Οι καιροί που ζούμε είναι πυκνοί σε γεγονότα. Η οικονομική κρίση και οι στενοί δημοσιονομικοί κορσέδες δεν μονοπωλούν την ευρωπαϊκή ειδησεογραφία. Το τσουνάμι των προσφυγικών ροών απελπισμένων και δυστυχισμένων ανθρώπων από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, αλλάζει την πανευρωπαϊκή ατζέντα με καταιγιστικούς ρυθμούς.
Μέσα σε ένα ασφυκτικό ευρωπαϊκό περιβάλλον ως προς την προσφυγική κρίση, ο ελληνικός λαός και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν με αυτονόητη -πλην όμως αξιοσημείωτη- δεδομένων των διεθνών συνθηκών – αλληλεγγύη και ζεστασιά το δράμα εκατοντάδων χιλιάδων ανυπεράσπιστων ανθρώπων, στον αγώνα τους να εξασφαλίσουν το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή.
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι ελληνικό, και κατά συνέπεια απαιτείται μια συνολική ευρωπαϊκή λύση. Σίγουρα οι ρίζες της κρίσης είναι διεθνείς καθότι στη Συρία εμπλέκονται οι μεγαλύτερες περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, ωστόσο οι συνέπειες της κρίσης επηρεάζουν ευθέως την Ευρώπη με τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και να περνούν το Αιγαίο με κίνδυνο τη ζωή τους για ένα καλύτερo μέλλον σε μια ειρηνική ήπειρο όπως η Ευρώπη. Δυστυχώς όμως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν εφαρμόζεται, η οικονομική και τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα δεν επαρκεί, τη στιγμή μάλιστα που το ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την υποδοχή και υποστήριξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.
Η απροθυμία και η απογοητευτική ως τώρα διαχείριση του προσφυγικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η μονομερής μη τήρηση συμφωνιών σε επίπεδο Συνόδων Κορυφής και η δημιουργία της συμμαχίας των απρόθυμων, έχουν ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες άνθρωποι εντός της Ελλάδας.
Από τη δική μας πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάναμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δώσουμε ουσιαστική βοήθεια, ανθρωπιά, ασφάλεια σε αυτούς τους κυνηγημένους και ξεριζωμένους ανθρώπους, οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την επιβίωση. Θα υπερασπιστούμε σθεναρά τη Συνθήκη της Γενεύης που προβλέπει το δικαίωμα διεθνούς προστασίας των προσφύγων, ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε μία προσφυγική ζωή μέσα από τις διαδικασίες επαναπροώθησης που υπαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία και που είναι ξένες στο κοινό αίσθημα του λαού μας.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να απομονωθούν και να καταδικαστούν αποτελεσματικά οι φωνές και οι πρακτικές ξενοφοβίας και ρατσισμού εντός αλλά και εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αν ορισμένοι ακραίοι χωρών της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης έχουν στο μυαλό τους να αναβιώσουν συμμαχίες από τις πιο σκοτεινές και απάνθρωπες σελίδες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, δικό μας χρέος είναι να τους σταματήσουμε και μάλιστα εγκαίρως. Δεν είμαστε μόνοι μας στην προσπάθεια αυτή. Υπάρχουν δυνάμεις και κυβερνήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη που βρίσκονται στην ίδια όχθη με μας και μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες. Δεν νοείται να βρίσκονται σε κίνδυνο ακριβώς έξω και μέσα από την πόρτα μας οι ζωές αθώων και ξεριζωμένων ανθρώπων και κάποιοι να ποτίζουν με ξενοφοβικό δηλητήριο τον ευρωπαϊκό αέρα.
Παράλληλα η Τουρκία δείχνει απρόθυμη να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ για την πάταξη του δικτύου παράνομων διακινητών, ζητώντας συνεχώς μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια κρίση η οποία μπορεί να διαλύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να ενισχύσει περαιτέρω τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές στην ήπειρό μας. Χρειάζεται σχέδιο, υπομονή, αντοχή, συμμαχίες, ώστε να σηματοδοτήσουμε μαζί με άλλους πολλούς προοδευτικούς και δημοκράτες, την Ευρώπη του 21ου αιώνα.
Γραφει ο Κώστας Ζαχαριάδης
διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ