8. Εκτός Βουλής.
Μεγάλο κέρδος η αποπομπή Καρατζαφέρη και η αδυναμία εισόδου Ντόρας και Μάνου. Η περίφημη «δεξιά πολυκατοικία» έχει μακρύ δρόμο, για την μετατροπή της σε ενιαίο αξιόπιστο χώρο. Καλό θα ήταν να έμπαιναν οι Οικολόγοι, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να το πάρει απόφαση ότι δεν πείθει και δεν πρόκειται να αποκτήσει μαζικότητα. Καφενεία πολιτικών συζητήσεων υπάρχουν πολλά στην επικράτεια…
Οι επόμενες φάσεις
Η διαχείριση των αποτελεσμάτων από όσους καίγονται να αποκτήσει η Ελλάδα μια νέα κυβέρνηση υλοποίησης των μνημονίων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, εξελίσσονται οι διεργασίες της διερευνητικής. Τα σενάρια είναι πολλά και διαφορετικά. Οι πρώτες ενδείξεις από το ΔΝΤ και τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ είναι ότι θα ενταθεί η τακτική του «μαστιγίου και καρότου», μόνο που αυτή τη φορά οι εκβιασμοί μπορεί να φέρουν αντίθετο αποτέλεσμα. Με κάθε τίμημα θα αναζητηθεί η αποφυγή επαναληπτικών εκλογών.
Η εκλογή Ολάντ και οι κακές επιδόσεις της γερμανικής συγκυβέρνησης στις τοπικές εκλογές, παράλληλα με πολλά άλλα ανησυχητικά μηνύματα από σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ, αναγκάζουν τον σκληρό γερμανικό-φινλανδικό και αυστριακό της πυρήνα, κι από κοντά το ΔΝΤ, να εξετάσουν εναλλακτικά σχέδια χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας. Θα δούμε αν αυτό γίνει πραγματικότητα και αν μπορεί να αντιστραφεί η ευρωπαϊκή ύφεση…
Το σύνδρομο… «Χίντεμπουργκ»
Η «ατμομηχανή της Ευρώπης», όπως με καμάρι την χαρακτήριζαν οι θαυμαστές της, έχει μετατραπεί σε… «δήμιο της Ευρωζώνης»! Με την εμμονή τους στη «δημοσιονομική πειθαρχία», οι Γερμανοί τίναξαν κυριολεκτικά στον αέρα τις προοπτικές μιας ήπιας πολιτικής και πιο έντονης οικονομικής ενοποίησης, φέρνοντας το ευρωπαϊκό όνειρο στο χείλος του γκρεμού και εκατομμύρια Ευρωπαίων στα όρια της φτώχειας και στην αναγκαστική μετανάστευση.
Θυμίζουμε ότι οι δύο πόλεμοι του 20ού αιώνα στέρησαν -εκτός των άλλων- από την Γερμανία το καθεστώς της αποικιοκρατούσας χώρας (Α΄ΠΠ) και της υπερδύναμης (Β΄ΠΠ), ενώ οι δύο πλήρεις καταστροφές της παραγωγικής της ισχύος επέτρεψαν στη Βρετανία να παραμείνει υπερδύναμη (Α΄ΠΠ) και στις ΗΠΑ να καταστούν η διάδοχος (Β΄ΠΠ), με τα τεράστια οικονομικά οφέλη που αποκόμισαν από τον πόλεμο!
«Τρίτη και φαρμακερή», που λέει κι ο λαός μας! Το όραμα μιας Ευρωζώνης ισοδύναμης με τις οικονομικές υπερδυνάμεις του μέλλοντος (Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία κλπ) μοιάζει πια πολύ μακρινό. Με μόλις 80 εκατομμύρια εσωτερική αγορά και έναν ολοένα πιο εχθρικό ευρωπαϊκό περίγυρο, η Γερμανία «δεν έχει στον ήλιο μοίρα»! Χάρη στα γνωστά σύνδρομά του, το γερμανικό πολιτικό κατεστημένο μοιάζει να χάνει τα πάντα σε μια ζαριά. Θυμίζει παραστατικά το αερόπλοιο «Χίντεμπουργκ», που κάηκε εντός λίγων λεπτών στο Νιού Τζέρσι, μπροστά στα μάτια χιλιάδων θεατών της προσγείωσής του, που περίμεναν να αποθεώσουν το τεχνολογικό επίτευγμα της αναδυόμενης και πάλι γερμανικής αεροναυπηγικής! Συμπτωματικά, ήταν στις 6 Μαΐου 1937, ίδια μέρα με τις ελληνικές εκλογές!
Σε ένα παγκόσμιο τοπίο με ραγδαία αυξανόμενο ανταγωνισμό, παρόμοια σοβαρά λάθη θα μετατρέψουν τη Γερμανία σε «φτωχό συγγενή» των μελλοντικών υπερδυνάμεων και -σταδιακά- θα ακυρώσουν την πρωτοπορία της σε πολλούς παραγωγικούς τομείς. Η μικρή Ελλάδα, με το ξεκάθαρο μήνυμα των εκλογών της, δήλωσε και πάλι παρούσα σε όσα εξυφάνθηκαν πίσω από την πλάτη της, σε αγαστή συνεργασία εγχώριων Εφιαλτών με ξένους «επαγγελματίες». Θα μπορέσει το ανεπαρκές πολιτικό μας σύστημα να αξιοποιήσει τη συγκυρία;
Χρήστος Φωτιάδης