Η υπερεκμετάλλευση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι το πετρέλαιο, οι αέριοι υδρογονάνθρακες, ο λιγνίτης, αλλά και τα προβλήματα που προκαλούν οι περισσότερες από αυτές στο περιβάλλον, έκαναν τους επιστήμονες να στραφούν σε ήπιες μορφές ενέργειας, όπως είναι οι ανανεώσιμες και να πειραματιστούν με επιτυχή αποτελέσματα.
Γράφει η Κατερίνα Μουστάκη, δημοτική σύμβουλος, γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς
Ο αέρας, ο ήλιος, η γεωθερμία είναι μερικές ανεξάντλητες πηγές ενέργειας, οι οποίες στη χώρα μας υπάρχουν εν αφθονία.
Σιγά σιγά και κυρίως οι νεότεροι, έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα που δημιουργείται στο περιβάλλον από τις μη ανανεώσιμες πηγές και κυρίως στη πλειονότητά τους αποκλείουν την πυρηνική ενέργεια, η οποία ενώ μοιάζει να είναι ανεξάντλητη, είναι η χειρότερη, η πλέον επικίνδυνη και ύπουλη μορφή ενέργειας. Τα τελευταία γεγονότα της Ιαπωνίας φαντάζομαι δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο.
Έτσι, η συνεχής αναζήτηση για τις νέες ήπιες μορφές ενέργειας από τους ειδικούς οδηγεί σε πειράματα με επιτυχή αποτελέσματα.
Ένα τέτοιο πείραμα αφορούσε στην εκμετάλλευση ενέργειας από το ανθρώπινο σώμα.
Το πείραμα «τόλμησαν» επιστήμονες στη Σουηδία και μάλιστα στον σταθμό της Στοκχόλμης.
Η ιδέα των Σουηδών ήταν πολύ απλή, πρωτοποριακή και δύσκολα θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι ήταν αληθινή.
Ο άνθρωπος όταν κινείται παράγει ενέργεια, την πιο καθαρή στον πλανήτη. Αυτή η ενέργεια, σκέφθηκαν οι επιστήμονες ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη. Έτσι πειραματίστηκαν σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό και συγκεκριμένα της Στοκχόλμης, όπου 250.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά το τραίνο.
Η θερμική ενέργεια που αποδίδεται στο περιβάλλον του σταθμού ανεβάζει, με απόλυτα φυσικό και καθαρό τρόπο, τη θερμοκρασία του χώρου περίπου 20-22 βαθμούς Κελσίου.
Αυτή η θερμότητα πηγαίνει χαμένη, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συμβάλλει στη θέρμανση ενός κτηρίου.