❍ ❍ ❍
Διαβάζω στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (14/3/2010) το ρεπορτάζ της Ρούλας Παππά – Σου-λούνια με τίτλο: «Φύλακες άγγελοι
στους δρόμους. Ποιες είναι και πως δρουν οι ομάδες των εθελοντών που προσφέρουν βοήθεια σε ναρκομανείς ιερόδουλες και αστέγους».
«Τη νύχτα οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας αλλάζουν, σαν τα σκηνικά στα θέατρα και η σκηνή ανεβάζει τη ζωή των άλλων. Ένα μωσαϊκό ανθρώπων με δική τους γλώσσα, δικούς τους κανόνες συμπεριφοράς, με πολλές ταυτότητες. Άποροι, άστεγοι ναρκομανείς, ιερόδουλες, τραβεστί.
Ζωές που έχουν συντριβεί ήδη και δεν επηρεάζονται από τη δίνη της οικονομικής κρίσης. Τι να χάσουν άλλωστε; Οι ανάγκες τους είναι πια στοιχειώδεις, μετρημένες: φαγητό, ύπνος, ρούχα, φάρμακα, λίγα ευρώ για νοθευμένη ηρωίνη, σύριγγες, προφυλακτικά.
Δίπλα τους, περπατούν και άλλοι… Τους ακολουθούν χωρίς να ρωτούν, ακούν χωρίς να κριτικάρουν, ενημερώνουν χωρίς να πιέζουν, προσφέρουν βοήθεια χωρίς να την επιβάλλουν. Έχουν πολλά ονόματα: Γιατροί του Κόσμου, το Στέκι του ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, ομάδες του Δήμου Αθηναίων από το Κέντρο Υποδομής και Αλληλεγγύης, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το σωματείο «Νέα Ζωή» της Ευαγγελικής Εκκλησίας.
Τη δουλειά τους την επιβάλλει η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που καλύπτεται από θάνατο κι από ζωή.
Αθόρυβα και με ιδιαίτερη προσοχή περπατήσαμε δίπλα τους. Η σχέση εμπιστοσύνης που έχουν δημιουργήσει είναι εύθραυστη. Συναντήσαμε τουλάχιστον 30 άτομα, άντρες, γυναίκες, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, πρώην χρήστες.
Αποδεχόμαστε τα πάντα. Σκοπός μας δεν είναι να οδηγήσουμε τους χρήστες στη θεραπεία. Δεν είμαστε «κράχτες» ούτε ηθικολογούμε, το ζητούμενο είναι να είναι ασφαλείς μέσα στη χρήση και να έχουν ποιοτικότερη ζωή. Ότι και να είναι, κλέφτες, πόρνες, ναρκομανείς, αποδεχόμαστε τα πάντα.
Η εχεμύθεια είναι δεδομένη. ΚΕΘΕΑ, Παν. Σαϊβανίδης».
❍ ❍ ❍
Το τρίτο αισιόδοξο μήνυμα το παίρνω από τα ΝΕΑ (6-7 Μαρτίου 2010 – «Πρωταγωνιστές», στου Στ. Θεοδωράκη). Μας έρχεται από την Κρήτη. Ο Ν. Ψυχογιός λοιπόν, ανοίγοντας τα θεμέλια της νέας κατοικίας του, λίγο έξω από το Ηράκλειο, βρέθηκε προ εκπλήξεως, αντικρίζοντας έναν αρχαίο τάφο γεμάτο από καλοτακτοποιημένα μικρά και μεγάλα αγγεία. Η πρώτη σκέψη του ήταν η καθυστέρηση του έργου λόγω της εμπλοκής της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Φίλοι και γνωστοί τον συμβούλεψαν κατ’ αρχή να σιωπήσει, να καταστρέψει τα ευρήματα ή να τα μοσχοπουλήσει σε αρχαιοκάπηλους. «Ξεχάστε το σπίτι σας και οπωσδήποτε το οικόπεδό σας», έλεγαν.
Εκείνος όμως συγκινημένος από την ιερότητα του χώρου τούτου, που ευτύχησε να φιλοξενεί για χιλιάδες χρόνια το οικόπεδό του, δήλωσε το γεγονός στην αρμόδια υπηρεσία. Και ω του θαύματος! Ειδικό συνεργείο της Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων ολοκλήρωσε την ανασκαφή σε μιάμιση μέρα μόνο, ανασύροντας 84 αγγεία. Την επομένη του επιτράπηκε να συνεχιστούν οι οικοδομικές εργασίες. Το πράγμα σηκώνει τσικουδιά, σύντεκνε!
• Και το καλύτερο για το τέλος: Η ποιήτρια Κική Δημουλά βραβεύτηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το συνολικό της έργο.
Ελένη Καραμπέτσου
Δασκάλα στο πρόγραμμα «Μαθαίνω Ελληνικά»
του Δήμου Αμαρουσίου