Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 21/10
«Μια νέα κανονικότητα που θα συναντάμε στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα». Έτσι χαρακτήρισε τα έντονα καιρικά φαινόμενα (που εδώ και 4 χρόνια συνοδεύονται από ευφάνταστα αρχαϊκά ονόματα όπως «Γηρυόνης», «Ζηνοβία» και «Μήδεια») ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2017 και μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει βιώσει τουλάχιστον δέκα μεγάλες φυσικές καταστροφές που είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο την καλλιέργεια κτισμάτων και καλλιεργειών αλλά και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Η πρόσφατη επέλαση της «Αθηνάς» και του «Μπάλλου» , οι σεισμοί σε Κρήτη, Ελασσόνα και Σάμο, οι καταστροφικές πλημμύρες σε Μάνδρα και Καρδίτσα και κυρίως η φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 χτύπησαν για τα καλά καμπανάκι κινδύνου στους ΟΤΑ που καλούνται να διαχειριστούν μικρές ή μεγαλύτερες κρίσεις ακόμα και αν η ευθύνη δεν τους αναλογεί στο ακέραιο- όπως συνέβη πριν από λίγες ημέρες στον Δήμο Πεντέλης μετά τους πλημμυρισμένους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Σε αυτό το πλαίσιο, κινήθηκε η μελέτη για την υποστήριξη των ΟΤΑ και τη δημιουργία μηχανισμού άμεσης ανταπόκρισης της ΚΕΔΕ από τον Ευθύμιο Λέκκα.
Στον oδηγό, εκτός από τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιακών δομών των δήμων και το επίπεδο εμπλοκής τους στη διαχείριση, αναλύθηκαν και οι επιμέρους ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε κάθε στάδιο, ώστε ο κάθε δήμος να αποκτήσει έναν σύγχρονο επιχειρησιακό σχεδιασμό για τους κινδύνους και τις κρίσεις που τον απειλούν.
Ποιος έχει την ευθύνη για την προληπτική απομάκρυνση του πληθυσμού σε κάθε περίπτωση και πώς αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί; Σε περίπτωση σεισμού, πώς και προς τα πού πρέπει να κινηθούν οι πολίτες; Ποιες είναι οι προληπτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να μειωθούν οι συνέπειες από την εκδήλωση πυρκαγιών – σεισμών – πλημμυρών; Ποιος είναι υπεύθυνος να παρέχει τις πρώτες βοήθειες προς τους πληγέντες και να καταγράψει τις ανάγκες που θα προκύψουν έπειτα από μια καταστροφή;
Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει ο μηχανισμός άμεσης απόκρισης της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση κινδύνων, καταστροφών και κρίσεων. Το ερώτημα «του ενός εκατομμυρίου ευρώ» όμως που δεν είναι άλλο από το ποιος θα νικήσει το τέρας της γραφειοκρατίας ώστε στην επόμενη φυσική καταστροφή που θα χτυπήσει την πόρτα μας οι -όχι άμοιροι ευθυνών- δημότες να ξέρουν που θα απευθυνθούν δεν φαίνεται να απαντάται επαρκώς.
Ζώντας πλέον σε αυτήν την «νέα κανονικότητα» όπως την χαρακτήρισε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και αναμένοντας το επόμενο φυσικό φαινόμενο που θα χτυπήσει την πόρτα μας , ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε στο θέμα καταγράφοντας θύματα ή ζημιές στο μετακαταστροφικό στάδιο.
Η φύση κάνει την δουλειά της. Οι άνθρωποι , άραγε, πότε θα την κάνουν;