Όντως, αγαπητοί συνδημότες και κάτοικοι του Δήμου Κηφισιάς. Μάθετε για ακόμη μια φορά πως το σπίτι του Παύλου Μελά στην Τατοΐου 50 καταρρέει, στα πέλαγα της αδιαφορίας και της αγνωμοσύνης των όσων δεν ντρέπονται να πιστεύουν πως παραμένουν ακόμη συνειδητοποιημένοι Ελληνες.
Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια μιας υπεράνθρωπης προσπάθειας διάσωσης και αξιοποίησης του ιστορικού αυτού χώρου που την αναλάβαμε μια ομάδα ανθρώπων, εκ των οποίων, δυο-τρεις εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, ελάχιστοι ευαίσθητοι βρέθηκαν να συνδράμουν σ’ αυτήν την ιδέα, η οποία όμως παραμένει μέχρι και σήμερα παντελώς αναξοιοποίητη και κατά συνέπεια βορά αισχρής δυσφήμισης από τους όποιους γείτονές μας.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναφέρουμε την καθοριστική συμπαράσταση στην προσπάθειά μας, του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια και του κ. Α. Σαμαρά, ο οποίος ως υπουργός Πολιτισμού εκήρυξε την οικία Παύλου Μελά σε Μνημείο.
Εχουμε επίσης την υποχρέωση να αναφέρουμε το άμεσο ενδιαφέρον του σημερινού δημάρχου κ. Γ. Θωμάκου, ο οποίος πρόσφατα και επί προηγουμένης κυβερνήσεως, έσπευσε στο υπουργείο Πολιτισμού να μεταφέρει την αγωνία όλων μας δια την τύχη της οικίας του ήρωα Ηπειρώτη Μακεδονομάχου. Με πικρία αναφέρουμε εδώ ότι η επίσκεψη του δημάρχου μας εις το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται να μην είχε ούτε την παραμικρή ανταπόκριση. Πιθανώς μάς έφαγε η Αμφίπολις! Ποιός ξέρει…
Την προσπάθειά μας βοήθησαν πολλές παρεμβάσεις και δημοσιεύσεις ευαίσθητων αλλά ελάχιστων συμπολιτών μας γύρω από το θέμα της οικίας του Μακεδονομάχου. Αυτό που εδώ και χρόνια σιγοκαίει στο καζάνι των διεθνών διαπραγματεύσεων των όσων τολμούν και καπηλεύονται την Ελληνική Μακεδονία. Αυτούς τους ευαίσθητους συμπολίτες μας τους ευχαριστούμε με τα πιό δυνατά αισθήματα ευγνωμοσύνης μας.
Το πρόβλημα όμως παραμένει και είναι αυτή η τραγική εγκατάλειψη της Τατοΐου 50 που φέρνει οίκτο και αγανάκτηση μαζί και οι οποία φαίνεται να μη συγκινεί κανέναν πια σε τούτον τον τόπο. Όταν ο Παύλος Μελάς λαβωμένος ξεψυχούσε στη Στάτιστα της Μακεδονίας μας (σήμερα Χωριό «Παύλος Μελάς») και άφηνε το όπλο και το Σταυρό του να δοθούν στα δυο του παιδιά, δεν θα μπορούσε ποτέ να φαντασθεί το δράμα της σημερινής εικόνας του σπιτιού του στην Κηφισιά να καθρεπτίζει αδιάψευστα την άπατρη και απίστευτη εγκατάλειψή του. Ποτέ δεν θα περνούσε από το μυαλό του ότι το μεγάλο του όνειρο θα μπορούσε να καταλήξει σ’ αυτήν την άσπλαχνη εγκατάλειψη. Σ’ αυτό το ξεγύμνωμα και τον εξευτελισμό του μεγάλου ιδεώδους και μάλιστα σε στιγμές τόσο δύσκολες για τη Πατρίδα μας. Στην κατάντια δηλαδή του αγαπημένου του σπιτιού στην Κηφισιά από το οποίο αφού γλυκοφίλησε την αγαπημένη του Ναταλία και τα λατρευτά παιδιά τον Μίκη και τη Ζωή που κοιμόντουσαν αμέριμνα, ξεκίνησε εκείνη τη ιστορική νύχτα του Αυγούστου του 1904 για να ελευθερώσει την πολύτιμη και αγαπημένη μας Μακεδονία. Στην πόρτα του κήπου του, ακόμη σώζεται η βεβηλωμένη μαρμάρινη απέριττη σεμνή επιγραφή: «Το σπίτι του Παύλου Μελά. Απ’ εδώ έφυγε ο Παύλος για τη Μακεδονία στα 1904».
Αδέλφια μας Έλληνες και Ελληνίδες, σάς απευθύνουμε δραματική παράκληση: Όσοι μας τιμάτε διαβάζοντας τις γραμμές αυτές, Έλληνες και ξένοι που ζείτε κοντά μας στην Κηφισιά και όχι μόνο, εδώ, σύλλογοι, σωματεία, έμποροι, καταστηματάρχες, δημόσιοι λειτουργοί, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, όλοι μαζί ελάτε κοντά μας, βοηθείστε έστω και την τελευταία στιγμή που ήδη έφθασε. Πηγαίνετε στην Τατοΐου 50 να δείτε τη συμφορά .Δάσκαλοι, πάρτε τα παιδιά σας να δουν το δράμα, να προβληματιστούν και να συγκινηθούν. Δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους. Θα πάθετε όλοι σοκ. Θα αισθανθείτε ντροπή όταν συνειδητοποιήσετε ότι μπορεί ίσως ο Νεοέλληνας να έχει πετάξει από πάνω του κάθε απόθεμα φιλοπατρίας, στο βούρκο της λησμονιάς. Θα νοιώσετε την ανάγκη να σκεπάσετε για να κρύψετε το άψυχο βασανισμένο, έρημο ιστορικό σπίτι ενός νεκρού μεγάλου ήρωα, για να μην φαίνεται και μας εκθέτει στα μάτια του Πολιτισμού και της Εθνικής μας υπερηφάνειας.
Μην αναβάλλετε. Μια ιδέα σας, μια σκέψη, μια οποιαδήποτε συμπαράσταση τέλος πάντων που να φωτίσει το σκοτάδι αυτού του δράματος θα προσθέσει ένα λιθαράκι στον αγώνα μας. Μια κίνηση ευγνωμοσύνης για τον μεγάλο Έλληνα ήρωα, θα βοηθήσει να σώσουμε το σπίτι και την ιστορία του, και με τη συμπαράσταση της ιδιοκτήτριας του σπιτιού και εγγονής του Μακεδονομάχου, κ. Ναταλίας Ιωαννίδη – Μελά, ευχόμαστε να το ζωντανέψουμε και να το προβάλλουμε μετά διεθνώς, με την πολύτιμη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού.
Πλούσιοι και πτωχοί,επώνυμοι και μή, ας ενώσουμε την αγάπη και την δυναμή μας για ένα σπουδαίο Εθνικό σκοπό: Τη σωτηρία του ιστορικού τούτου Μνημείου.
Αγαπητοί συμπολίτες μας και φίλοι, εμείς που υπογράφουμε αυτό το γραπτό, είμαστε απλά μια μικρή ομάδα που μέχρι σήμερα και επί δεκαετίες τα δώσαμε σχεδόν όλα για να ζωντανέψουμε το όνειρο που δυστυχώς παραμένει εφιάλτης της πόλης μας. Τα περιθώριά μας εξαντλούνται και μόνοι μας δεν αντέχουμε πολύ περισσότερο. Κάνουμε μια έκκληση στον Δήμο Κηφισιάς και ιδιαίτερα στον δήμαρχό μας κ. Γ. Θωμάκο, ο Δήμος να θελήσει να αναλάβει αυτήν την Ιερή εκστρατεία διάσωσης της οικίας -Μνημείου Παύλου Μελά. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μέγιστο καθήκον για την αποκατάσταση της αδικίας και της ντροπής που εκθέτει την πόλη μας.
Σκεφθείτε προς στιγμή, εκεί που σήμερα ορθώνονται μεγαλοπρεπέστατοι ψευτοαλέξανδροι στις πλατείες και στους δημόσιους χώρους των γειτόνων μας, να είχαν αυτοί το ύψιστο προνόμιο, η ιστορία να είχε τοποθετήσει το σπίτι του Παύλου Μελά μέσα στα δικά τους όρια, δηλαδή, της πάλαι ποτέ Μπανοβίνα ή… Βαρντάσκα! Αλλά, ας μην επεκταθούμε εδώ.
Εμείς όμως έχουμε τον ιστορικό θησαυρό στην πόλη μας και τον περιμένουμε απαθώς να ξεψυχήσει. Αξίζουμε δυστυχώς το «κατηγορώ», ίσως, ολοκλήρου του Έθνους μας. Κρίμα.
Για μια ακόμη φορά επανερχόμαστε στην προσπαθειά μας και πρακαλούμε:
Ας δεχθεί η δημοτική μας αρχή να γίνει φορέας της ολοκλήρωσης του μεγάλου αυτού σκοπού. Ας μην παραμείνει το σύμβολο αυτό του Μεγάλου μας Μακεδονικού αγώνα ένα μνημείο λησμονιάς και περιφρόνησης για όσους έδωσαν τη ζωή τους αλλά και για όσα παλληκάρια από ολόκληρη την Ελλάδα πολέμησαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας που θα λάμπει Ελληνική για όλους τους αιώνες που θα ‘ρθουν.
Τζίνα Σιδηροπούλου
Πάνος Ραυτόπουλος
Ελένη Ζαφειροπούλου
Μαρίνος Παπαδόπουλος
Μαριλένα Τζατζάνη
Γιάννης Μελάς