Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 25/02
Μια εβδομάδα μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας που ανέδειξε για μια ακόμα φορά τα αργοπορημένα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού και ο (χιονο)πόλεμος ευθυνών δεν λέει να κοπάσει. Και όλα αυτά εις βάρος του απλού πολίτη, o oποίος την ώρα που πληρώνει κανονικά τους φόρους, την ΔΕΗ και τον ΕΝΦΙΑ στο «επιτελικό κράτος» μένει για 24ωρα χωρίς ρεύμα ψάχνοντας μετά την «Μήδεια» την Θεά Νέμεσις να επέμβει, όπως συμβαίνει σε όλες τις τραγωδίες.
Τις πταίει, λοιπόν; Πολλά ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες ως απάντηση στην «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου». Ο ένας δείχνει τον άλλον ως αποκλειστικό υπεύθυνο, κάθε φορέας έχει την δική του ερμηνεία.
Μετά το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με το οποίο ο Διαχειριστής ζητά άδεια από τα δασαρχεία για κλαδέματα και κοπές δέντρων που βρίσκονται πάνω από τους αγωγούς του δικτύου, η ΚΕΔΕ, το κορυφαίο συλλογικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκαθαρίζει οτι σύμφωνα με τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, την ευθύνη για τις κλαδεύσεις δέντρων που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις του έχει μόνο ο ΔΕΔΔΗΕ.
Κάποιοι από τους ΟΤΑ (Δήμος Βριλησσίων, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής) αποφάσισαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, προχωρώντας σε αγωγές κατά του ΔΕΔΔΗΕ, και κάποιοι άλλοι (όπως ο Δήμος Πεντέλης) δεν επιθυμούν να διαρρήξουν τη σχέση τους με τον Διαχειριστή, καθώς όπως υποστηρίζει η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά, ολοκληρώνεται η μελέτη του σχεδίου υπογειοποίησης του δικτύου καλωδίων και στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες , έργο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από την άλλη, βέβαια, ο αντιδήμαρχος Άγγελος Παλαιοδήμος και εις εκ των βασικών συνεργατών της δημοτικής Αρχής Πεντέλης μιλάει για οραματικές εξαγγελίες, κάτι που δημοσιογραφικά μεταφράζεται ως «επικοινωνιακά τρικάκια» για να «χρυσωθεί το χάπι» της ταλαιπωρίας για δεκάδες Πεντελιώτες.
Και εκεί κάπου χάνεται η μπάλα και κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από… την όαση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Ελλάδα πρέπει να συμβούν πολλά δεινά (ύβρις) για να γίνει ένα καλό (κάθαρσις)… Χρειάστηκε σωρεία καταγγελιών για εργασιακό bullying και σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του θεάτρου προκειμένου να προχωρήσει η θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας για να ελεγχθεί η βία και η κατάχρηση εξουσίας.
Με την ίδια συλλογιστική, φαίνεται ότι έπρεπε να μείνουν χωρίς ρεύμα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, με τον Βόρειο Τομέα της Αττικής να πλήττεται περισσότερο, για να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, που θα καλύπτει Κεντρική Διοίκηση, Δήμους, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες διοικήσεις, δασαρχεία και επιχειρήσεις, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και θα αποκρυσταλλώνει τις αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα της κρατικής λειτουργίας.
Όπως και στην αρχαία τραγωδία, έτσι και σήμερα, η σύγχρονη Ελλάδα διέρχεται απ΄ όλα τα στάδιά. Την Υβριν, την Νέμεσιν και φυσικά την Κάθαρσιν. Φαίνεται πως δεν ήταν τυχαίο που η τελευταία κακοκαιρία ονομάστηκε «Μήδεια»…