Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου και τις αποπροσανατολιστικές εκδηλώσεις εορτασμού από τη διοίκηση του Δήμου στην κεντρική πλατεία με το μοίρασμα λουλουδιών, καλλυντικών και διαγωνισμό με δώρα είδη περιποίησης, η παράταξη μας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την ιδία μέρα, ανέδειξε την πραγματική διάσταση και σημασία της συγκεκριμένη ημέρας. Συγκεκριμένα ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης μας Αναστασιάδης Πέτρος έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:
«Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη, ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με πρόταση της Γερμανίδας κομμουνίστριας Κλάρας Τσέτκιν και σε ανάμνηση της μεγάλης αιματοβαμμένης διαδήλωσης και απεργίας των εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης στις 8 Μάρτη 1857.
Ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, γιατί έβαλε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της πάλης κατά της ανισοτιμίας ανδρών – γυναικών, σε συνδυασμό με τον αγώνα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση.
Τα δικαιώματα που οι γυναίκες έχουν αποκτήσει μέσα από αγώνες χρόνων σήμερα έχουν στοχοποιηθεί. Ο κίνδυνος της ανεργίας, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, οι μικρότεροι μισθοί, ήδη οδηγούν και στο μέλλον ακόμα περισσότερο, τις γυναίκες να εργάζονται μέχρι τα βαθειά γεράματα, είτε για να συμπληρώσουν το εισόδημα, είτε για να αυξήσουν τη σύνταξη τους.
Η επερχόμενη εκβιαστική άνοδος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών είτε μέσω της εξαίρεσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων γυναικών από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, είτε μέσω της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών – γυναικών στα 65 χρόνια, βαφτίζεται «εθελοντική παραμονή στην εργασία», «ισότητα των δυο φύλων», «άρση αδικιών μεταξύ ασφαλισμένων».
Η πενταετής διαφορά στα όρια συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι ούτε προνόμιο, ούτε πρόωρη συνταξιοδότηση. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, των αυξημένων αναγκών των γυναικών λόγω των βιολογικών διαφορών, αλλά και των ανισοτήτων στην καπιταλιστική κοινωνία.
Σ’ αυτά τα πλαίσια οι γυναίκες πρέπει να διεκδικήσουν όσα δικαιώματα ανταποκρίνονται στις σημερινές δικές τους ανάγκες και που η φιλομονοπωλιακή πολιτική απ’ όποιον κι αν εφαρμόζεται, τους τα στερεί.
Για την δική μας παράταξη, τα πιο σημαντικά είναι:
Σταθερή δουλειά για όλες τις εργαζόμενες.
Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, με πλήρη μισθολογικά – ασφαλιστικά δικαιώματα.
Σύνταξη για τις γυναίκες στα 55 χρόνια και στα 50 για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Διατήρηση της 5ετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση γυναικών – ανδρών.
Ουσιαστική προστασία της μητρότητας. Άδειες κυήσεως, τοκετού, θηλασμού για όλες τις γυναίκες δύο μήνες πριν και έξι μετά τη γέννηση του παιδιού. Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Κρατικοί – δωρεάν βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, δημόσια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.
(καθώς και άλλα που το ίδιο το γυναικείο κίνημα διεκδικεί).
Σε έναν Δήμο που έχει θεσπίσει τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, που εφαρμόζει όλες αυτές τις αρνητικές εργασιακές σχέσεις στις γυναίκες που εργάζονται στις υπηρεσίες του, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, δεν θα περίμενε κάνεις να ήταν τίποτα άλλο από αποπροσανατολιστικές.
Σε μια περίοδο που επιβάλλεται καταιγίδα αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων θα περίμενε κανείς μια άλλη μορφή εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή. Η 8η Μαρτίου είναι μέρα που το εργατικό και γυναικείο κίνημα κάνει το δικό του απολογισμό και προετοιμάζει τη συνέχεια στη δράση του. Σε αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις».
Για την παράταξη
ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Καρατζά Λούλα
Αναστασιάδης Πέτρος