Το ερώτημα αν πεθαίνει ή όχι το βιβλίο στις μέρες μας θέτει η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας στη Νέα Ερυθραία Ελευθερία Ρούσσου, με αφορμή σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
«Οι Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα. Καινοτομία – Δημιουργικότητα και Κοινωνικά Δίκτυα» ήταν ο τίτλος της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής. Συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι καθηγητές, διευθυντές βιβλιοθηκών κ.ά.
Σε έναν κόσμο ο οποίος καλπάζει και με την Τεχνολογία να προσφέρει απίστευτες δυνατότητες έκφρασης, χρειάζονται οι βιβλιοθήκες σήμερα;
Φυσικά χρειάζονται -είπαν- η συνεισφορά τους είναι πιο φανερή από ποτέ, αλλά οφείλουν οι ειδικοί, να προσέξουν τη μεγάλη αλλαγή .
Το 60% του πληθυσμού σε Ευρώπη και Αμερική και 30% στην Αφρική! έχουν πρόσβαση στα Δίκτυα. Σύμφωνα με έρευνες, η εκτύπωση βιβλίων και άλλων εντύπων, σημειώνει μεγάλη πτώση παγκόσμια. Έχουν μειωθεί οι πωλήσεις βιβλίων ως: α) είδος αρκετά ακριβό, δεν είναι πλέον… η πνευματική τροφή του λαού, προσιτή σε όλους, β) εξαιτίας της διάδοσης του ηλεκτρονικού βιβλίου. Πεθαίνει επομένως, η σπουδαία για όλη την ανθρωπότητα εφεύρεση του Γουτεμβέργιου; Η απάντηση ήταν, αυτό δεν θα συμβεί ποτέ!..Υποχωρεί αρκετά η παραδοσιακή μορφή βιβλίου. Δημιουργούνται όμως ευνοϊκές ευκαιρίες αναγέννησής του, με νέo ύφος στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.
Όπως ο άνθρωπος των σπηλαίων χάραζε το ίχνος του (τη γραφή του) μετά το κυνήγι, οι σύγχρονες βιβλιοθήκες πρέπει να αφήνουν ποιοτική γνώση, να διαδίδουν την ανθρώπινη σκέψη. Η παραδοσιακή βιβλιοθήκη αποθήκευε πλήθος βιβλίων, υπήρχε κατανάλωση, χρήση της γνώσης. Σήμερα αντίθετα, οφείλει να εγκαινιάσει και να λειτουργήσει, τη παραγωγή, τη συμμετοχή στη γνώση. Η βιβλιοθήκη στον 21ο αιώνα αποτελεί χώρο δημιουργίας, συνεργασίας, διάδοσης της σωστής πληροφορίας. Οι βιβλιοθήκες, π.χ. οι Δημοτικές, όπου υπάρχουν, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, σε νέους ρόλους, να γίνουν ανοικτά κέντρα της «διά βίου μάθησης», για τις τοπικές κοινωνίες, κέντρα κοινωνικής επαφής και υποστήριξης. Σπουδαίο και ποικίλο συνεπώς το έργο των έμπειρων βιβλιοθηκονόμων, όταν υπάρχουν! Προσφέρουν -δεν είναι καθόλου απλό- σημαντική βοήθεια, γεφυρώνοντας το χάσμα με τις παλιότερες γενιές και εισάγοντας σωστά τους νέους χρήστες στην εφαρμογή των τεχνολογιών. Πώς το επιτυγχάνουν; Υποστηρίζοντας το υλικό, μεσολαβούν ώστε να κατανοήσουν οι χρήστες πώς θα το αναζητήσουν, θα παραβάλουν, θα συγκρίνουν, θα αξιολογήσουν, θα κρίνουν, χωρίς να χάνεται η ποιότητα, για χάρη της ταχύτητας. Οι πληροφορίες είναι εργαλεία που προάγουν τους χρήστες. Ποιος όμως τις αξιολογεί; Είναι έγκυρες;
Μόνον η ποιοτική, η σωστή εκπαίδευση, από τη πολύ μικρή ηλικία μπορεί να θωρακίσει τους νέους από τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν.
Ο εκπαιδευμένος χρήστης, έχοντας φιλτράρει τη πληροφορία, χρησιμοποιεί θετικά τις νέες τεχνολογίες.
Το ταξίδι της αναζήτησης, της απόκτησης, της διάδοσης της γνώσης είναι μεγάλο, συναρπαστικό, συνεχίζεται και θα συνεχίζεται πάντα προς το μέλλον!..».