Αγαπητοί φίλοι,
Βρισκόμαστε, απ’ ό,τι όλα δείχνουν, λίγο καιρό πριν την τελική διαμόρφωση του σχεδίου νόμου που θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας μας.
Η νέα κυβέρνηση τολμά αυτό που η προηγούμενη δεν αποτόλμησε, δηλαδή από τη «μεταρρύθμιση» των λόγων να περάσει στη «μεταρρύθμιση» των έργων, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο την πιο γενναία διαρθρωτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα .
Το σχέδιο δράσης με το όνομα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δεν είναι απλά μια νέα διοικητική διαίρεση της χώρας επειδή δεν μας άρεσε η προηγούμενη ή επειδή απλά θέλουμε να ανακατευθεί η τράπουλα στο χώρο της Τ.Α.
Η διοικητική μεταρρύθμιση θα προσδιορίσει το ποιο είναι το σύγχρονο κράτος που έχει ανάγκη ο τόπος, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η σημερινή πραγματικότητα με μια αποστεωμένη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, που κατασπαταλά πολύτιμους πόρους από άλλες παραγωγικές ή αναπτυξιακές λειτουργίες για τη χώρα, προκειμένου να δικαιολογήσει τον παρεμβατικό της ρόλο και μια περιφέρεια που αναπαράγει απλώς τη γραφειοκρατία, είναι στρεβλώσεις που αποτελούν τροχοπέδη στο βηματισμό της χώρας προς τα εμπρός και ταλαιπωρούν τον πολίτη. Η αποκέντρωση που επιχειρείται εδώ και χρόνια, αντί να ξεκινά από τα πάνω προς τα κάτω λειτουργεί από κάτω προς τα πάνω, σχηματοποιώντας πλήθος ενδιάμεσων υπηρεσιών που γιγαντώνουν τα προβλήματα και προκαλούν διάχυση των εξουσιών.
Είναι αλήθεια, αγαπητοί φίλοι, ότι η πρώτη ανάγνωση του σχεδίου οδηγεί τη σκέψη στα οράματα που έχουν εδώ και χρόνια οι άνθρωποι που υπηρετούν την Τ.Α. και που είναι:
• όλες οι υπηρεσίες όσο πιο κοντά γίνεται στον πολίτη,
• η ανάπτυξη να μεταφέρεται στο επίπεδο της περιφέρειας,
• η κεντρική εξουσία να είναι ένα μικρό ευέλικτο «κράτος στρατηγείο» με καθαρά επιτελικό ρόλο και αποκεντρωμένες πλήρως εξουσίες.
Το σύνθημα, με το οποίο εκλέχτηκε με ισχυρή πλειοψηφία η νέα κυβέρνηση,
ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, είναι αυτό που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να δρομολογήσει, με αποφασιστικότητα όπως φαίνεται, τη νέα πραγματικότητα και το οποίο κατ’ ουσία υπηρετείται από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το προσχέδιο.
Οι αλλαγές που επέρχονται δεν θα είναι αναίμακτες, γιατί αλλάζουν τις ισορροπίες, ανατρέπουν υφιστάμενες δομές, κλυδωνίζουν το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Όπως συνέβη όμως και στην περίπτωση του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα και πάλι όσοι με περισσή ευκολία έσπευδαν να ανακοινώνουν την άμεση κατάργησή του ενώ τώρα αποδέχονται τη χρησιμότητά του. Είναι φανερό ότι όσοι αντιμάχονται τη μεταρρύθμιση που έρχεται, διακατέχονται από έκδηλη αμηχανία γιατί νιώθουν τη δυναμική της νέας πραγματικότητας.
Τα επιχειρήματα που επιστρατεύονται για να πλήξουν το κύρος της νέας προσπάθειας είναι παντελώς αβάσιμα.
Για παράδειγμα, το επιχείρημα περί μη ύπαρξης πόρων δεν λαμβάνει υπόψη αφ’ ενός ότι η νέα δομή θα χρειαστεί πόρους σε βάθος χρόνου και αφετέρου ότι οι αρχικοί πόροι θα προέλθουν:
α) από την άμεση παρακράτηση μέρους του ΦΠΑ που θα εισπράττεται από μηχανισμούς της νέας δομής,
β) από τον περιορισμό των παθογόνων δημοτικών επιχειρήσεων στις 2.000 από τις 6.000 που είναι σήμερα.
Οι σαρωτικές αλλαγές που επέρχονται έπρεπε να έχουν γίνει «χθες» ίσως και «προχθές». Είμαι προσωπικά πεπεισμένος ότι όσοι τις υποστηρίξουμε θα αισθανόμαστε στο μέλλον «πολιτικά» υπερήφανοι γιατί συνδράμαμε στο να χτιστεί η σύγχρονη Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Γιώργος Σκορδίλης
Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς, μαθηματικός