Είναι γνωστό, από τη σχετική ειδησιογραφία, ότι σε επίσημες επισκέψεις εκπροσώπων δύο χωρών, γίνεται ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων. Σχετικά πρόσφατες ειδήσεις αναφέρονται σε δύο επισκέψεις που δέχθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Γεννηματά, από τον αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας Στρατηγό Yuri Kachaturov (5.9.14) και από τον βοηθό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζον Μακ Χιου (24.9.14). Στις επισκέψεις αυτές ο εκπρόσωπος της Αρμενίας προσέφερε ένα «υπέροχο σκαλιστό χειροποίητο κομψοτέχνημα που κατασκευάζεται στην πατρίδα του», (όπως φαίνεται στη φωτογραφία). Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, προσέφερε «ένα συλλεκτικό δώρο αντίγραφο αμερικανικού όπλου εποχής Τζορτζ Ουάσιγκτον».
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς προσέφερε στην κ. Αμάλ Αλαμουντίν, ένα συμβολικό δώρο. Πρόκειται για φωτογραφική σύνθεση της Αμαλίας Σωτηροπούλου, από την έκθεση «Η χαμένη αδελφή», που είχε προσφερθεί στο Ιστορικό Μουσείο Σκουφά και η οποία απεικονίζει όλες τις Καρυάτιδες και στη μέση (φωτισμένη) την Καρυάτιδα που την είχε αρπάξει ο Έλγιν και βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.
Τα προσφερόμενα δώρα έχουν συμβολικό χαρακτήρα που δείχνει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Συνήθως αυτά χαρακτηρίζουν τη χώρα προέλευσής τους και αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό, τη κουλτούρα και την ιστορία της χώρας που τα προσφέρει. Δεν γνωρίζω την τύχη και που τελικά καταλήγουν τα δώρα αυτά. Δεν γνωρίζω αν αποτελούν δημόσια περιουσία, ή αν θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως προσωπικά δώρα τα οποία κρατούν οι ίδιοι.
Πιστεύω ότι, τα δώρα που δέχονται οι επίσημοι εκπρόσωποι της χώρας μας, δεν είναι προσωπικά, αλλά έχουν τελικό αποδέκτη τον λαό της. Εκτιμώ ότι, με την άποψη αυτή συμφωνούν πολλοί συμπολίτες μας και πολιτικοί μας. Προκειμένου να αποδοθούν τα προσφερόμενα δώρα στους τελικούς αποδέκτες τους, προτείνω να δημιουργηθεί ένα Μουσείο Εθνών, που θα έχει ως έργο του τη συλλογή, διατήρηση και έκθεση των δώρων, με στόχο την εκπαίδευση και την διάδοση πληροφοριών σχετικά με τους λαούς του κόσμου. Τα εκθέματα μπορούν να ταξινομηθούν ανά χώρα προέλευσής τους και να πλαισιώνονται με αναφορές και πληροφορίες για την χώρα, καθώς και για τη σχέση της με την Ελλάδα.
Ο εμπλουτισμός του μουσείου με μόνιμα εκθέματα και συλλογές, μπορεί να γίνει:
Με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα υποχρεώνει όλους τους εκπροσώπους του κράτους που δέχονται, σε επίσημη αποστολή τους, παρόμοια δώρα, να τα παραδίδουν στο μουσείο. Το μουσείο θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους και τον εμπλουτισμό των εκθεμάτων, με όσα απ’ αυτά κρίνονται κατάλληλα.
Με τα δώρα που ήδη έχουν προσφερθεί και σήμερα βρίσκονται στα γραφεία κρατικών φορέων.
Με τα δώρα που ήδη έχουν δεχθεί οι πολιτικοί, στα πλαίσια εκπροσώπησης της χώρας μας και σήμερα βρίσκονται στην κατοχή τους. Θα μπορούσε να κληθούν, όσοι πολιτικοί θέλουν, να τα παραδώσουν στο μουσείο. Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν κάνω λάθος και τα δώρα δεν τα κρατούν οι πολιτικοί. Ειδικά θέλω να ζητήσω συγνώμη από την κ. Γεννηματά την οποία αναφέρω παραπάνω. Η αναφορά μου γίνεται με αφορμή τη σχετική ειδησιογραφία, χωρίς να έχω οποιαδήποτε άλλη ένδειξη.
Σε ειδική πτέρυγα του μουσείου θα μπορούσαν να εκτίθενται και τα δώρα που προσφέρουν οι εκπρόσωποι της χώρας μας σε εκπροσώπους άλλων κρατών. Αυτό μπορεί να γίνει αν τα προσφερόμενα δώρα είναι εις διπλούν, το ένα να προσφέρεται, ενώ το δεύτερο να εκτίθεται στο μουσείο, με ειδική αναφορά. Έτσι θα αναδεικνύεται, στον ίδιο χώρο, η πολιτιστική κληρονομιά και κουλτούρα και της χώρας μας.
Ακόμη το μουσείο θα μπορεί να φιλοξενεί περιοδικά και εκθέματα άλλων χωρών. Η φιλοξενία τους θα έχει διπλό στόχο. Θα βοηθά και θα συμβάλλει, τόσο στην προβολή της χώρας που τα δανείζει, όσο και στην αύξηση της θεματολογίας του μουσείου.
Πιστεύω ότι η δημιουργία και λειτουργία του προτεινόμενου μουσείου θα είχε πολλαπλή ωφέλεια για την χώρα μας. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να συμβάλλει:
Στην προώθηση της εκπαίδευσης και της γνώσης των πολιτών, με την ενίσχυση και διάδοση πληροφοριών, σχετικά με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την ιστορία άλλων χωρών. Αυτό θα έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα, αφού πέρα από τις προσφερόμενες γνώσεις, θα αποτελεί και μια γέφυρα που θα φέρνει πιο κοντά τους λαούς, δημιουργώντας φιλικούς δεσμούς μέσα από τα εκθέματα.
Στην αύξηση της τουριστικής κίνησης πόλης, όλο το χρόνο. Είναι γνωστό ότι η ύπαρξη πολλών θεματικών μουσείων, βοηθάει την τουριστική ανάπτυξη. Η ύπαρξη ενός ακόμη μουσείου, θα μπορούσε να προσθέσει ένα μικρό λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην αύξηση απασχόλησης, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, για την εύρυθμη λειτουργία του. Παράλληλα με την συμβολή του στην αύξηση του τουρισμού, θα βοηθήσει, έμμεσα, στην αύξηση της απασχόλησης του τουριστικού κλάδου.
Τέλος πιστεύω ότι, η δημιουργία του μουσείου, μπορεί να γίνει με μικρό σχετικά κόστος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον για την δημιουργία του και να σταθούν αρωγοί αυτής της προσπάθειας όλοι οι πολιτικοί μας (εν ενεργεία και μη).
Τάσος Τζοβάρας