Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 15/10
Μέσα σε διάστημα 72 ωρών, δυο υψηλά ιστάμενά πρόσωπα στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας επισκέφτηκαν την Πεντέλη. Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου την πύλη του Δημαρχείου Πεντέλης πέρασε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ενώ την Κυριακή 11 Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.
Εδώ και καιρό, το υπουργείο Υγείας και ο Δήμος Πεντέλης συζητούν για μια συνεργασία που θα αφορά τον τομέα της Ψυχικής Υγείας γονέων και μαθητών. Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη ως αρμόδια για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, απεργάζεται ιδέες για το καινοτόμο αυτό πιλοτικό πρόγραμμα που ως τίτλο εργασίας έχει «Μονάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης Σχολικής Κοινότητας Δήμου Πεντέλης».
Από την άλλη, η καλή δουλειά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Παίδων Πεντέλης nδεν πέρασε απαρατήρητη από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, ο οποίος απέδωσε τα εύσημα σε όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. Σε μια εποχή που, ελέω πανδημίας, η Υγεία έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, μόνο καλό μπορούν να κάνουν στην εικόνα του Δήμου Πεντέλης αυτοί οι «υψηλοί προσκεκλημένοι».
Πόσο μάλλον όταν την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του «Αμαλία Φλέμινγκ» εντείνουν την καμπάνια ενημέρωσης που έχουν ξεκινήσει ενάντια στο λουκέτο της πτέρυγας «Μπόμπολα» του νοσοκομείου, η οποία πλέον χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης (χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου και έναντι «αλμυρού» τιμήματος ως ενοίκιο στον ΕΦΚΑ στον οποίο ανήκει ο χώρος).
Διαβάζοντας ξανά το Ψήφισμα που εξέδωσαν το καλοκαίρι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και στο οποίο ζητούσαν την επαναλειτουργία της πτέρυγας «Μπόμπολα» ώστε να «αναβαθμιστεί συνολικά η λειτουργία του Αμαλία Φλέμινγκ και να ενισχυθεί το ΕΣΥ» θυμήθηκα την έκθεση της διαΝΕΟσις με τίτλο «Νέο ΕΣΥ», την οποία συνέγραψαν επτά καθηγητές πανεπιστημίου από πέντε διαφορετικά ΑΕΙ και είδε το φως της δημοσιότητας λίγους μήνες πριν από την έναρξη της πανδημίας.
Σύμφωνα μ’ αυτήν, τo ΕΣΥ, «παρά την αναμφισβήτητη προσφορά του, δεν παύει να χαρακτηρίζεται από τις διαχρονικές παθογένειες της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της ανεπαρκούς διοίκησης και της έλλειψης σχεδιασμού». Όπως αναφέρει ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας, τα χαρακτηριστικά αυτά «έχουν ως αποτέλεσμα ένα νοσοκομειο κεντρικό σύστημα υγείας, με ανεπαρκέστατη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και περιθωριοποιημένη Δημόσια Υγεία – Πρόληψη, ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες υγείας σημαντικού ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα η Ελλάδα σήμερα να είναι η χώρα με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη».
Με άλλα λόγια, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αντί να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά, αναδεικνύεται σε «αδύναμο κρίκο» του συστήματος. Τα συμπεράσματα της έρευνας πρέπει να μας προβληματίσουν όλους. H Υγεία είναι δημόσιο αγαθό («ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα» χαρακτηρίζεται από τα άρθρα 2 και 3 του Συντάγματος) και τα δημόσια αγαθά πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμα. Όταν τρέμουμε μήπως οι κατειλημμένες κλίνες στις ΜΕΘ ξεπεράσουν τις 100 και το Σύστημα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, μάλλον κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει…