H είδηση για τις προθέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εταιριών κινητής τηλεφωνίας να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι ώστε να επεξεργαστούν ένα σχέδιο ορθής χωροθέτησης των ατάκτως διασπαρμένων κεραιών εντός του πυκνοδομημένου αστικού ιστού, ήρθε μέσω… κινητού. Τα πλεονεκτήματα των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με την ευκολία που αυτή προσφέρει στις τηλεπικοινωνίες και την άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες είναι γνωστά. Η καθημερινή χρήση -μέχρι των ορίων κατάχρησης- των κινητών τηλεφώνων, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που θεωρούνται πλέον προέκταση των χεριών μας. Αρκεί κάποιος να παρατηρήσει πώς χρησιμοποιούν τις συσκευές τους οι νεώτερες γενιές, για να διαπιστώσει ένα σύμφυτο φαινόμενο.
Γράφει ο Γιώργος Κανελλόπουλος
Τα «οφέλη» της κινητής τηλεφωνίας αρχίζουν να προβληματίζουν τον καθένα μας, μόλις διαπιστώσουμε κάποια κεραία να ξεφυτρώνει δίπλα στα σπίτια μας ή σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία των παιδιών μας. Τότε και μόνο τότε αρχίζουμε να «ξεσκονίζουμε» επιπτώσεις και μειονεκτήματα. Τα επιστημονικά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό, που σχετίζονται άμεσα με μορφές καρκίνου, επισημαίνονται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που μπορεί να βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος στο διαδίκτυο.
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, της αναγκαιότητας χρήσης της κινητής τηλεφωνίας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο πρόχειρος σχεδιασμός στην ανάπτυξη των δικτύων των ιδιωτικών -πολυεθνικών κατά το σύνηθες- εταιριών, στη δημόσια Υγεία, θα πρέπει να προσέλθουν στο διάλογο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ζητούμενο, φυσικά, η ορθή και επιστημονική χωροθέτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του αστικού και περιαστικού ιστού, που θα σημάνει τη μείωση των ορίων εκπομπής ακτινοβολίας. Όρια, που στη χώρα μας και βάσει της κείμενης νομοθεσίας, παραμένουν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η λειτουργία των κεραιών μέσα σε γειτονιές και σε χαμηλά κτίρια, σε απόσταση αναπνοής από χώρους συνάθροισης κοινού, όπως είναι οι ευαίσθητοι χώροι σχολείων και κτίρια υγειονομικής περίθαλψης, ξεσηκώνουν θύελλα διαμαρτυριών από κατοίκους και φορείς τους, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ρόλο «παρατηρητή», αφού δεν έχει ουσιαστικό ρόλο σε θέματα αδειοδότησης των κεραιών, να δέχεται όλη τη δυσαρέσκεια, χωρίς να έχει και την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να μπορέσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας πάνω σε κτίρια βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων. Επιτρέπεται, παρόλα αυτά, η εγκατάσταση κεραιών πλησίον τέτοιων χώρων συνάθροισης, εφόσον τα όρια έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών αυτών δεν υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) του 2000.
Το τελευταίο νομοσχέδιο για τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, που πέρασε πριν από μια τριετία με διαδικασία fast track, εν μέσω εφαρμοστικών νόμων που συνόδευαν το Μνημόνιο 2, αναμενόταν να έχει μέγιστες αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία, καθώς υπήρχε η εκτίμηση από φορείς που ασχολούνται εμπεριστατωμένα με το θέμα ότι θα πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα οι κεραίες μέσα στον αστικό ιστό και θα πυκνώσει το επίπεδο ακτινοβολίας. Σε ένα γενικότερο επίπεδο κριτικής θεωρούσαν οι ίδιοι ότι προωθείται η γρήγορη αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, χωρίς να έχει προσμετρηθεί η σοβαρή παράμετρος της προστασίας της δημόσιας Υγείας.
Η επιτάχυνση της αδειοδότησης των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας μπορεί να συνδυαστεί μόνο με τη μείωση των ορίων σε επίπεδα μικρότερα του 1V/m (ένταση ηλεκτρικού πεδίου), ώστε ταυτόχρονα με την προάσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων και επενδύσεων των εταιρειών, να λαμβάνεται μέριμνα για τη δημόσια Υγεία, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αντίθετα, άρχισε να διαμορφώνεται ένα «ασφαλές τοπίο» με την κάλυψη της Πολιτείας, για την επανατοποθέτηση και τον πολλαπλασιασμό των κεραιών.
Δυο δεκαετίες μετά το «πείραμα» της ανάπτυξης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να δοθεί λύση, εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν διαπιστώσει τη διάσταση του προβλήματος. Η ορθή χωροθέτηση και οριοθέτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που μέχρι σήμερα τοποθετούνται «κατά βούληση» και, συνήθως, εν κρυπτώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε επίπεδο ομαδικής ψυχολογίας, θα έχει επιπλέον κόστος για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ωστόσο, θα βάλει σε τάξη τα κακώς κείμενα.
Πολιτικές αποφάσεις χρειάζονται, καθότι η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν τις λύσεις, οι οποίες προωθούνται με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Ας μην έχουμε την αρνητική πρωτιά και σε αυτόν τον τομέα, εφαρμόζοντας ένα νομοθετικό πλαίσιο, που παραχωρεί τη δημόσια Υγεία στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας!