Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 20/10
Λίγες ώρες έμειναν για την κατάθεση των τελικών υποψηφιοτήτων για τα Best City Awards 2023 (η καταληκτική ημερομηνία είναι η 21η Οκτωβρίου). Για όποιον δεν γνωρίζει μιλάμε για τα βραβεία που επιβραβεύουν νέα έργα και καλές πρακτικές που έχουν υλοποιηθεί από Περιφέρειες, ΟΤΑ και επιχειρήσεις, με τελικό ζητούμενο οι πόλεις στην Ελλάδα «να είναι ευφυείς, αειφόρες, και οικονομικά βιώσιμες διατηρώντας την κοινωνική τους συνοχή».
Ας επιτραπεί στην στήλη να σταθεί σε κάποια σχήματα οξύμωρα, όπως τα επισημαίνει παρατηρώντας από την μια τον διθυραμβικό τόνο που οι διοργανωτές προσδίδουν στα βραβεία και από την άλλη την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι δημότες αυτών των πόλεων στην καθημερινότητά τους.
Τη στιγμή, λοιπόν, που ως πολίτες αντιμετωπίζουμε προβλήματα καθημερινότητας, όπως δυσκολίες προσβασιμότητας λόγω κακής ποιότητας πεζοδρομίων (χωρίς να είναι απίθανη ακόμα και η παντελή έλλειψή τους) ακούμε για έργα που θα συντελέσουν στον μετασχηματισμό των πόλεων σε «ευφυείς»
Tην ώρα που τα υποκαταστήματα των ΚΕΠ κλείνουν το ένα μετά το άλλο (με πιο πρόσφατη «απώλεια» το κλείσιμο του ΚΕΠ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια) εμείς ακούμε να γίνεται λόγος για «την παροχή ποιοτικότερων ψηφιακών υπηρεσιών».
Και ενώ επαγγελματίες, αιρετοί αλλά και απλοί πολίτες μιας ολόκληρης πόλης 35.000 κατοίκων όπως η Πεντέλη μαθαίνουν μια ωραία πρωία ότι το μοναδικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που τους εξυπηρετούσε επί σειρά ετών πρόκειται να κλείσει, στη φετινή απονομή των Best City Awards που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα ετοιμάζονται να ακουστούν «πύρινοι» λόγοι για την διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Για να μην μιλήσουμε για τα 27.000 περίπου στρέμματα του Πεντελικού βουνού που έγιναν «στάχτη» μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου- για ποια «βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των πόλεων» να συζητήσουμε μετά;
«Έξυπνη πόλη είναι η πόλη που ακούει τους πολίτες της και μαζί προχωρούν σε έργα και δράσεις με ουσία και ανθρώπινο πρόσωπο» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου προλογίζοντας τα περσινά Best City Awards. Θα συμφωνήσουμε μαζί του με την επισήμανση ότι ένα βραβείο δεν μπορεί να ωραιοποιήσει την δύσμορφη πραγματικότητα μιας πόλης που είτε εξαιτίας της ολιγωρίας της δημοτικής Αρχής είτε επειδή η κεντρική εξουσία διαχρονικά δεν έχει κάνει τίποτα για την πολυπόθητη οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ (διαφωτιστικό το άρθρο του δημάρχου Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννη στο παρόν φύλλο) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην διαχείριση της καθημερινότητας των δημοτών της.
Καλές πρακτικές είναι οι παρεμβάσεις αυτές που μας βοηθούν στην καθημερινότητά μας και όχι π.χ. οι (καινοτόμες αλλά συνήθως βραχύβιες) εφαρμογές σε ένα «έξυπνο τηλέφωνο» που γεννά ένα «έξυπνο μυαλό» για να κερδηθεί ένα βραβείο και να γραφτεί ένα πανηγυρικό δελτίο τύπου.
Υ.Γ. Θα άξιζε πάντως ένα βραβείο σε αιρετούς, επαγγελματίες και απλούς πολίτες του Δήμου Πεντέλης εάν τελικά οι αντιδράσεις τους καταλήξουν σε ευήκοα ώτα και γίνει πραγματικότητα το ευκταίο σενάριο της ανάκλησης της απόφασης για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια.