Με επιστολή της η υπό σύσταση δημοτική παράταξη Λυκόβρυση Πεύκη 2020 τοποθετείται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η νέα γενιά και την αξία ενθάρρυνση των νέων για ενεργό συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Ακολουθεί η επιστολή, η οποία και υπογράφεται από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, «έναν πολίτη της πόλης μας» κατά την προσφιλή διατύπωση του φερόμενου «Υψηλάντη», το έτερον πολιτικό ήμυσι του Παναγιώτη Ιωάννου στη διαδικασία σύστασης της νέας δημοτικής κίνησης:
Και τί να κάνεις με τους νέους; Μάλλον η ερώτηση είναι τι θα κάνουν αυτοί μαζί σου. Το πιο ισχυρό στοιχείο συνοχής για μια κοινωνία με την ευρεία ή τη στενή έννοιά της, η γενεσιουργός δύναμή της, δεν είναι άλλη από τους νέους. Η γενιά της ύφεσης στην Ελλάδα είναι μάλλον η πιο δημιουργική των τελευταίων δεκαετιών. Αν κάποιος παρατηρήσει με προσοχή θα δει ότι οι νέοι σήμερα δεν είναι μια στρατιά υποτονικών ανέργων.
Είναι περισσότερο μια δραστήρια κοινωνική ομάδα που με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχει αποκτήσει, ιδιαίτερα σε τεχνολογικό επίπεδο, καταφέρνει να ανταπεξέρχεται σε δύσκολες συγκυρίες, να επιβιώνει, να δημιουργεί, να φαντάζεται, να αγωνίζεται, να προσπαθεί μα πάνω από όλα να ονειρεύεται και να αγαπά.
Γιατί οι νέοι δίπλα μας κάνουν σπουδαία πράγματα. Ανοίγουν πρωτότυπες επιχειρήσεις, συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης, δημιουργούν εθελοντικές ομάδες και μέσω αυτών βοηθούν όσους έχουν ανάγκη ή καθαρίζουν τα πάρκα μας, παίρνουν ως ενσυνείδητη επιλογή το ποδήλατο και όχι το αμάξι.
Αυτή η γενιά έχει πολλά να δώσει ακόμα και διαθέτει όλα τα στοιχεία που καθιστούν ένα πολίτη υπεύθυνο και συνειδητοποιημένο. Υπάρχει το πολιτιστικό υπόβαθρο και οι δεξιότητες, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να μην αφήσει να πάνε χαμένες. Αν δεν δοθεί το βήμα στους νέους να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στα πάσης φύσεως δρώμενα χάνουμε ένα πάρα πολύ παραγωγικό κομμάτι του κοινωνικού ιστού της πόλης μας.
Οι νέοι του σήμερα έχουν «τριφτεί» και ανδρωθεί στην Ελλάδα του Μνημονίου και της λιτότητας. Αν έχουν τη δημιουργική φαντασία που τους επιτρέπει να επιβιώνουν σε τόσο δύσκολους καιρούς, τότε αναμφισβήτητα μπορούν και επιβάλλεται να συμμετέχουν στα κοινά της πόλης. Είναι στο χέρι όλων να τους αφήνουν χώρο να κινηθούν και περιθώρια για πρωτοβουλίες. Είναι στο χέρι όλων να τους παρακινούν να εργασθούν για το κοινό καλό χωρίς ωφελιμιστικές βλέψεις.
Σε μια τέτοια εποχή λοιπόν που η τεχνολογία δημιουργεί διαφορετικές δομές και πρακτικές και αλλάζει το τοπίο της κοινωνίας είναι επιτακτική η ανάγκη να ενθαρρύνονται οι νεότεροι να ασχοληθούμε τον τόπο μας…
Εμμανουήλ Ξάνθος,
ένας πολίτης της πόλης μας