Ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος με την Παράταξη ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ του νέου δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, Σωτήρης Παπαμιχαήλ, γράφει με αφορμή τη διαφοροποίησή τού απελθόντος δημάρχου Βασίλη Ζορμπά στην πρόταση του κ. Σταθόπουλου για συναίνεση στις δημαιρεσίες.
«Εναρκτήρια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί η συγκρότηση του σε σώμα με την εκλογή τριμελούς Προεδρείου (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γραμματέας).
Απόφαση υποχρεωτικά συνθετική, με την έννοια ότι ο ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» επιβάλλει την εκλογή ως προέδρου, δημοτικού συμβούλου του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού, ως αντιπροέδρου, δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας (αξιωματική αντιπολίτευση) και ως γραμματέα, δημοτικού συμβούλου από τις άλλες παρατάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, την Κυριακή 7.9.2014, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος και η παράταξη της πλειοψηφίας πρότεινε τον πρωτεύσαντα δημοτικό σύμβουλο Γεράσιμο Βλάχο, για τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Ζορμπάς πρότεινε τον κ. Μπαλτόπουλο για τη θέση του αντιπροέδρου και ο κ. Γιαννακόπουλος για τη θέση του γραμματέα τον κ. Μυλωνάκη.
Κατόπιν αυτών, ο δήμαρχος κάλεσε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν όλους τους προταθέντες και σε κάθε περίπτωση αυτό να πράξουν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όπως άλλωστε είχε προαποφασισθεί. Το αυτό ζήτησαν και οι κ.κ. Γιαννακόπουλος και Μουστόγιαννης.
Δυστυχώς όμως, ο απελθών δήμαρχος κ. Ζορμπάς κάλεσε τους συμβούλους του συνδυασμού του να μην υπερψηφίσουν την πρόταση της πλειοψηφίας (Πρόεδρος Γεράσιμος Βλάχος).
Με την στάση της αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση αυτοεξαιρέθηκε από το πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης που πρέπει να επικρατεί στην Αυτοδιοίκηση.
Και η αυτοεξαίρεση αυτή μετατράπηκε σε πλήρη πολιτική έκθεση της όταν κατά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων αποδείχθηκε ότι σύσσωμη η πλειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση του κ. Ζορμπά (Μπαλτόπουλος), αν και είχε προηγηθεί η μη ψήφιση του Γεράσιμου Βλάχου.
Διότι για τον Γιάννη Σταθόπουλο και την πλειοψηφία η συναίνεση δεν ετεροκαθορίζεται, από τη στάση των άλλων. Αποτελεί συστατικό στοιχείο της παράταξης από την ίδρυση της και θα αποτελεί σταθερό οδηγό στην άσκηση του έργου της ως Δημοτικής Αρχής.
Θέλω να ελπίζω, ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μία εξαίρεση, που δεν θα επαναληφθεί.
Διότι, εάν επιδεικνύεται διχαστική συμπεριφορά σε ένα θέμα, όπως η εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο η συναίνεση, η σύνθεση και η συνεννόηση επιβάλλεται τόσο από τον νόμο όσο και κυρίως από το ρόλο του ιδίου του οργάνου, αναλογίζεται κανείς τι θα επικρατήσει στο μέλλον, κατά την επίλυση των προβλημάτων που εκκρεμούν, τόσο στο Δήμο όσο και στα Νομικά Πρόσωπα, των οποίων οι επικεφαλής παραιτήθηκαν, χωρίς να τους ζητηθεί και χωρίς να παρέχουν την αναγκαία συνδρομή.
Οψόμεθα».