Η επισήμανση και βελτίωση των επικίνδυνων σημείων
Η κακή ποιότητα της οδικής υποδομής στη χώρα μας καθιστά τη συμμετοχή του παράγοντα αυτού μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις άλλες χώρες της Ε.Ε.
Η πρόσφατη κατασκευή οδών υψηλών προτύπων και ορθής σήμανσης (π.χ. Αττική Οδός) έχει συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των ατυχημάτων που οφείλονται σ’ αυτόν τον παράγοντα. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό των ατυχημάτων παρουσιάζεται στο δευτερεύον οδικό δίκτυο και σε κύριους οδικούς άξονες που εξακολουθούν να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας (π.χ. βόρειος οδικός Άξονας Κρήτης, Πέταλο Μαλλιακού, Εθνική Οδός Κορίνθου Πατρών κ.λπ.).
Είναι απαραίτητο να επισημανθούν με επιστημονικές μεθόδους και τη βοήθεια της Τροχαίας όλα τα επικίνδυνα σημεία του υπεραστικού και οδικού δικτύου της χώρας και να προγραμματισθεί η βαθμιαία βελτίωσή τους.
Ανάλογη προσπάθεια που έγινε στις αρχές τις δεκαετίας του ‘80 είχε άριστα αποτελέσματα όπου υλοποιήθηκε (4), (5), (6). Δυστυχώς η υλοποίηση ήταν περιορισμένη και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ανεπαρκής, εκτός από ελάχιστες ερευνητικές πανεπιστημιακές εργασίες (6).
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, σε 3 θέσεις με αυξημένο αριθμό ατυχημάτων (black spots) όπου έγιναν το 1984, βελτιώσεις είχαμε μείωση του αριθμού των ατυχημάτων με νεκρούς ή και τραυματίες από 44 κατά την πενταετία πριν τις βελτιώσεις σε 16 κατά την πενταετία μετά, δηλαδή κατά 64%. Η μείωση έφθασε το 83% στη μόνη θέση όπου έγιναν όλες οι προτεινόμενες βελτιώσεις.
Έως ότου ανατεθούν και εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες για όλη τη χώρα θα έπρεπε να εφαρμοστούν άμεσα οι μελέτες που έχουν γίνει για ορισμένα τμήματα εθνικών οδών με αυξημένη επικινδυνότητα. Δυστυχώς η υλοποίηση των μελετών αυτών εκκρεμεί από καιρό.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
(1) Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη μελέτη του προβλήματος των τροχαίων ατυχημάτων «Πόρισμα για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα» Αθήνα, Μάϊος 1996, Τυπογραφείο της Βουλής.
(2) Ε.Μ. Πολυτεχνείο, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής «Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα. Άμεσες και μεσοπρόθεσμες Δράσεις». Αθήνα, Ιανουάριος 2005.
(3) European Transport Safety Council “Police Enforcement Strategies to reduce traffic casualties in Europe” 1999.
(4) Φραντζεσκάκης Ι. «Μέτρα Αμεσης Υψηλής Ανταποδοτικότητας στην Ελλάδα» Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας. Πρεσβεία Μ. Βρετανίας – Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. 24 Ιανουαρίου 2002.
(5) Φραντζεσκάκης Ι. «Ερευνητικές Εργασίες Κυκλοφοριακής Τεχνικής στο ΕΜΠ. Ακαδημαϊκά έτη 1988-89 έως και 1992-93. Μέρος 1. Εισαγωγή-Οδική Ασφάλεια» Επιστημονική Εκδοση Τεχνικών Χρονικών, Περιοχή Α,Τεύχος 2, 1994.
(6) Φραντζεσκάκης Ι., Γκόλιας Ι., Κανελλαΐδης Γ. «Έρευνα στην Κυκλοφοριακή Τεχνική στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο. Τεύχος 1: Έρευνα στην Οδική Ασφάλεια» Γ’ Εκδοση. Αθήνα. Μάρτιος 1999.
Του Ι.Μ. Φραντζεσκάκη ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ