Aποφασιστική αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης -που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν άσκησε ουσιαστικό έλεγχο- και όχι των Δήμων, η θέσπιση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, αποφαίνεται το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με την 3809/2014 απόφασή του ακυρώνει τις προσβαλλόμενες, από κατοίκους της οδού Τροίας, πράξεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις βορειοανατολικές περιοχές της Νέας Ερυθραίας και της Κηφισιάς, αλλά και τη 474/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, βάσει της οποίας εφαρμόσθηκαν.
Γράφει ο Γιώργος Κανελλόπουλος
Πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει έντονα την τελευταία τετραετία τους κατοίκους και τον Δήμο Κηφισιάς, λόγω της «δαιδαλώδους» κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από τις απανωτές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη συγκεκριμένη περιοχή (Καστρί, Β/Α Ερυθραία και Πολιτεία). Οι προσφεύγοντες κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους για την εφαρμογή της νομιμότητας και την επαναφορά της κυκλοφορίας στην πρότερη κατάσταση, αφού το ζητούμενο γι’ αυτούς είναι ότι καθημερινά έχουν να διανύσουν μέχρι και 2 χιλιόμετρα περιμετρικά για να προσεγγίσουν την οικία τους. Μαζί και το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλουν, το «άβατο» στις βορειοανατολικές περιοχές της πόλης από την κεντρική λεωφόρο, που επιχειρεί να εφαρμόσει εδώ και χρόνια ο Δήμος, εξυπηρετεί μεμονωμένα συμφέροντα και «ημέτερους».
Σε αυτό το ζήτημα αναφέρεται γλαφυρά ακόμη και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, στην ετήσια Έκθεσή του. Έχοντας προσωπική εμπειρία και ως κάτοικος του Δήμου Κηφισιάς, αλλά και από τις αναφορές δημοτών που γνωρίζουμε ότι έχουν φτάσει στα χέρια του για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Καστριού, της Πολιτείας και της βορειοανατολικής Νέας Ερυθραίας, ο κ. Ρακιντζής δεν παραλείπει να αναφερθεί σε Δήμους της Αττικής, οι οποίοι «για την ικανοποίηση αλαζόνων δημοτών, έχουν προχωρήσει σε μονοδρομήσεις δρόμων για να αποτρέψουν τη διαμπερή διέλευση αυτοκινήτων από τις εσωτερικές οδούς».
Για δεύτερη φορά, μετά την προηγούμενη απόφαση 1115/2012 του ΣτΕ, που ακύρωσε και τις 278/2008 και 210/2009 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του τέως Δήμου Νέας Ερυθραίας, οι κάτοικοι δικαιώνονται με τη νέα προσφυγή τους για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Πλέον, ο Δήμος καλείται και πάλι να συμμορφωθεί με το γράμμα του νόμου και να επαναφέρει στην πρότερη κατάσταση την κυκλοφορία, αν και αυτό δεν φαίνεται ορατό σε άμεσο χρόνο. Η νέα διοίκηση του Δήμου Κηφισιάς έχει εξαγγείλει μεν νέες σημειακές κυκλοφοριακές μελέτες και παρεμβάσεις, αλλά όπως έχει γίνει ήδη αντιληπτό -και αυτό είναι το σημαντικό για όλους τους Δήμους, βάσει της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ-, αυτές θα πρέπει να περνούν από το «κόσκινο» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Το σκεπτικό του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς στο χθεσινό της φύλλο η καθημερινή ΑΜΑΡΥΣΙΑ, είναι ενδεικτικό:
«Μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 3852/2010, η διαδικασία θεσπίσεως κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από τους Δήμους δεν τελειούται πριν εγκριθούν ρητώς οι σχετικές αποφάσεις των οργάνων τους, κατόπιν ασκήσεως πλήρους ουσιαστικού ελέγχου, από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως. Δεν αναφέρεται, δηλαδή, η εν λόγω έγκριση στον κατά τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ασκούμενο κατασταλτικό έλεγχο νομιμότητας επί των πράξεων των οργάνων τους, αλλά στην ειδική διαδικασία λήψεως της αποφάσεως περί των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, κατά την οποία η τελική αποφασιστική αρμοδιότητα ανήκει σε κρατικό όργανο, τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως (δοθέντος, άλλωστε, ότι οι θεσπιζόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν αποτελούν αμιγώς τοπική υπόθεση), η εν λόγω δε εγκριτική αρμοδιότητα δεν περιλαμβάνεται σε εκείνες, οι οποίες, αναγνωρίζονται στις Περιφέρειες (ως Ο.Τ.Α. β’ βαθμού). Εξ άλλου, δεν απονέμεται στους Δήμους, βάσει του αρ. 94 του αυτού ν. 3852/2010, η αποφασιστική αρμοδιότητα επί κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, αφού το άρθρο αυτό, αναφερόμενο απλώς σε ‘‘εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών’’, δεν ανατρέπει την ειδικότερη και αναλυτική ρύθμιση του Κ.Ο.Κ.».
Προς γνώση και συμμόρφωση, λοιπόν, τα παραπάνω για τις αρμοδιότητες που δεν έχουν τελικά οι Δήμοι (βλ. Καλλικράτης) σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες συχνά προβαίνουν και καθίστανται ευάλωτες σε μια τυχόν προσφυγή.