώ ακόμα και το Φως στο Τούνελ, της Νικολούλη άμα το ρωτήσεις πού βρίσκει κάποια στοιχεία, επικαλείται το δημοσιογραφικό απόρρητο… Ξεχάσατε τι έγινε στο παρελθόν με τον Τόμπρα (πρώην ΚΥΠ) που είχε κατηγορηθεί ότι έκανε υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτικών αντιπάλων του Ανδρέα Παπανδρέου; Μπήκαν στο αρχείο».
Πάγωσαν οι φίλοι μου κι εγώ μαζί τους, όχι γιατί καθόμασταν έξω (συνήθεια αποκτηθείσα από τον COVID-19) αλλά επειδή τα είχαμε ξεχάσει αυτά. Τότε εγώ θυμήθηκα και τη μεταγενέστερη υπόθεση με τον Γρυλλάκη, τον υπερ-κατάσκοπο που είχε κυκλοφορήσει και το βιβλίο «Αποκαλύπτω», όπου στο εξώφυλλο έμοιαζε με τον ηθοποιό Τζιν Χάκμαν ειδικευμένο σε ταινίες κατασκοπίας. Σιγά μην αποκάλυπτε. Αποκάλυπτε όσα γνωρίζαμε. Και μη σας θυμίσω την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Καραμανλή του μικρού και τί είχε συμβεί τότε… Διότι έτσι είναι ο κόσμος των μυστικών υπηρεσιών παγκοσμίως.
Δεν θα γίνω συνήγορος του διαβόλου, αλλά στις μυστικές υπηρεσίες ο ένας παρακολουθεί τον άλλο και όλοι μαζί… τους άλλους και έχουν ως αρχή το ρητό «Τα εν οίκω μη εν δήμω». Με αυτά, δεν εννοώ ότι όλοι είναι αθώοι στο πλαίσιο της «συλλογικής ευθύνης», αλλά θέλω να τονίσω ότι δεν μπορούμε να κατηγορούμε κάποιον και μετά να του ζητάμε να αποδείξει την αθωότητά του. Δύο είναι θεμέλια του Δικαίου από την εποχή των αρχαίων Λατίνων (που έθεσαν και τις βάσεις του): (1) «Όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου» και (2) «Αυτός που ισχυρίζεται κάτι, φέρει το βάρος της αποδείξεως». Όλα τα άλλα, είναι δημοσιογραφικά πυροτεχνήματα ή προεκλογικές μπαρούφες.
Ένα ήταν το Watergate και στη συνέχεια άρχισαν όλοι να φυλάγονται και κρατήθηκε η κατάληξη -γκέιτ για εντυπωσιασμό. Είναι πλέον τόσα τα μέσα και τα αντι-μέσα στις παρακολουθήσεις που δεν ξέρεις από που να φυλαχτείς. Εσείς δεν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να λέει στο κινητό «αυτά δεν λέγονται από τηλεφώνου· θα σου τα πω από κοντά»;
Εδώ, κοτζάμ Βαρουφάκης μαγνητοφωνούσε (κρυφά) τις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις που συμμετείχε. Μπορεί να βγει τώρα και να μιλήσει για προστασία ατομικών δικαιωμάτων; Ή θα μας μιλήσει ο Τσίπρας για έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας, που επί πρωθυπουργίας του χρησιμοποιούσε κουκουλοφόρους μάρτυρες με στοιχεία «κάπου το άκουσα» και άλλα τέτοια κωμικά;