Ο τελευταίος Άγιος της Oρθοδοξίας, μόλις λίγων ημερών, (από 27.9.2013) «Φάρος» της Μητρόπολης Αμαρουσίου, Κηφισιά και Ωρωπού.
Πως ένα παιδί απ’ τον Αη-Γιάννη Αλιβερίου με το όνομα Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης έγινε «Γέρων Πορφύριος» εγκαταστάθηκε στο Καθίδρυμα της Ι. Μητρόπολης Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Ωρωπού (πρώην Αττικής) «Ησυχαστήριον η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος» στο Μήλεσι και ανακηρύχθηκε Άγιος ως «Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης».
Ξαφνικά… προχθές (27.9.2013), πριν λίγες μέρες, οι καμπάνες του «Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος» έργο του Γέροντος Πορφυρίου και Καθίδρυμα της Ι. Μητρόπολης Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Ωρωπού, ηχούσαν αδιάκοπα χαρούμενα. Άλλες καμπάνες αντηχούσαν με τον ίδιο τρόπο απέναντι, απ’ την άλλη μεριά της θάλασσας, απ’ την Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Αμαρύνθου, απ’ τον Αη Γιάννη Αλιβερίου, απ’ τη Ι. Μονή Λευκών Αυλωναρίου. Συμμετείχαν η Πολυκλινική Αθηνών, η Καλλιθέα Πεντέλης, η Ι. Μονή Νταού Πεντέλης, η Ι. Μονή Πεντέλης, το Άγιον Όρος. Ελλάδα, Κύπρος, Αντιόχεια, Ρουμανία, Ρωσία κ.α.
Ο νότιος Ευβοϊκός και για τις δύο ακτές του ήταν ένα «πέλαγος χαράς». Αλλά σε λίγο στο Ησυχαστήριο στο Μήλεσι ήταν άνθρωποι απ’ όλο τον πλανήτη, προσεύχονταν και πανηγύριζαν. Τι ακριβώς είχε γίνει;
«Η Αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου». Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, σε τακτική συνεδρία υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, «ανέγραψεν εις το Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Ιερομόναχον Πορφύριον τον Καυσοκαλυβίτην»… «σήμερον Τετάρτην 27ην Νοεμβρίου 2013». Αυτός ήταν ο λόγος για τις καμπανοκρουσίες τις πανηγύρεις και τη χαρά οι οποίες συνεχίζονται αδιάκοπα. Η Νότια Εύβοια και τα χωριά της θα γιορτάσουν επίσημα την 29η Δεκεμβρίου. Στο Ησυχαστήριο στο Μήλεσι έχει αρχίσει μια αδιάκοπη προσέλευση ανθρώπων που θέλουν να τιμήσουν ο καθένας με τον τρόπο του το νέο Άγιο, που πολλοί θυμούνται σαν έναν άνθρωπο ανάμεσά μας. Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου κατά την Πανηγυρική Λειτουργία στο Ιερό Ησυχαστήριο ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μητροπολίτης Μελίτων «διάβασε τα γράμματα» της Αγιοκατάταξης του Γέροντος Πορφυρίου και μίλησε γι’ αυτόν. Δίπλα στο μικρό κελί του με το αφρολέξ όπου δεχόταν και ευλογούσε τα τέκνα του, σχημάτιζαν «ουρές». Πλήθος κόσμου την ημέρα αυτή και την επόμενη 2 Δεκεμβρίου κατά την πρώτη εορτή της μνήμης του «Οσίου Πατρός ημών Πορφυρίου» δάκρυζε από συγκίνηση.
Από τότε η Ι. Μητρόπολη Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Ωρωπού έχει τον νέο Άγιό της και το νέο Προσκύνημά της.
Ποιος ήταν ο νέος Άγιος που ήδη αναγνωρίζει ολόκληρη η Ορθοδοξία, που υπάρχουν ήδη ναοί προς τιμή του π.χ. στη Βηρυτό, που θεωρείται, διορατικός, προορατικός και ιαματικός; Η Βιβλιογραφία σχετικά με τον νέο Άγιο Πορφύριο αρχίζει ήδη να θεωρείται ογκώδης, οι συγγραφείς από καθηγητές Πανεπιστημίου (όπως ο κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης καθηγητής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών), μέχρι απλούς μαθητές του, αφορά Πρωτόκολλα για το βίο και τα έργα του, που πραγματικά αφήνουν άναυδο έναν αναγνώστη και με πολλές δυσκολίες να τα πιστέψει ως καθημερινός άνθρωπος.