Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί σύμφωνα με τις οικίες συνταγματικές διατάξεις σκοπό δημοσίου συμφέροντος. Συγκεκριμένα, το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος θεμελιώνει την υποχρέωση μέριμνας του κράτους για τη δημόσια υγεία και δη το κράτος υπέχει αξίωση έναντι του κάθε ατόμου στη λήψη θετικών μέτρων, ως προς την ύπαρξη, πρόσβαση και διασφάλιση της αξιοπρεπούς υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών του, καθώς το δικαίωμα στην υγειονομική κάλυψη αποτελεί έκφανση της ακώλυτης άσκησης της προσωπικότητας του ατόμου (άρθρο 5 παρ. 5 Σ), επί τη βάσει της αρχής της αξιοπρέπειας (άρθρο 2 Σ).
Επιπλέον, η προστασία της υγείας θεμελιώνεται και σε διεθνείς και ευρωπαϊκές Συμβάσεις και δη στο άρθρο 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ρητά κατοχυρώνεται το δικαίωμα των πολιτών στην απόλαυση ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με τις πολιτικές και δράσεις της ΕΕ.
Η ίση και ακώλυτη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη δέον να ισχύει για κάθε άτομο, ασχέτως ηλικίας, φύλου, εθνοτικής, οικονομικής και κοινωνικής ομάδας και σχετίζεται άμεσα με την ομαλή άσκηση και των λοιπών θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η άμεση διασύνδεση του δικαιώματος της διασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης με τη θεμελιώδη αρχή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου διαμορφώνουν το ισχύον πλαίσιο και ορίζουν τα απαραίτητα standards, κατά τη θέσπιση και υλοποίηση των αντίστοιχων μέτρων δημόσιας πολιτικής.
Ακριβώς για αυτό το λόγο, λαμβάνοντας υπόψιν και το γενικότερο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο, το οποίο βρίσκεται σε ύφεση, θα πρέπει το κράτος να προβεί στη λήψη θετικών μέτρων για την ανάσχεση της υποβάθμισης των παροχών της δημόσιας υγείας, η οποία ειδικά τα τελευταία χρόνια, έπειτα από τη μνημονιακή κρίση βρίσκεται σε τέλμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η διατύπωση του Καταστατικού Χάρτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήδη το 1946, ο οποίος ορίζει την υγεία: «ως το επίπεδο ύπαρξης σωματικής, ψυχικής, κοινωνικής ευημερίας και όχι η έλλειψη ασθενειών ή προβλημάτων υγείας», γεγονός που αναδεικνύεται και από τον Οικουμενικό Χάρτη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της αξιοπρεπούς διαβίωσης (άρθρο 25).
Συνολικά, δεκαπέντε (15) Σύλλογοι της Κοινωνίας των Πολιτών και κατοίκων των Βορείων Προαστίων, την ερχόμενη Πέμπτη 22-02-2024 και ώρα 6.30 μμ στο Σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου θα γίνει μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση του Κ.Υ. Αμαρουσίου που καλύπτει μια μεγάλη ακτίνα των περιοχών (Αμαρουσίου, Διονύσου, Κηφισιάς, Νέα Ερυθραία, Πεύκη, Μελίσσια, Σταμάτα, κ.α.). Τα αιτήματα της διαμαρτυρίας αφορούν την εικοσιτετράωρη λειτουργία του Κ.Υ., την στελέχωση του από ιατρικό προσωπικό και την διασύνδεση του Κ.Υ. με τα κατά τόπους σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για ΑΜΕΑ.
Το δικαίωμα στην ίση και ακώλυτη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη αποτελεί πυλώνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων μας. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία η προσωπική επαγρύπνηση και συμμετοχή σε προσπάθειες συλλογικής διεκδίκησης ενός πιο βιώσιμο και ικανοποιητικό συστήματος δημόσιας υγείας και περίθαλψης.
Ειρήνη Π. Περπερίδου