Έτσι οι υπόλοιποι άξονες του Προγράμματος
ΑΞΟΝΑΣ 2: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΑΞΟΝΑΣ 3: ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΞΟΝΑΣ 4: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
φάνηκε να είναι ο φτωχός συγγενής στην όλη υπόθεση, γεγονός που κατά τη εκτίμησή μου δεν ισχύει, όπως τεκμαίρεται από την ιδιαίτερα αναλυτική προσέγγιση που υπάρχει στο κείμενο της 1ης φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2015-2020 (www.agiaparaskevi.gr)
Και αν η ανάγκη για βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των περιβαλλοντικών συνθηκών οδηγούν στην λήψη μέτρων για την μετατροπή της πόλης σε «greencity«, η σημερινή οικονομική κρίση, επιβάλλει μια αντίστοιχου μεγέθους και ποιότητας επιστημονική προσέγγιση στο ζοφερό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στον κοινωνικό και προνοιακό τομέα.
Για έναν δήμο λοιπόν και μια δημοτική αρχή, που φιλοδοξεί να επεξεργαστεί τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της πόλης για το 2020+, είναι φανερό πως και οι άλλοι τρεις άξονες, υπάρχει ανάγκη να τύχουν της ίδιας προσοχής, επιμέλειας και προσέγγισης με τον πρώτο.
Η ανάγκη «Προγραμματικής Σύμβασης» με άλλα Επιστημονικά Ιδρύματα, που ασχολούνται με τα εν λόγω αντικείμενα, προκύπτει αβίαστα στο βαθμό που ο στόχος της δημοτικής αρχής και δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε, είναι η πόλη του 2020+.
Οι ανοιχτές διαδικασίες και η διαδικτυακή διαβούλευση, σαν αποτέλεσμα των ευκολιών που μας προσφέρει η τεχνολογία, δεν αρκούν και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επιστημονική-τεχνική υποστήριξη των επιστημονικών φορέων της χώρας μας.
Είναι καιρός δίπλα στην προαπαιτούμενη καλή θέληση και πρόθεση των αιρετών να υπάρξει και η ερευνητική – επιστημονική προσέγγιση σε όλα πλέον τα θέματα που αφορούν τον δημότη. Η σημερινή υποστήριξη από την ομάδα των επιστημόνων του ΕΜΠ δείχνει την πρόθεση της δημοτικής αρχής και αυτήν προσδοκούμε να την δούμε να εκδηλώνεται και στον σχεδιασμό των άλλων τριών αξόνων.
Το αποκορύφωμα αυτής της επεξεργασίας θα πρέπει νάναι η κοινή συνάντηση – συνεδρίαση των υπευθύνων όλων τον αξόνων, για να προκύψει ο απαραίτητος επιστημονικός διάλογος και η διεπιστημονική θεώρηση και επεξεργασία του συνολικού Στρατηγικού Σχεδιασμού, που δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Η Αγία Παρασκευή έχει ανάγκη την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των συντελεστών που την καθιστούν μια πόλη στην οποία ο δημότης αισθάνεται πως του καλύπτει όλες του τις ανάγκες. Μια πόλη που προσφέρει σ’ όλους τους δημότες, οποιασδήποτε ηλικίας, κοινωνικής και οικονομικής τάξης, τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη όλοι.
Εν τέλει μια «βιώσιμη πόλη».
Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
gavrasmic@gmail.com