Υπέρ της εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης» τάσσεται με άρθρο-παρέμβασή του ο επικεφαλής της παράταξης ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ Νίκος Μπάμπαλος. Το άρθρο του κ. Μπάμπαλου έχει ως εξής:
«Δώδεκα χρόνια μετά τον “Καποδίστρια”, την πρώτη ουσιαστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην αυτοδιοίκηση, επιχειρείται με τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης μια βαθιά τομή στα πράγματα της δημόσιας διοίκησης. Η νέα αρχιτεκτονική είναι μια πρωτόγνωρη θεσμική αλλαγή. Αφορά τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και την αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση, όπου για πρώτη φορά προσεγγίζονται ενιαία. Σχεδιάζεται λοιπόν ένα κράτος λειτουργικό, αποκεντρωμένο, επιτελικό, ευέλικτο, στοχεύοντας ταυτόχρονα στο συνολικό σχεδιασμό των πρωτοβουλιών για ένα αξιόπιστο και λειτουργικό Δήμο στην υπηρεσία του πολίτη.
Για έναν Δήμο που θα θεμελιώνεται σε δυο βασικές αρχές, δηλαδή στην αξιοκρατία και στην διαφάνεια. Έναν Δήμο που κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών και πείθει ότι μπορεί να διαχειριστεί έντιμα και αποτελεσματικά τα χρήματα των πολιτών. Σήμερα που η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με μια γενικότερη κρίση θεσμών, με μια απαξίωση του πολιτικού συστήματος “όλοι ίδιοι είναι”, με την αμφισβήτηση του κράτους πρόνοιας, που οι πολίτες ολοένα και περισσότερο τα φέρνουν δύσκολα, απαιτούνται δομικές αλλαγές για τη ριζική ανασύνταξη κράτους και αυτοδιοίκησης.
Βασική προϋπόθεση είναι, από τη μια η δομική αλλαγή να έχει μόνιμο χαρακτήρα και από την άλλη να μην υπακούει στη λογική πολιτικών σκοπιμοτήτων, συμβιβαστικών διευθετήσεων ή πρόσκαιρων ωφελειών. Ο σαφής καθορισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διάφορων μορφών εξουσίας (σήμερα πέφτει κάποιος με το αυτοκίνητό του σε λακκούβα και πηγαινοέρχεται από τον δήμο στη νομαρχία και από εκεί στο υπουργείο, χωρίς ποτέ να βρει το δίκιο του), η εξοικονόμηση πόρων (από τη μείωση νομικών προσώπων, δημοτικών επιχειρήσεων, άρα αμοιβών, αποζημιώσεων κλπ), η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, η ανάδειξη του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, η αξιοποίηση των νέων μορφών τεχνολογίας, η αξιοκρατία στην πρόσληψη του προσωπικού, η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών πρέπει να είναι τα ζητούμενα στη μεταρρύθμιση αυτή. Η επιτυχία του “Καλλικράτη” είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα παραπάνω.
Θεσμοθετείται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση και δημιουργούνται 13 αιρετές περιφέρειες. Εισάγεται έτσι ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη και του αιρετού περιφερειακού συμβουλίου. Η περιφέρεια αναλαμβάνει τον ενιαίο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής της, η οποία πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή του πολίτη, και τη διαχείριση των ΠΕΠ και του ΕΣΠΑ, έχοντας την ευθύνη στην αντιμετώπιση όλων των περιφερειακών προβλημάτων. Στο επίπεδο τώρα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, που σήμερα χρειαζόμαστε ισχυρούς, αποτελεσματικούς δήμους στην υπηρεσία του πολίτη, από τους 1034 ΟΤΑ δημιουργούνται 370 – 380 δήμοι περίπου.