Είμαστε 4,5 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014. Το τοπίο είναι θολό, από πλευράς και μόνο υποψηφιοτήτων, στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, γιατί δυστυχώς σε όλα τα υπόλοιπα είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει. Πρώτα απ όλα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως ότι συμβαίνει σε Κεντρικό επίπεδο είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΟ με αυτά που αυτή την στιγμή συμβαίνουν στην Τ.Α.
Από τον Απόστολο Χατζηλιάδη
δημότη Λυκόβρυσης – Πεύκης
Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές σηματοδοτούν μια νέα περίοδο στην ιστορία του θεσμού. Οι ΟΤΑ, με ευθύνη και των ηγεσιών τους, έχουν μετατραπεί σε «τοπικά κράτη» και είναι μόνο κατ’ όνομα ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Την εποχή, που οι πολίτες δέχονται επίθεση από παντού και βρίσκονται σε μόνιμη άμυνα και ανασφάλεια, η Τ.Α, δια των οργάνων της, αλλά και τοπικά, διαγκωνίζεται για επιχορηγήσεις, με στόχο, κυρίως από ορισμένους να κρατήσουν τις θέσεις τους ή να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι ξανά στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, λέγοντας για μια ακόμη φορά ψέματα στους πολίτες.
Η Τ.Α σήμερα είναι υπερσυγκεντρωτικός θεσμός του Κράτους δηλαδή αποκεντρωμένη Κεντρική Κυβέρνηση, που υπηρετεί δυστυχώς τα όποια συμφέροντα, αυτών που αποτελούν την Κεντρική Κυβέρνηση. Έτσι είναι σε μόνιμη δράση η συκοφαντική επίθεση στην Τ.Α., η μείωση των πόρων τουλάχιστον κατά 40%, καθως και η υποβάθμιση του ρόλου της. Παραδειγματικά αναφέρω τις απολύσεις, την πίεση για νέες απολύσεις – διαθεσιμότητες και την οικονομική υποβάθμισή της.
Η Τ.Α. μετατρέπεται σιγά σιγά σε μηχανισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης, χωρίς καμία οικονομική διοικητική και αναπτυξιακή αυτοτέλεια.
Σήμερα ΥΠΗΡΕΤΕΙ μέσω των Κεντρικών και Περιφερειακών οργάνων της, αλλά και των Δημάρχων της τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ που εφάρμοσαν οι Κυβερνήσεις από το 2010.
Είναι αλήθεια ότι από το 2002, που δεν έχω θεσμική θέση στα κοινά της Πεύκης έχουν αλλάξει παρά πολλά πράγματα στην χώρα μας, αλλά περιέργως δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τα πρόσωπα, που ασχολούνται με τον Δήμο μας.
Σήμερα ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης είναι ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΣ. Χρωστάει πολύ περισσότερα χρήματα, απ’ ό,τι μπορεί να πληρώσει και δεν υπάρχουν πόροι για να αντλήσει αυτά τα χρήματα. Συγκεκριμένα, ο Δήμος σήμερα έχει ετήσιο χρέος, «μπαίνει μέσα», που λέμε 1.200.000 έως 1.500.000 ευρώ τον χρόνο. Από πού μπορεί να αντλήσει αυτά τα χρήματα; ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ.
Τι φταίει για αυτήν την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας; ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οι προηγούμενες Δημοτικές αρχές, με εξαίρεση την τελευταία Δημοτική Αρχή, χρέωσε με δάνεια τον Δήμο για κάποια έργα των οποίων η χρησιμότητα είναι συζητήσιμη, αλλά έγιναν χωρίς να ληφθεί υπ. όψιν μια βασική οικονομική αρχή, ότι το χρέος δεν πρέπει να ξεπερνά ένα ποσοστό των εσόδων, για να είναι βιώσιμο. Δυστυχώς υπήρχε και πιθανώς υπάρχει ακόμη η άποψη ότι εφ όσον μπορούμε να πληρώνουμε, τότε δεν πειράζει που χρωστάμε. Δεν υπολογίσθηκε όμως ότι η λειτουργία του Δήμου στηριζόταν στις επιχορηγήσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης, που η ΙΔΙΑ θεσμοθετούσε με δικούς της νόμους στην Βουλή. Έτσι οι ΟΤΑ έγιναν σιγά-σιγά υπάλληλοι της Κεντρικής Εξουσίας και όχι ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.
Τώρα λοιπόν που η Κυβέρνηση μείωσε τους πόρους κατά 40% ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Συγχρόνως μετέφερε στην ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ υπηρεσίες, χωρίς κανένα πόρο με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των Δήμων, αλλά και οι πολίτες να πιστεύουν ότι έχουν την ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η τετραετία 2006-2010, όταν με ευθύνη ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, μεταφέρθηκαν τα δάνεια του Δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε Εμπορικές Τράπεζες. ΤΟΤΕ τα περισσότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισαν αυτήν τη ρύθμιση. Έτσι τώρα που όσοι Δήμοι έχουν δάνεια στο Τ.Π.Κ.Δ. τα ρυθμίζουν, ενώ όσοι έχουν στις Εμπορικές Τράπεζες, δεν μπορούν.
Ποιο είναι το τοκοχρεολύσιο για αυτά τα δάνεια στον Δήμο μας; 1.800.000 ευρώ τον χρόνο, γιατί η Δημοτική Αρχή ήθελε και τριετή περίοδο χάριτος στα δάνεια, που αύξησε ΥΠΕΡΟΓΚΑ το τοκοχρεολύσιο.
Συγχρόνως η σπατάλη σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου στη συγκεκριμένη τετραετία, έκανε το χρέος του Δήμου ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ.