Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Με νωπό τον θετικό απόηχο των πρωτοβουλιών της για την ανακύκλωση και τη σήμανση των κάδων, η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες το κείμενο του νέου κανονισμού καθαριότητας, που τέθηκε σε διαβούλευση. Το προτεινόμενο πλαίσιο, όπως σημειώνει η δημοτική Αρχή, οριοθετεί ζητήματα που αφορούν δικαιώματα – υποχρεώσεις δήμου, κατοίκων και επαγγελματιών. Μάλιστα, με… ούριο τον άνεμο από την ανταπόκριση των δημοτών σε καθημερινές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων, οι ιθύνοντες της πόλης δηλώνουν ότι η βασική φιλοσοφία των κανόνων στηρίζεται στην «αλληλοκατανόηση» και την «υπεύθυνη συνεργασία» ανάμεσα σε δήμο και πολίτες, ώστε να ξεπεραστούν «χρόνιες παθογένειες» και «να επιτευχθεί ο στόχος για ένα καθαρό και ανθρώπινο Χαλάνδρι».
Ωστόσο, ο κανονισμός περιλαμβάνει ως «ύστατο μέσο», όπως λέει ο Δήμος, κυρώσεις για τις περιπτώσεις όσων «αρνούνται να συνεργαστούν» ή «αδιαφορούν για την καθαριότητα του προαστίου» και «την προστασία του Περιβάλλοντος». Τα πιο ήπια πρόστιμα, όπως οι ρίψεις αντικειµένων ή µικροαπορριµµάτων εκτός των καλαθιών φτάνουν τα 18 ευρώ, ενώ η ρύπανση µε εµπορικές αφίσες, φέιγ βολάν, σπρέι, ταµπλό αγγίζει έως και 7.000 €.
Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις ενστάσεις ότι η οικολογική συνείδηση των πολιτών δύσκολα αλλάζει με το φόβητρο της επιβολής προστίμων, ιδίως όταν καλούνται να συμμορφωθούν οι «συνειδητά ασυνείδητοι». Μάλιστα, για τους τελευταίους -που αποδεδειγμένα φαίνεται ότι υπάρχουν στην περιοχή και όχι μόνο- ευάλωτο σημείο μοιάζει το σύστημα ελέγχου. Η διοίκηση του δήμου έχει ορίσει ως «αρμόδια όργανα για εφαρμογή του κανονισμού και επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας».
Αυτή την περίοδο η δημοτική αστυνομία αριθμεί πέντε άτομα, με περίπου 30 αρμοδιότητες, σε μια πόλη 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπως είναι το Χαλάνδρι. Το 2013 είχαν καταργηθεί οι θέσεις δημοτικών αστυνομικών σε όλη τη χώρα, με το σώμα να επανέρχεται δύο χρόνια μετά. Το προσωπικό, όμως -που προέκυψε από εσωτερικές μετακινήσεις και όχι επιπλέον προσλήψεις- κάθε άλλο παρά επαρκούσε μέχρι σήμερα. Το τοπίο δεν δείχνει να αλλάζει άμεσα, με την απαγόρευση προσλήψεων στο δημόσιο να συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά. Το δε υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμη απαντήσει σε ερωτήματα βουλευτών σε σχέση με το τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να ενισχύσει τις υπηρεσίες της δημοτικής αστυνομίας στην Αυτοδιοίκηση.
Μπροστά στη διαχρονική αυτή στάση των κυβερνήσεων και για να μην χρειάζεται –είτε με ελλείψεις δημοτικών αστυνόμων είτε χωρίς- να ζούμε σε μια κοινωνία όπου θα επιτηρείται ο καθένας αν πετά τα σκουπίδια του μέσα στον κάδο, μια μικρή «χαραμάδα» ελπίδας υπάρχει από τη νέα γενιά. Στην πρόσφατη ημερίδα για τις περιβαλλοντικές δράσεις των μαθητών σε συνεργασία με τον Δήμο, φάνηκε ότι τουλάχιστον δεν έχουν όλοι… γυρίσει τις πλάτες τους στο μέλλον.