Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 23/03/2022
Στο Χαλάνδρι εμφανίστηκαν τα πρώτα χαμόγελα για την πολύπαθη υπόθεση του «Πεύκου Πολίτη», θέμα που επίμονα αναδεικνύει η ΑΜΑΡΥΣΙΑ. Το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), πριν από λίγες μέρες, άναψε «πράσινο φως» στην πολεοδομική μελέτη για ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης. Πλέον, χρειάζεται αντίστοιχη έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και ακολούθως, η επικύρωση νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να καταλήξουμε στο πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα.
Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν ή ξεχνούν την υπόθεση, το «Πεύκο Πολίτη» είναι μια περιοχή – παραγκούπολη στην «καρδιά» του Χαλανδρίου που εκτείνεται από τη Λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του Νομισματοκοπείου και φτάνει μέχρι τη Λ. Δουκίσσης Πλακεντίας. Απ’ το 1971 δεν μπήκε στο σχέδιο πόλης κι έως και σήμερα παραμένει εκτός. Την αιτία της εκκρεμότητας μαρτυράει πιθανότατα η «γεωγραφία» της έκτασης: τα 1.266 στρέμματα ανήκουν σε 1.180 ιδιοκτήτες, από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν μικρά οικόπεδα (200 έως 400 τετραγωνικά μέτρα), αλλά όχι μόνο.
Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) έχει τη μεγαλύτερη ιδιοκτησία (Νομισματοκοπείο), στην πλάτη της οποίας υπάρχουν τα 30 στρέμματα που προορίζονταν για ανέγερση 55.000 τ.μ. για το υπουργείο Οικονομικών. Ο σχεδιασμός αυτός ακυρώθηκε χάρη στον αγώνα κατοίκων και αιρετών, ενώ ο Δήμος Χαλανδρίου κατάφερε, πριν από μια πενταετία, να εξασφαλίσει την παραχώρηση της έκτασης στον ίδιο για 30 χρόνια. Η ειρωνεία είναι ότι η ΤτΕ, τη δεκαετία του 1990, πέτυχε, με παρέμβασή της, σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) και εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης η έκτασή της. Την ίδια ώρα, δεκάδες μικροϊδιοκτήτες έχουν, επί μισό αιώνα, δεμένα τα χέρια, με τις περιούσιες τους να παραμένουν «τρύπα» στη… γεωγραφία του Χαλανδρίου.
Τα δύο αυτά… μέτρα και σταθμά μάλλον φανερώνουν ότι το «Πεύκο Πολίτη» δεν μένει έξω από τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό, μόνο λόγω γραφειοκρατίας. Εκτός από την ΤτΕ, θεσμικές λύσεις Αρχών και Υπηρεσιών -που σε άλλες περιπτώσεις δηλώνουν αναρμόδιες ή νομοταγείς- δόθηκαν για τη διέλευση μέρους της Αττικής Οδού από την περιοχή, ενώ κωλύματα δεν προέκυψαν ώστε να υπάρχουν σήμερα, εντός της έκτασης τέσσερις (!) σταθμοί μετρό (Νομισματοκοπείο, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι & Δουκίσσης Πλακεντίας).
Σήμερα, αποδίδουν τους πρώτους καρπούς η προσπάθεια του Δήμου τα τελευταία χρόνια -μεταξύ άλλων, με την κατάργηση της πρόβλεψης για τη Λεωφόρο Ελευθέρας Πεντέλης, η ομοθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου (κυρίως της τελευταίας διετίας) και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, σε συνδυασμό με την πίεση πολιτών, αιρετών και ορισμένων κομμάτων & βουλευτών, αυτούς τους μήνες.
Η διαδικασία που ακολουθεί είναι, ωστόσο, επίσης χρονοβόρα, με την ελπίδα όλων ότι η Πολιτεία θα τηρήσει σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Έπειτα από μισό αιώνα εκκρεμότητας, η υπομονή ιδιοκτητών και περίοικων έχει εξαντληθεί, κάτι που αρκετοί, ιδίως σε κυβερνητικές θέσεις, ίσως υπολογίσουν καθώς οι βουλευτικές εκλογές προηγούνται των αυτοδιοικητικών…